search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 07:57
MENU CLOSE

Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: Μείωση φόρων σε τρόφιμα και καύσιμα – Aύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ

17.09.2022 19:33
tsipras_new

«Τέσσερα χρόνια πριν από αυτό εδώ το βήμα μπορούσαμε να οραματιστούμε μια Ελλάδα που ανοίγει τα φτερά της. Απαλλαγμένη από τα μνημόνια και τον ασφυκτικό κορσέ της δημοσιονομικής επιτήρησης, μπορούσε να ανασάνει ξανά. Και να προχωρήσει μπροστά. Να αφήσει πίσω το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο. Τη διαπλοκή και τη διαφθορά που την οδήγησαν στη χρεοκοπία. Να αποκαταστήσει αδικίες. Να αμβλύνει τις ανισότητες».

Με αυτή τη φράση άρχισε την ομιλία του από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

«Γι’ αυτό και σήμερα πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο υποψιασμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι απαιτούν οι καιροί και οι ανάγκες, ανεξάρτητα από πιέσεις, επιθέσεις από συμφέροντα και απειλές. Άλλωστε αυτά, είναι παράσημο για μας. Και είμαι βέβαιος ότι πριν ακόμη κατέβω από αυτό το βήμα, οι γνωστοί προπαγανδιστές θα αρχίσουν πάλι το γνωστό: “αυτά δεν γίνονται”. Μόνο που εδώ και μια τριετία έχουν γίνει τόσα ανήκουστα πράγματα στη χώρα, που δεν τους πιστεύει πια κανείς. Γιατί η πρωτιά στις απώλειες από την πανδημία. Η πρωτιά στην ενεργειακή φτώχεια. Η πρωτιά στη στεγαστική κρίση. Τα δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων. Οι υποκλοπές. Αυτά είναι πράγματα που «δεν γίνονται» σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία», επισήμανε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως ένα σχέδιο για την αναγέννηση της χώρας συνεκτικό, ρεαλιστικό, με όρους δικαιοσύνης παντού, όχι απλώς γίνεται, αλλά απαιτείται.

«Και αυτό ακριβώς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη. Να αμφισβητήσουμε στη πράξη την απειλή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει. Ο ελληνικός λαός δεν θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα ούτε φυσικά θα αυτοκτονήσει. Αλλά πολύ σύντομα θα επικυρώσει και στις κάλπες την απόφασή του: Να μην περάσει άλλος ένας χειμώνας ανασφάλειας», επισήμανε σχολιάζοντας τη δήλωση Πέτσα.

«Είμαστε εδώ για όσους αναζητούν ένα καλύτερο αύριο»

«Για όλους αυτούς είμαστε εδώ. Για όλους αυτούς που αναζητούν σιγουριά, ασφάλεια, ένα καλύτερο αύριο. Που θέλουν πίσω την περηφάνεια τους. Και δεν είμαστε εδώ για να ψάξουμε δικαιολογίες στα ερείπια που αφήνουν οι προηγούμενοι. Είμαστε εδώ για να δώσουμε μαζί με την κοινωνία λύσεις που βλέπουν μπροστά. Και οδηγούν μπροστά», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Να δώσουμε χώρο στους νέους να δημιουργήσουν. Με καλύτερα σχολεία, καλύτερα πανεπιστήμια, που θα έχουν τους απαραίτητους πόρους, υποδομές αλλά και ανοιχτές τις πόρτες τους για όσα παιδιά επιθυμούν να σπουδάσουν. Είμαστε εδώ για να προστατέψουμε το δικαίωμα στην εργασία. Να βάλουμε κανόνες και αρχές, ώστε κάθε εργαζόμενος να νιώθει ασφαλής απέναντι στην ασυδοσία και την εκμετάλλευση. Είμαστε εδώ για να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».

