search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:44
MENU CLOSE

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα οι υποκλοπές – Τι έγινε στην Επιτροπή PEGA

08.09.2022 15:37
evropaiko koinovoulio

Την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσει «για τις παράνομες υποκλοπές και τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών» στην Ελλάδα μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον προέδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, Νίκο Ανδρουλάκη, ενω παράλληλα έγινε «απόπειρα παγίδευσης του με το Predator», ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

‘Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ «παρά την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων υιοθέτησε το αίτημα των Σοσιαλιστών για εισαγωγή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του εν λόγω θέματος.

Μάλιστα στη συζήτηση θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις τόσο εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η επιτροπή PEGA

Ταυτόχρονα, σήμερα συνεδρίασε η επιτροπή PEGA στην οποία κλήθηκαν για ακρόαση τρεις Έλληνες δημοσιογράφοι.

Για περίπου μιάμιση ώρα, ο Νάσος Κουκάκης, η Ελίζα Τριανταφύλλου και ο Σταύρος Μαλιχούδης παρουσίασαν την υπόθεση όπως τη βίωσαν προσωπικά, αλλά και όπως έχει προκύψει από την δημοσιογραφική έρευνά τους.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της Πολωνής ευρωβουλευτή από την ευρωπαϊκή οικογένεια των Φιλελευθέρων (κόμμα Μακρόν) η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρρά για την efsyn.gr, δήλωσε ότι «όσα καταθέτετε, τα ξέρω. Τις ίδιες πρακτικές εφάρμοσε η κυβέρνηση στην Πολωνία κατά της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων, προκειμένου να κρατήσουν την εξουσία».

«Μαθαίνουμε για τη διαγραφή του φακέλου του Νίκου Ανδρουλάκη», είπε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί Ιντ’ Βελτ, αναφερόμενη σε σημερινά δημοσιεύματα.

Η ευρωβουλευτής ζήτησε να μάθει αν συμβαίνει και στην περίπτωση των δημοσιογράφων. Η ίδια αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων γιατί ενώ υπήρξε η ευκαιρία, οι ελληνικές Αρχές δεν έλεγξαν άμεσα την Intellexa, την εταιρεία που σχετίζεται με το λογισμικό παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα. «Η  κυβέρνηση αρνείται ότι αγόρασε Predator, ας το πιστέψουμε. Μπορούν να ενεργοποιήσουν όμως την εταιρεία Intellexa ή κάποιον για λογαριασμό τους; Έχει προκύψει αυτό στην προκαταρκτική συζήτηση στο Κοινοβούλιο;», ρώτησε.

«Η δημοσιογραφική έρευνα στην Ελλάδα, μέρα με την μέρα, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει συνεργαστεί με ανθρώπους που είναι πολύ σκοτεινοί», απάντησε ο Θανάσης Κουκάκης. «Ακούγεται γενικόλογο, αλλά χρειάζεται χρόνο, αν μπούμε σε πρόσωπα και εταιρείες. Αυτά τα πρόσωπα εμπλέκονται και στις προμήθειες συστημάτων ασφαλείας παρακολούθησης που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ και την Intellexa. Αναμένουμε από τις εισαγγελικές αρχές να κάνουν δουλειά τους και να αξιοποιήσουν δημοσιογραφική έρευνα, που εύκολα διαπίστωσαν ότι ο παραιτηθείς διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού συναλλάσσεται με τον εκπρόσωπο της εταιρίας Intellexa στην Ελλάδα… Το να οχυρώνεται πίσω από δικαιολογίες η ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν έχουν αγοράσει το σύστημα είναι αστείο. Το Λιμενικό χρησιμοποιεί 7 λιμενικά σκάφη που έχει αγοράσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών», συμπλήρωσε.

«Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για την εξεταστική της Ελληνικής Βουλής θα κρίνουν την πορεία της έρευνας, θα φανούν οι προθέσεις και θα μπορούμε να καταλάβουμε πού πάει αυτή η επιτροπή», είπε η Ελίζα Τριανταφύλλου, η οποία χαρακτήρισε την εξεταστική επιτροπή ως δεύτερη ευκαιρία για την κυβέρνηση να κάνει αυτό που δεν έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή.

«Λυπάμαι που το ζήσατε αυτό. Κανείς δημοσιογράφος δεν πρέπει να μπαίνει σε τέτοια θέση», είπε ο ευρωβουλευτής Ζοιντο Αλβάρεθ από το ΕΛΚ. «Περιμένουμε να διευκρινιστούν από την εξεταστική επιτροπή.

