search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 09:21
MENU CLOSE

Εν αναμονή οι επιδοτήσεις σε αέριο – ρεύμα παρά το πλεόνασμα στα φορολογικά έσοδα

16.09.2022 19:13
aerio new

Ανέλπιστη αύξηση εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και ενεργειακής κρίσης κατέγραψαν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022.

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 10 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,942 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6,381 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 35,844 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,621 δισ. ευρώ ή 18,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Ωστόσο παρά την θετική αυτή εξέλιξη το υπουργείο οικονομικών δεν διασαφηνίζει με ποιο τρόπο θα γίνουν οι επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο και παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν καταλήξει στα ποσά, τονίζουν ότι όλες τις ανακοινώσεις θα τις κάνει το Υπουργείο Ενέργειας προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το όλο σύστημα φαίνεται να έχει αντικειμενικές δυσκολίες, καθώς υπάρχουν διαφορετικού είδους καταναλώσεις, με κάποια νοικοκυριά να έχουν αυτονομημένους καυστήρες στα μπαλκόνια τους, ενώ άλλες πολυκατοικίες έχουν αντικαταστήσει την κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο και έτσι δεν μπορεί να υπολογιστεί αν κάποιο κάνει οικονομία ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα μπορέσει να δοθεί στο φυσικό αέριο κίνητρο εξοικονόμησης.

Παρά ταύτα πληροφορίες λένε ´οτι οποία επιδότηση δοθεί στο φυσικό αέριο θα κινηθεί στο ίδιο πάνω κάτω πλαίσιο με την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα! Δηλαδή θα είναι κλιμακωτή, προκειμένου να πετύχουν μεγαλύτερη έκπτωση όσοι καταναλωτές προχωρήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 15% σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2021.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι η κυβέρνηση θα επιδοτεί και τους καταναλωτές που φέτος για πρώτη φορά θα «μεταβούν» στο πετρέλαιο θέρμανσης, με διπλό επίδομα θέρμανσης. Το συγκεκριμένο επίδομα θα ωφελήσει μόνο όσους έχουν ήδη εγκαταστάσεις για πετρέλαιο θέρμανσης, και οι οποίοι μετέβησαν στο φυσικό αέριο τα προηγούμενα χρόνια, θεωρώντας το πιο φθηνή πηγή θέρμανσης.

Διαβάστε επίσης:

«Σπίτι μου»: 19 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα στεγαστικά δάνεια σε νέους

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 10 εκατ. ευρώ αντί για έλλειμμα στο 8μηνο

Πετρέλαιο κίνησης: Εκτόξευση πάνω από τα 2 ευρώ – Παρελθόν η επιδότηση από 1η Οκτωβρίου (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 09:20