»Με επίκεντρο την αύξηση των μισθών. Την παρουσία του κράτους ως εγγυητή απέναντι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Με μια συνολική στρατηγική που βάζει ανάχωμα στην ενεργειακή φτώχεια. Με μια πολιτική για τη στέγαση που σήμερα γίνεται επιτακτική ανάγκη. Είμαστε εδώ για να μειώσουμε τις ανισότητες. Με ένα ισχυρό και σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Με ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα. Είμαστε εδώ για να δώσουμε τη δυνατότητα στην πατρίδα μας να παράξει όσα μπορεί. Με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, μακριά από τις παθογένειες και τους κινδύνους του σημερινού».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε: «Με τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για να ανασάνει η κοινωνία και η παραγωγή. Με στήριξη των δυναμικών τμημάτων της ελληνικής οικονομίας. Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον εμπορικό κόσμο, τα καινοτόμα σχήματα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Με χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικά κίνητρα για τον αγροτικό κόσμο για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της εγχώριας παραγωγής. Είμαστε εδώ για να μπει φραγμός στον θεσμικό και ηθικό κατήφορο. Με την αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας στη Δικαιοσύνη. Το τέλος στο πάρτι της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας των κολλητών. Είμαστε εδώ για να αναβαθμίσουμε εκ νέου τη θέση της χώρας στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή».

»Όχι ως προκεχωρημένο και ανασφαλές φυλάκιο της Δύσης. Μια χώρα που στέλνει όπλα στην Ουκρανία και γίνεται μέρος της κρίσης. Αλλά ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας. Γέφυρα και όχι φυλάκιο. Αλλά και μια χώρα που είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστεί τη κυριαρχία της. Χωρίς μεγάλα και κούφια λόγια. Αλλά με στρατηγική και ενεργητική διπλωματία. Χωρίς αδιέξοδες κούρσες εξοπλισμών. Αλλά αξιοποιώντας το Διεθνές Δίκαιο, τη θέση της στην ΕΕ και τις διεθνείς της συμμαχίες. Και ανοίγοντας το δρόμο της επίλυσης των διαφορών για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», επισήμανε.

«Έγκλημα η επιμονή στις αποτυχημένες συνταγές»

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «έγκλημα» την επιμονή στις αποτυχημένες συνταγές.

«Είμαστε εδώ για να νιώσουν ξανά όλες και όλοι ασφαλείς. Είμαστε εδώ για να φέρουμε ξανά πίσω τη δικαιοσύνη. Με μια βαθιά θεσμική και δημοκρατική αναγέννηση, που προτάσσει τη διαφάνεια, τον δημοκρατικό έλεγχο, την κοινωνική λογοδοσία. Τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια δομικά προβλήματα. Και αυτή η πραγματικότητα αποκαλύπτει και τα ψέματα και τους ενόχους. Γιατί έχουν διαχρονικά βασική ευθύνη για τη σισύφεια πορεία της ελληνικής οικονομίας, όσοι μας χρεοκόπησαν το 2009 και σήμερα επιμένουν στις ίδιες χρεοκοπημένες συνταγές», ανέφερε.

«Αν η επιμονή στις αποτυχημένες αυτές συνταγές ήταν ένα μεγάλο λάθος ακόμη και πριν τη κρίση, σήμερα δεν είναι απλώς ένα λάθος. Είναι έγκλημα. Γιατί παραδίνουν στο αόρατο χέρι των αγορών κρίσιμες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας την ώρα που η κοινωνία τις έχει ανάγκη. Και εν τέλει αφήνουν στο έλεος της κρίσης τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ενώ σε όλο το κόσμο όλες οι κυβερνήσεις ανακαλύπτουν εκ νέου τη σημασία του δημόσιου χώρου και σπεύδουν στο υπόστεγο του κράτους για να προστατευτούν από την καταιγίδα. Στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στις Δημόσιες Επιχειρήσεις Ενέργειας. Εδώ απαξιώνουν τα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικοποιούν τη ΔΕΗ. Για αυτό καταγράφουμε τα αρνητικά ρεκόρ στην πανδημία και την ακρίβεια», συνέχισε.