Με ανησυχεί αυτό που είπατε για την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα όταν αποκαλύφθηκαν όλα αυτά. Νομίζω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέδρασε και έκανε περισσότερα από άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη και αυτά που ζητάει η επιτροπή μας. Αισθάνεστε ότι σας περιορίζουν στην ελευθερία της έκφρασης;», ρώτησε.

«Όταν έτυχε η δική μου περίπτωση, είναι ένα χρόνο πριν δεν είχε υπάρξει το πλαίσιο των παρακολουθήσεων. Οι επιπτώσεις στη δουλειά μου ήταν τεράστιες. Το πρώτο πράγμα που συνειδητοποιείς είναι ότι έχεις εκθέσει πηγές και πιο ευάλωτους, όπως αξιωματούχους που πήραν ρίσκο να σε εμπιστευτούν, άνθρωποι που δεν έχουν χαρτιά, άλλοι που η απόφαση για το άσυλο εκκρεμεί. Χωρίς να το γνωρίζεις τους έχεις εκθέσει. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι η ΕΥΠ είναι μια υπηρεσία που δε λογοδοτεί πουθενά και τα στελέχη της το γνωρίζουν.Αν φτάσει στο δικαστήριο, θα αρκεί τα στελέχη να πουν λόγους εθνικής ασφαλείας και η κουβέντα θα τελειώσει εκεί. Η παρακολούθηση θα πρέπει να είναι κάτι εξαιρετικό, σπάνιο. Και στην Ελλάδα δεν είναι», είπε ο Σταύρος Μαλιχούδης.

Για μοναξιά στην έρευνα για το θέμα των υποκλοπών μίλησε η Ελίζα Τριανταφύλλου όταν ρωτήθηκε για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. «Υπάρχει αυτολογοκρισία. Πολλές φορές γνωρίζεις ότι στο μέσο που δουλεύεις δεν μπορείς να δημοσιοποιήσεις κάτι. Και μιλάω και για τη ροή στο newsroom, που «ανεβάζουν 30 ειδήσεις την ώρα. Κάποιες ειδήσεις δε θα τις δείτε ποτέ», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός Τύπος -με ελάχιστες εξαιρέσεις- αναγκάστηκε να αναφερθεί στο θέμα εξαιτίας της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. 

Για το ότι δεν κλήθηκε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ρώτησε ο ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Χάιντε, ο οποίος ρώτησε αν η Ελλάδα διολισθαίνει στον ολοκληρωτισμό. «Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Θα σας πω ότι έχω μιλήσει σε κρατικά κανάλια ξένων χωρών, αλλά όχι στο κρατικό της δικής μου χώρας. Και πράγματι, υπάρχει «μοναξιά» όταν χειριζόμαστε τέτοια θέματα. Αυτές είναι πρακτικές που οδηγούν σε σκοτεινή κατεύθυνση». 

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου προς τον Θανάση Κουκάκη σχετικά με τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου, αλλά και για το πώς είναι σίγουρος ότι δεν είναι κάποια ξένη κυβέρνηση ή οργανισμός, ο δημοσιογράφος απάντησε: «Γιατί πιστεύω ότι είναι η ελληνική κυβέρνηση; Το κόστος αγοράς των υπηρεσιών σύμφωνα με Citizen lab και καταλόγους στο dark web δεν μπορεί να το αγοράσει ιδιώτης. Μπορεί να το χρησιμοποιεί ιδιώτης; Ναι».

