search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:20
MENU CLOSE

United Group – Νova: Επένδυση δύο δισ. ευρώ σε οπτικές ίνες 10 GB

09.09.2022 11:42
nova_united_new

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στον τομέα των τηλεπικοινωνιών με την επένδυση δύο δισ. ευρώ έως το 2027 σε ανάπτυξη νέων υπερσύγχρονων ψηφιακών υποδομών αλλά και παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου που θα κάνουν η United Group (του πολυεθνικού επενδυτικού κολοσσού BC Partners) και η συνδρομητική πλατφόρμα τηλεπικοινωνιών Nova.

Έρχεται (η συγκεκριμένη επένδυση) ως «τρέιλερ» του 1,5 δισ. ευρώ  που έχει επενδυθεί στην χώρα από τον παγκόσμιο όμιλο και τη Nova τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Στόχος του νέου πενταετούς επενδυτικού σχεδίου είναι η Νova να αναπτύξει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών 10Gigabit μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home), στο 40% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1,6 εκατ. γραμμές από το σύνολο των 4,8 εκατ. που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, όπως τονίζεται, ώστε η οπτική ίνα να καταλήγει σε 4,5 εκατ. ιδιώτες και επιχειρήσεις στο 70% των περιφερειών της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα για τη United Group. Το έχουμε αποδείξει με την επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει. Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας,  με την πρόσθετη επένδυση ύψους δυο δισ. ευρώ που ανακοινώνουμε σήμερα (σ.σ. χθες). Αυτό το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου 10 Gigabit με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες για ευρυζωνικές ταχύτητες για τις επόμενες γενιές», σημείωσε η Βικτόρια Μπόκλαγκ, CEO της United Group,μητρική εταιρία της Nova.

Η σύνδεση έως το σπίτι είναι μείζονος σημασίας, αν ληφθεί υπόψη ότι «αυτή τη στιγμή το 45% του πληθυσμού έχει δυνατότητα σύνδεσης με οπτική ίνα μόνο μέχρι την Καμπίνα (FttC) και μόλις 5% έχει οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FttH) ενώ το 50% είναι συνδεδεμένο στον βρόγχο» ανέφερε  ο διευθύνων σύμβουλος της Νova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος.

Επιδίωξη, εξάλλου, είναι τα 22.000 χλμ. οπτικών ινών νέας γενιάς, που θα αναπτύξει η Nova, να χωροθετηθούν ακόμα και σε περιοχές που υπάρχει ήδη οπτική ίνα από τους ανταγωνιστές, με την εταιρεία να επισημαίνει ότι είναι διατεθειμένη να δώσει την δική της «μάχη», σε επίπεδο αλλαγής ρυθμιστικού πλαισίου αλλά και σε επίπεδο εμπορικής πολιτικής.

Το γρήγορο ίντερνετ, με ταχύτητα έως 1Gigabit, θα είναι διαθέσιμο το αργότερο έως το τέλος του έτους και το κόστους του Giga αναμένεται να έχει προσδιοριστεί και να  ανακοινωθεί επισήμως από την εταιρεία το Νοέμβριο.

Παράλληλα αποσαφηνίστηκε από το επιτελικό στέλεχος της United Group ότι ο όμιλος δεν προτίθεται να εισέλθει στο μετοχικό σχήμα του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, με τον οποίον υπάρχει- όπως τονίστηκε-  πολύ καλή συνεργασία και τονίστηκε ότι οι δύο όμιλοι «συζητούμε για τη δημιουργία δικού μας, πρωτότυπου περιεχομένου».  Έτσι κι αλλιώς η United Group μέσω Nova συνεργάζεται με τον Alpha για την παραγωγή των εκπομπών της Premier League.  Στον τομέα ανάπτυξης πρωτογενούς οπτικοακουστικού περιεχομένου θα αξιοποιηθεί η πλατφόρμα EON.

Για τον επενδυτικό σχεδιασμό της United Group και της Nova στην Ελλάδα, ενημερώθηκε (χθες) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης:

«Ευρυγώνιο» το πρόγραμμα του ΕΡΤNews

Βασίλισσα Ελισάβετ: Από τους «Simpsons» μέχρι το «The Crown» (videos)

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο βρετανικός Τύπος την αποχαιρετά (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:19