«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως πολιτική αλλαγή»

«Και αυτό το έγκλημα, προσπαθούνε να το κρύψουν παραβιάζοντας συστηματικά το πλουραλισμό στην ενημέρωση, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, τη δημοκρατία. Βάζοντας σε γύψο το κράτος δικαίου. Ακόμη και με παρακρατικές πρακτικές παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ, όπως αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας. Όλα αυτά κραυγάζουν ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας, πολιτική αλλαγή. Πριν να είναι αργά», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και παρουσίασε τις έξι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες πάνω στις οποίες δομείται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την επόμενη τετραετία.

Οι έξι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτη Εθνική προτεραιότητα: Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Το κράτος από συμμέτοχος στην αισχροκέρδεια των καρτέλ, γίνεται ξανά ο εγγυητής της κοινωνικής συνοχής.

Για τη δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

-Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ. Ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό ως εταιρεία κοινής ωφέλειας. Με κοινωνικά τιμολόγια χωρίς κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι.

-Αποσυνδέουμε την τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.

-Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.

-Παρεμβαίνουμε δραστικά στη στρεβλή και προβληματική λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.

-Θεσπίζουμε ανώτατο όριο τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.

-Επιβάλλουμε διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

-Αξιοποιούμε για όσο χρειαστεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.

-Προστατεύουμε από τις αποκοπές ειδικά τους ευάλωτους καταναλωτές.

Για τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα

Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ.

Καταργούμε την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Μειώνουμε το ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, 6%.

Δεύτερη εθνική προτεραιότητα: Η ενίσχυση του εισοδήματος

Για τους μισθωτούς:

Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό με νόμο στα 800 ευρώ.

Θεσπίζουμε μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Και παράλληλα, επαναφέρουμε τον καθορισμό στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.

Για τους συνταξιούχους :

Επιστρέφουμε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις.

Επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.

Και υπενθυμίζω ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/23 είναι νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,

αυξάνουμε το αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ.

Ειδικά όμως για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Θεσπίζουμε και γι’ αυτούς αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ.

Τρίτη εθνική προτεραιότητα: Η στήριξη του κοινωνικού κράτους

Για την ανάκτηση της εργασίας:

Καταργούμε τους αντικοινωνικούς νόμους Χατζηδάκη, που νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης.

Επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις για την αιτιολογημένη απόλυση, το οκτάωρο, τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών.

Επανιδρύουμε το ΣΕΠΕ.

Εφαρμόζουμε σταδιακά το 35άωρο χωρίς μείωση των αποδοχών.

Για τους μικρομεσαίους:

Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος

«Οι περιουσίες, τα μαγαζιά και τα σπίτια των πολιτών, της μεσαίας τάξης, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν θα γίνονται πια βορά στα συμφέροντα. Η σημερινή λεηλασία λαμβάνει οριστικό τέλος».

Με ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

Δικαίωμα ένταξη στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

Θεσπίζουμε ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων.

Αντικαθιστούμε τον πτωχευτικό κώδικα, με έναν νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Για ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ:

Προχωράμε στη πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

Μονιμοποιούμε το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, σταματάμε τη τιμωρητική αναστολή εργασίας για υγειονομικούς και εντάσσουμε όλο το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Αναμορφώνουμε το μισθολόγιο του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ.

Αναλογικές αυξήσεις των μισθών και για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.

Αυξάνουμε τις Τοπικές Μονάδες Υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα, εδραιώνουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, το δίκτυο κατ’ οίκον φροντίδας, ολοκληρώνουμε την επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ.

Διευρύνουμε τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και φυσικά, προχωρούμε στην πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.

Για τη Δημόσια Παιδεία:

Καθιερώνουμε τη 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ενισχύουμε με 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τους αναπληρωτές.

Θεσπίζουμε τη ρήτρα αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.

Διπλασιάζουμε σε βάθος τετραετίας τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, αλλά και τον αριθμό των μελών ΔΕΠ.

Δεν θέλουμε αστυνομικούς στα πανεπιστήμια.

Να πάνε στις γειτονιές για να αντιμετωπίσουν το έγκλημα.

Καθιστούμε δωρεάν τη φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ προβλέπουμε ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.

Επαναφέρουμε το σύστημα εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών, που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνον την απόκτηση του απολυτηρίου.