«Ποιοι είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές υπόθεσης; Θα σας πω τα εξής: το 2019 εκλέγεται ο Κ. Μητσοτάκης και από τις πρώτες αποφάσεις του είναι να πάρει την ΕΥΠ στο δικό του χαρτοφυλάκιο. Επομένως, έχει γνώση και ευθύνη ως πολιτικός προϊστάμενος. Ο διευθυντής του γραφείου του και ανιψιός του που παραιτήθηκε έχει την αντικειμενική ευθύνη. Επίσης, ο επικεφαλής παραιτηθείς ΕΥΠ.  Προφανώς ο πρώην αντιπρόσωπος της Intellexa που έφερε την εταιρία από την Κύπρο στην Ελλάδα. Επίσης, ένα όνομα που δεν αναφέρθηκε τον νόμιμο προμηθευτή της ΕΥΠ, Krikel, που θα ήθελα να την εξετάσετε ειδικά αν επισκεφθείτε στην Αθήνα, νόμιμο λογισμικό επισύνδεσης στην ΕΥΠ», τόνισε. «Για μένα, όπως ενημερώνομαι από δημοσιεύματα και έρευνα εξέλιξης, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους και με άλλες συναλλαγές», αποκάλυψε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Θ. Κουκάκης δήλωσε: «Αυτό που περιγράφεται ως σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα είναι ένδειξη για το πόσο παραβιάζεται το κράτος Δικαίου στη χώρα μου. Είναι προβληματικό ότι τα τελευταία 3 χρόνια διαπιστώνουμε διαρκή επιδείνωση ποιότητας νομοθεσίας στην Ελλάδα, δεν εξυπηρετεί κράτος Δικαίου. Το ότι είμαστε χαμηλά στις κατατάξεις για την ελευθερία του Τύπου, δεν είναι τυχαίο. Λυπάμαι που τις επιβεβαιώνω, αλλά όλα αυτά έχουν γίνει στη βάση πολιτικών αποφάσεων. Κάθε φορά που ελέγχεται, η κυβέρνηση αντιδρά υστερικά. Πρόσφατα, έχει επιτεθεί στους μισούς Έλληνες και ξένους ανταποκριτές. Δε δέχεται κριτική για αποφάσεις που λαμβάνει, αποφάσεις που παραβιάζουν σε όλο του το εύρος το Κράτος Δικαίου, το οποίο είναι βασική προϋπόθεση για εκταμίευση Ταμείου Ανάκαμψης. Ίσως να έπρεπε να απευθυνθείτε και στην ελληνική κυβέρνηση για ακριβώς τον ίδιο λόγο».

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι προχώρησαν και σε κάποιες νομοθετικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα να ενημερώνουν οι εταιρείες που εμπορεύονται τέτοια λογισμικά σε ποιον έχει πουλήσει ή διαθέσει το προϊόν του, ποιος είναι ο τελικός χρήστης και επίσης τα λογισμικά αυτά να μην μπορούν να πουληθούν σε ιδιώτες.

Πολύ αδύναμη αποδείχθηκε η παρουσία των τριών Ελλήνων αξιωματούχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι οι τρεις εκπρόσωποι της χώρας έπρεπε να μιλήσουν στα αγγλικά για τις εισαγωγικές τους τοποθετήσεις. Ωστόσο δεν ήταν μόνο αυτό: η επίκληση στο απόρρητο της διαδικασίας ήταν συνεχής, ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης αμφισβήτησε ακόμα και την ύπαρξη σκανδάλου παρακολουθήσεων, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές.

Πάντως, τα μέλη της Επιτροπής τους ευχαρίστησαν για τη συνεργασία και τη διάθεση που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει στην διαλεύκανση της έρευνας της επιτροπής. 

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, απέφυγε να απαντήσει σχετικά με τις πληροφορίες πως τα αρχεία από τις υποκλοπές των κ.κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη δεν αποθηκεύτηκαν για “τεχνικούς λόγους”, λόγω αλλαγής λογισμικού της ΕΥΠ. «Προσωπικά εγώ ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Προφανώς δεν έχω τη δικαιοδοσία να μιλήσω στον Τύπο και διαμαρτύρομαι για το γεγονός ότι οι πληροφορίες αυτές ακούστηκαν μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο» είπε. Στη συνέχεια επανέλαβε πως ο ίδιος δεν έδωσε στοιχεία για τα αρχεία των υποκλοπών, και πως όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα ενημερωθούν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.  Πρόσθεσε πως οι παρακολουθήσεις δεν έγιναν μόνο από την ΕΥΠ. «Ακούσαμε πως υπήρχαν 15.000 εντολές παρακολούθησης το 2021 για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτό δεν είναι σωστό. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και άλλους φορείς, όχι μόνο της ΕΥΠ», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Οικονόμου: Η κυβέρνηση θα στηρίξει όλη την κοινωνία όσο διαρκεί η κρίση

Διχασμός στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Τα στρατόπεδα και τα συμφέροντα

Εξεταστική για τις υποκλοπές: Αποφασίστηκε η αρχική λίστα μαρτύρων – Απορρίφθηκε το αίτημα για κλήση Μητσοτάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:44