search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:18
MENU CLOSE

Ξανά χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ – Τα μηνύματα Ανδρουλάκη σε Τσίπρα και Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2246
8/9/2022
09.09.2022 06:00
pasok

Με οδηγό τις πρώτες δημοσκοπήσεις και τα θετικά μηνύματα από την κοινωνία οδηγείται στη ΔΕΘ το ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη Θεσσαλονίκη θα δώσει το πλήρες πρόγραμμα του κόμματος προς διάλογο και θα τονίσει ακόμα μία φορά ότι η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι μη διαπραγματεύσιμη.

Στο ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούν με την εικόνα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μετά την υπόθεση των υποκλοπών. Αυτό που σημειώνουν σε όλους τους τόνους είναι ότι το κόμμα αναπτύσσει δυναμική. «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι με τα ποσοστά που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ο ρυθμιστής των καταστάσεων και της επόμενης μέρας» λένε στο «Π» συνεργάτες του Ανδρουλάκη.

Σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στη Χαριλάου Τρικούπη με θέμα το πρόγραμμα του κόμματος και την πολιτική κατάσταση στη χώρα κορυφαία στελέχη έλεγαν πως τώρα πλέον το κόμμα αποκτά χαρακτηριστικά πολιτικής αυτονομίας. Όπως σημειώνουν τα συγκεκριμένα στελέχη, η βαριά υπόθεση των παρακολουθήσεων αλλά και οι τοποθετήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεδιάλυναν το τοπίο για την επόμενη μέρα.

«Η στρατηγική του Ανδρουλάκη για αυτόνομη πορεία είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη σήμερα. Πλέον οι πολίτες κατανοούν ότι δεν υπάρχει επόμενη μέρα για συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα. Η στρατηγική αυτή αποδίδει και απέδωσε από την πρώτη στιγμή» τονίζουν. Για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι είναι σταθερά στο 15% (Metron Analysis 15,7% στην εκτίμηση ψήφου).

Παράλληλα, σε ανάλυση που έχει γίνει από τους ανθρώπους που ερμηνεύουν τις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι το μοναδικό κόμμα που διπλασιάζει σχεδόν τα ποσοστά του σε σχέση με αυτά των εκλογών. «Η Ν.Δ. από 39,9% είναι πλέον στο 34,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ από το 31,5% στο 24,9%, το ΠΑΣΟΚ από το 8,1% στο 15,7%. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα μας έχει αύξηση 93,8%. Είμαστε το μόνο κόμμα που την επόμενη μέρα θα είμαστε στην όχθη των νικητών. Αυτό δεν μπορούν να το πουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας» λένε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο «Π» (τα ποσοστά είναι από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega).

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το μήνυμα που στέλνει η κοινωνία – μέσω των δημοσκοπήσεων – είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν στον ανεξάρτητο δρόμο που έχουν χαράξει.

Το πρόγραμμα σε διάλογο

Στο πλαίσιο αυτό ο Ανδρουλάκης από τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Η διαφορά σε σχέση με τους αντιπάλους του είναι ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (έργο του πρώην υπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη) θα δοθεί σε διάλογο με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει τις θέσεις του κόμματος για την ενέργεια, την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση, τα ελληνοτουρκικά, την καμπάνια για τις γυναικοκτονίες, την έμφυλη βία. Από τη ΔΕΘ ο Ανδρουλάκης θέλει να δώσει το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να κυβερνήσει καθώς θέλει να προσφέρει στην κοινωνία.

Διμέτωπος με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Στη Χαριλάου Τρικούπη θα συνεχίσουν τις επιθέσεις στον Μητσοτάκη, οι οποίες δεν θα γίνονται μόνο για τις παρακολουθήσεις, αλλά και για την καθημερινότητα των πολιτών. Στις επιθέσεις αυτές προς τον πρωθυπουργό θα χρησιμοποιούν τον Αλέξη Τσίπρα. Στη λογική «Αλέξη Τσίπρα, βγες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Ο διμέτωπος αγώνας είναι πιο επίκαιρος από ποτέ» λένε. Γι’ αυτό, το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν και σε σποτ που θα αναδεικνύουν τα ψέματα του Μητσοτάκη κατά την τριετία της διακυβέρνησής του.

Τόσο ο Ανδρουλάκης όσο και οι συνεργάτες είναι πεπεισμένοι ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης αλλά και «γαλάζιων» βουλευτών δεν θεωρούνται τυχαίες. Εκτιμούν ότι ο Μητσοτάκης είναι με την πλάτη στον τοίχο, αφού δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο συνεννόησης με κανένα κόμμα.

Μάλιστα, όπως τονίζουν, με την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου ο πρωθυπουργός κλείνει την πόρτα σε κάθε είδους συνεργασία και δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό. «Η εικόνα που θα δείχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτή του πρωθυπουργού που θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία» λένε πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Φόβος για συμψηφισμό στις παρακολουθήσεις

Όσον αφορά το μέτωπο των παρακολουθήσεων, αυτό που θέλουν να αποφύγουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ο συμψηφισμός. Βλέπουν ότι υπάρχει προσπάθεια της κυβέρνησης για συμψηφισμό διαφόρων υποθέσεων παρακολούθησης και πως το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να συσκοτιστεί το όλο θέμα (δείχνουν υπόθεση Πιτσιόρλα).

Γύρω από τον Μητσοτάκη βλέπουν μια προσπάθεια φιλικών ΜΜΕ να παρουσιαστεί το θέμα της παρακολούθησης ως αδιάφορο για την κοινωνία. Ωστόσο, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το θέμα απασχολεί τους πολίτες πολύ. «Αυτό που θέλει να προσπεράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι για το θέμα των παρακολουθήσεων ευθύνεται ο ίδιος και μάλιστα με ποσοστό 60%. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις» σημειώνουν.

Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να μην δοθεί λάθος μήνυμα για τις παρακολουθήσεις. Όπως εξηγούν στελέχη του κόμματος, το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έφτασε ψηλά το θέμα των παρακολουθήσεων δεν το έκανε για να αποκομίσει εκλογικά οφέλη, αλλά γιατί αποτελεί ζήτημα Δημοκρατίας και θεσμών. Θυμίζουν παράλληλα ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πήγε στον Άρειο Πάγο για το θέμα του Predator και όχι για την ΕΥΠ.

Η ΑΔΑΕ ήταν αυτή που ενημέρωσε για την παρακολούθηση της ΕΥΠ, πράγμα που οδήγησε και στην απομάκρυνση Γρηγοριάδη – Κοντολέοντα. «Η έντονη προσπάθεια επικοινωνιακού χειρισμού της υπόθεσης από το Μέγαρο Μαξίμου και των φιλικών ΜΜΕ δεν έχει πείσει για την ‘‘αθωότητα’’ του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Διαβάστε επίσης:

Στη ΔΕΘ με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει Μητσοτάκη σε αποδρομή, ζητά εκλογές ως μόνη διέξοδο

Ενεργειακή κρίση: Αναμένοντας την ευρωπαϊκή «Πυθία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:17