Επαναφέρουμε τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Διαμορφώνουμε Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης.

Και φυσικά καταργούμε τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Τέταρτη εθνική προτεραιότητα: Παραγωγική ανασυγκρότηση

Το παραγωγικό μέλλον της χώρας μας δεν μπορεί να είναι η παρωχημένη και καταστροφική λογική της «φτηνής ανάπτυξης».

Γιατί ανάπτυξη για εμάς σημαίνει καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Σημαίνει ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Σημαίνει διεύρυνση της εγχώριας παραγωγικής βάσης.

Σημαίνει περιβαλλοντικά βιώσιμες και εργασιακά δίκαιες επενδύσεις.

Για τη Δίκαιη και Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση

Σπάμε τον αποκλεισμό ΜμΕ και νοικοκυριών από τις ΑΠΕ. Η ενεργειακή δημοκρατία είναι η προϋπόθεση για την πράσινη ανάπτυξη και πολύτιμο εργαλείο για να γίνει το κάθε ελληνικό σπίτι ένας μικρός παραγωγός και καταναλωτής ενέργειας.

Ανακατευθύνουμε μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ. (μοντέλο prosumer).

Προχωράμε στις αναγκαίες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό και επέκταση των υποδομών του ηλεκτρικού δικτύου προκειμένου να υποδεχτούν τις νέες ΑΠΕ.

Εξασφαλίζουμε ικανό μέρος του υφιστάμενου ηλεκτρικού χώρου για μικρά έργα ΑΠΕ και επιταχύνουμε τις επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποθήκευση ενέργειας για να εισαχθούν περισσότερες.

Υλοποιούμε ένα διευρυμένο πρόγραμμα Εξοικονομώ για κατοικίες συνεχώς ανοιχτό για αιτήσεις που θα καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Θεσπίζουμε ενισχυμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενους– αγρότες (Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις). Χρηματοδοτούμε τους δήμους για την εγκατάσταση ΑΠΕ με σκοπό την κάλυψη των καταναλώσεών τους αλλά και των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων δημοτών τους.

Για να πάψει αυτή η χώρα να έχει στο περιθώριο τα ΑΜΕΑ.

Αυξάνουμε το αναπηρικό επίδομα κατά 20% για 172.000 συμπολίτες μας.

Εξασφαλίζουμε προσωπικό φροντιστή ή βοηθό για 70.000 άτομα και εργαλεία αξιοπρέπειας σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις.

Δημιουργούμε προσβάσιμες γειτονιές σε 20 πόλεις.

Διευκολύνουμε την επικοινωνία του ανάπηρου με το Δημόσιο, απλοποιώντας και μειώνοντας τη περιττή γραφειοκρατία.

Για τη χρηματοδοτική στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Αγροτών

Ενισχύουμε τη ρευστότητα για πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας ενισχύουμε τις μικροπιστώσεις χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για αυτoαπασχολούμενους, αγρότες και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Για τη Βιομηχανία και τις Δυναμικές Υφιστάμενες και Νέες Επιχειρήσεις σε κλάδους αιχμής

Χρηματοδοτούμε μεγάλα επενδυτικά σχέδια για υλοποίηση έργων ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας.

Αναβαθμίζουμε και ενισχύουμε τα εξαιρετικά επιτυχημένα χρηματοδοτικά προγράμματα Equifund και «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» που δημιούργησε η κυβέρνησή μας.

Και τέλος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Κι ενώ ο κάθε φορολογούμενος έχει πληρώσει από το υστέρημά του για να διασωθούν, αυτές ελάχιστα εισφέρουν στη παραγωγική λειτουργία, με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να παραμένουν αποκλεισμένες από χρηματοδότηση.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Όπως δε γίνεται με αυτά τα δεδομένα, κάποιοι να ετοιμάζονται να μοιράσουν μέρισμα στους μετόχους από τα υψηλά κέρδη του πρώτου εξαμήνου.

Δεν θα το επιτρέψουμε.

Όπως δε θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

Την Εθνική Τράπεζα, με το ποσοστό του Δημοσίου στο 40%, τη μετατρέπουμε σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

Εφαρμόζουμε πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον και για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Και θεσπίζουμε ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers).

