search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:12
MENU CLOSE

Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο!

15.09.2022 06:00
XATZITHEODOSIOU NEW

Η ομιλία του πρωθυπουργού στους παραγωγικούς φορείς της χώρας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, περιλάμβανε μια σειρά μέτρα για στήριξη της κοινωνίας, τα οποία, όπως είχε προαναγγελθεί, αποσκοπούσαν στην ενίσχυση των πιο ευάλωτων ομάδων.

Οι αυξήσεις στο επίδομα θέρμανσης, η μείωση της τιμής του πετρελαίου στην αντλία, η επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου, η ωρίμανση των προγραμματισμένων από ετών αυξήσεων σε συντάξεις και κάθε άλλο μέτρο που αποσκοπεί στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών κινείται αναμφίβολα σε θετική κατεύθυνση. Κάθε δυνατότητα, ακόμη και την πιο μικρή, για βελτίωση της εικόνας της αγοράς θα πρέπει να την υποδεχθούμε ως ένα αισιόδοξο μήνυμα.

Ωστόσο οι εξαγγελίες αυτές είχαν ένα πολύ μεγάλο κενό: πρώτη φορά σε ομιλία πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν αναφέρθηκαν ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη, τη διάσωση και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρότι αυτές αποτελούν έναν από τους πιο ευαίσθητους τομείς της οικονομίας και, ταυτοχρόνως, τον μεγαλύτερο συλλογικό «εργοδότη» της χώρας.

Αν και η ενίσχυσή τους είχε αποτελέσει κεντρικό επιχείρημα της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος και κατείχε κορυφαία θέση της πολιτικής ρητορικής της κυβέρνησης επί τρία χρόνια, την κρίσιμη ώρα οι μικρομεσαίοι ανησυχούν ότι πρέπει να τα βγάλουν πέρα στηριζόμενοι μόνο στους εαυτούς τους.

Όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή και οι πραγματικές ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, της οποίας η λειτουργία βρίσκεται στον κόψη του ξυραφιού, έχει άμεση ανάγκη από μέτρα ενεργειακής υποστήριξης. Χρειάζεται δε ταχύτατα μία συνολική ρύθμιση για τις οφειλές, οι οποίες εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη εξαιτίας της ακρίβειας και του περιορισμού της κατανάλωσης.

Επιπλέον, μια και η χώρα βγήκε από τη μεταμνημονιακή επιτήρηση και η κυβέρνηση εξαγγέλλει κατάργηση μνημονιακών ρυθμίσεων, είναι η ώρα να καταργήσει και ένα από τα επαχθέστερα μέτρα της εποχής εκείνης: το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο αποτελεί ένα «χαράτσι» πολύ επαχθέστερο για τους επαγγελματίες απ’ όσο ήταν η εισφορά αλληλεγγύης.

Είναι προφανές, ύστερα και από τα πλήρη στοιχεία για την πορεία των εκπτώσεων, πως ο τουρισμός δεν αποτελεί πανάκεια για τη σωτηρία του εμπορίου και εν γένει των μικρομεσαίων. Είναι αναγκαίο να συνεργήσουν μια σειρά παράγοντες ώστε η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να αντέξει τους έντονους κραδασμούς της νέας κρίσης.

Παραδείγματος χάριν, το 30% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν έντονες δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών τους, σύμφωνα με έρευνες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της ΓΣΕΒΕΕ, έχουν απόλυτη ανάγκη την αύξηση του τζίρου και ταυτόχρονα ένα γενναίο πλαίσιο ρύθμισης χρεών.

Η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει, έστω και τώρα, ότι χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εάν δεν στηριχθούν άμεσα, ώστε να παραμείνουν σε τροχιά βιωσιμότητας και ανάπτυξης, υπάρχει περίπτωση να παρασυρθούν από ένα τσουνάμι χρεοκοπιών και λουκέτων, με συνέπειες τραγικές για την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την πορεία των δημοσίων εσόδων.

Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.

* Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά

Διαβάστε επίσης:

Το «ένοχο απόρρητο»

Ποιοι παίζουν το «παιχνίδι» για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής – Ποιοι αποκλείονται από τα ημιτελικά

ΚΚΕ για δήλωση Πέτσα: Μνημείο κυνισμού και «κοινωνικού δαρβινισμού»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:03