Πέμπτη εθνική προτεραιότητα: Ισχυρό δημοκρατικό κράτος

Η χώρα βίωσε και βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις.

Από τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, τη δημιουργία με κρατικό χρήμα ενός απίστευτου μηχανισμού προπαγάνδας, τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων, τον πλουτισμό ημετέρων, τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις.

Έχουμε χρέος να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια ευνομούμενη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Και έχουμε σχέδιο.

Στη Δικαιοσύνη:

Αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο

Αποκαθιστούμε τις μισθολογικές, φορολογικές αδικίες σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

Ενισχύουμε τη στελέχωση, τις κτιριακές υποδομές και την επέκταση της «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης».

Κόβουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας.

Μειώνουμε τις θέσεις αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια.

Θεσπίζουμε τη διατύπωση γνώμης από δικαστικές ενώσεις και δικηγορικούς συλλόγους για την επιλογή της ηγεσίας των Δικαστηρίων.

Βάζουμε τέλος στις περιστρεφόμενες πόρτες.

Όποιος δικαστής επιθυμεί να αξιοποιηθεί σε οποιαδήποτε θέση μετά τη συνταξιοδότησή του, θα γνωρίζει ότι δεν θα έχει πρόσθετη, πέραν της σύνταξής του, αμοιβή.

Δίνουμε νέο προσανατολισμό στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Με αύξηση των εισακτέων, αύξηση του απαιτούμενου χρόνου άσκησης της δικηγορίας και ενίσχυση της κοινωνικής εμπειρίας με υποχρεωτικές έρευνες και άσκηση σε κοινωνικές δομές.

Βάζουμε τέλος στην κακή νομοθέτηση.

Με μόνιμες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στελεχωμένες αποκλειστικά από εκπροσώπους θεσμών του νομικού κόσμου, των πανεπιστημίων και της κοινωνίας.

Κατοχυρώνουμε νομοθετικά τον όρο «γυναικοκτονία».

Κατοχυρώνουμε νομικά το γάμο για όλα τα πρόσωπα.

Καταργούμε όλες τις ποινικές ασυλίες που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια. Με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Στα ΜΜΕ.

Ενισχύουμε οικονομικά εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με διαφανή κριτήρια, χωρίς εύνοιες και εξαιρέσεις.

Επαναφέρουμε την υποχρέωση για 400 εργαζόμενους σε όλους τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Θεσπίζουμε έλεγχο της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ.

Επανεκκινούμε τη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών ΜΜΕ.

Επιλέγουμε τη διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Και τέλος, για την ΕΥΠ :

-Επαναφέρουμε την ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

-Καταργούμε την κατάπτυστη τροπολογία που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της.

-Ορίζουμε νομοθετικά τους λόγους «εθνικής ασφάλειας».

-Θεσπίζουμε έλεγχο από δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφασή της άρσης του απορρήτου.

-Εξασφαλίζουμε την ουσιαστική συμμετοχή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του διοικητή της ΕΥΠ.

Έκτη εθνική προτεραιότητα: Απάντηση στη δημογραφική πρόκληση

Γι’ αυτό παρεμβαίνουμε στη ρίζα του προβλήματος και σε όλες τους τις εκφάνσεις:

Στηρίζουμε τη γυναίκα στην εργασία, εξασφαλίζουμε τη μητέρα

Αναδιαμορφώνουμε το επίδομα παιδιού και το μεταφέρουμε αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών.

Και από τη σύνταξή της και μετά, εφ’ όρου ζωής.

Διαμορφώνουμε το επίδομα μητέρας στα 70 ευρώ στο πρώτο παιδί, άλλα 105 στο δεύτερο και 140 στο τρίτο.

Ενώ το επίδομα που θα προστίθεται στη σύνταξη θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στο σύνολο των παιδιών που έχει η κάθε γυναίκα γεννήσει και αναθρέψει.

Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους τέσσερις στους εννέα μήνες, ώστε όλες οι εργαζόμενες να αντιμετωπίζονται ενιαία.

Θεσπίζουμε ειδική άδεια μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες.

Φροντίζουμε το παιδί

Εξασφαλίζουμε την πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Στεγάζουμε το αύριο ενισχύοντας τα νέα ζευγάρια.

Επιδοτούμε το ενοίκιο για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών:

Διπλασιάζοντας το επίδομα από 70€ σε 140€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

Από 140€ σε 280€, για ζευγάρι με ένα παιδί.

Και από 175€ σε 350€/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.

Ενώ αυξάνουμε και τα εισοδηματικά όρια.

Βάζουμε τέλος στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Airbnb.

Με θέσπιση ελέγχου και κανόνων που το περιορίζουν μόνο σε φυσικά πρόσωπα και μέχρι περιορισμένο αριθμό.

Δημιουργούμε τράπεζα στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του Δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.

Τέλος, μεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Αλλάζουμε τη διαδικασία της πολιτογράφησης, απλοποιώντας την εξεταστική διαδικασία ώστε να αφορά λελογισμένα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά των ανθρώπων και όχι ειδικές γνώσεις που ούτε εμείς μπορούμε να απαντήσουμε.

Θεσπίζουμε πολιτογράφηση με δειγματοληπτική συνέντευξη για άτομα που έχουν αποδεδειγμένα κλείσει 25 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και για όσους έχουν γεννήσει παιδιά στην Ελλάδα και αυτά, βάσει του νόμου, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

«Σε 13 μεγάλες επιχειρήσεις τα πρώτα 455 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης»

«Η Ελλάδα, το επόμενο διάστημα έχει μια ιστορική δυνατότητα με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Όμως, ο σημερινός σχεδιασμός αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων όχι μόνο δεν απαντά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά διευρύνει τις ανισότητες, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά. Ο μεγάλος όγκος των ΜΜΕ, των αγροτών και των νοικοκυριών αποκλείονται σχεδόν ολοκληρωτικά από τη χρηματοδότηση», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως τα πρώτα 455 εκ. ευρώ από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, κατευθύνονται σε μόλις 13 μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

«Λίγα και ισχυρά συμφέροντα θα καρπωθούν το μεγαλύτερο μέρος των πόρων. Για όλους αυτούς τους λόγους πρώτη μας επιλογή είναι ο ανασχεδιασμός και η ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στη βάση ενός συνεκτικού, δίκαιου και συμπεριληπτικού σχεδίου. Υπολογίζουμε ότι περίπου 20 με 25 δισ. ευρώ, μπορούν να κινητοποιηθούν για τα προγράμματα που ανέφερα, από μια συνολική δεξαμενή που ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ συνυπολογίζοντας εκτός από Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», επισήμανε.

«Η δημοκρατία κινδυνεύει»

«Πέραν, όμως, των ευρωπαϊκών πόρων είναι ανάγκη για τη χώρα, πρώτα και κύρια για την κοινωνική της συνοχή, να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο αναδιανομής», συνέχισε. «Για τα υψηλά μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ αυξάνουμε τον συντελεστή φορολόγησης στο 10%, για τις επιχειρήσεις που απρόσμενα και αδικαιολόγητα παρουσιάζουν ουρανοκατέβατα κέρδη μέσα στην κρίση, και μιλώ γιατις επιχειρήσεις παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, τις επιχειρήσεις διύλισης και εμπορίας πετρελαίου και παροχής φυσικού αερίου προχωρούμε στη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών τους».

»Οι παρεμβάσεις αυτές εκτιμούμε ότι θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Δίκαιη φορολόγηση για τους οικονομικά ισχυρούς, όχι άλλα βάρη στη μεσαία τάξη. Αυτή τη φορά η διακύβευση των εκλογών υπερβαίνει ακόμα και τις σαφείς ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά. Όχι γιατί οι διαχωρισμοί αυτοί έχουν πάψει να υπάρχουν, όπως ελπίζουν οι αντίπαλοί μας. Το αντίθετο, σήμερα είναι πιο εμφανείς από ποτέ. Αλλά γιατί η ανάγκη απαιτεί να βάλουμε μπροστά αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Γιατί η Δημοκρατία κινδυνεύει», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και όπως σε όλες τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές, όταν υπερασπιστήκαμε την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία. Όταν δώσαμε το αίμα μας για τη Δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Η αριστερά και η δημοκρατική παράταξη έβαλε πρώτα την Ελλάδα. Αυτή είναι και τώρα η προτεραιότητά μας. Η Ελλάδα», επισήμανε και αναφέρθηκε στο διακύβευμα των επόμενων εκλογών.

«Είναι κάτι πιο βαθύ από πρόσωπα και κόμματα. Γιατί είναι: Δημοκρατία ή ολιγαρχία. Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Δημοκρατία ή απολυταρχία. Κράτος ή παρακράτος. Στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν πράγματι, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της λαϊκής πλειοψηφίας; Μια αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία; Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι μία σύγκρουση δίχως τέλος, αλλά μια μάχη ιδεών. Συγκρούεται το νέο με το παλιό. Οι προοδευτικές δυνάμεις με τις δυνάμεις της βαθιάς συντήρησης. Η Δημοκρατία με το παρακράτος», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

»Η δική τους ηθική είναι ο πλούτος και η εξουσία. Η δική μας ηθική είναι η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία. Για αυτό και η δική μας επανάσταση θα είναι ειρηνική. Οι επόμενες εκλογές θα είναι μία γιορτή. Η γιορτή της Δημοκρατίας. Και ο ελληνικός λαός με σύνεση και νηφαλιότητα θα αποφασίσει για το μέλλον αυτού του τόπου. Γνωρίζοντας ότι η πολιτική αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη μόνο με καθαρή εντολή διακυβέρνησης. Με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής. Που θα ανοίξει το δρόμο, την επόμενη κιόλας ημέρα, να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου», συνέχισε.

«Οι εκλογές με απλή αναλογική, δηλαδή, για πρώτη φορά με ένα εκλογικό σύστημα δικαιοσύνης, δε θα οδηγήσουν σε αβεβαιότητα. Αντίθετα θα δώσουν τη δυνατότητα στο λαό μας να πάρει αυτός τις τύχες στα χέρια του. Και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, θα ανοίξει το δρόμο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση των προγραμματικών τους συγκλίσεων. Και για μια κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας. Μια κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης, δεν είναι κυβέρνηση αστάθειας. Αντιθέτως», τόνισε.

«Για πρώτη φορά θα πάψει να αποφασίζει το 1/3 των πολιτών για λογαριασμό της πλειοψηφίας»

»Για πρώτη φορά θα πάψει να αποφασίζει το 1/3 των πολιτών για λογαριασμό της μεγάλης πλειοψηφίας. Και η Ελλάδα θα κυβερνηθεί, επιτέλους, όπως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με ασφάλεια και με πλατιά δημοκρατική νομιμοποίηση. Και αυτό όχι μόνο δεν είναι τερατογέννεση, αλλά η γέννηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε απαντώντας εμέσως στον πρωθυπουργό Κυράκο Μητσοτάκη.

«Σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτό τον αγώνα για τη δημιουργία μιας νέας εποχής, δεν περισσεύει κανένας πολίτης, κανένας δημοκράτης. Αυτή η νέα αρχή ανήκει σε όλους μαζί. Μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη τη μεγαλύτερη αλλαγή που έχει δει ο τόπος μας. Μαζί μπορούμε να ξαναγράψουμε ιστορία. Μαζί μπορούμε να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα. Για μια Ελλάδα με περισσότερο φως. Για μια Ελλάδα με περισσότερη δημοκρατία. Για μια Ελλάδα με δικαιοσύνη, παντού», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης:

86η ΔΕΘ-Ηλιόπουλος: «Χρειαζόμαστε διαφορετικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»

Γεωργιάδης για έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια: «Θα υπάρξει παρέμβαση και στα καύσιμα» (Video)

Θεοδωρικάκος για επίθεση στο γραφείο του: Δεν πρόκειται να με πτοήσουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 07:56