search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 12:29
MENU CLOSE

Ο Τραμπ δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ – «Οι Αμερικανοί δεν θα ανεχτούν μία πιθανή δίωξη εναντίον μου» (Videos)

17.09.2022 06:00
Donald Trump-new

Μια προειδοποίηση που είναι περισσότερο απειλή για την ίδια τη Δημοκρατία, διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ: η χώρα μπορεί «να αντιμετωπίσει προβλήματα που όμοιά της ίσως δεν έχει ξαναδεί», είπε, προειδοποιώντας για το τι μπορεί να συμβεί αν ασκηθεί δίωξη εναντίον του για τον τρόπο διαχείρισης διαβαθμισμένων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από το Λευκό Οίκο.

Είναι προφανές ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατά νου πως μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη και γι αυτό διατυπώνει απειλές. Μάλιστα πρόσθεσε ότι μία δίωξη δεν θα τον σταματήσει από το να επιδιώξει την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα.

Οι Αμερικανοί «δεν θα ανεχτούν» μία πιθανή δίωξη εναντίον μου, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα  μου απαγορευτεί και η κάθοδος στις εκλογές», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης σε ραδιοφωνικό σταθμό. «Νομίζω ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα είχαμε προβλήματα στη χώρα, που όμοιά της ίσως δεν έχουμε ξαναδεί. Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα το ανεχθούν».

Η ευθεία απειλή ότι μπορεί να υποκινήσει κινητοποιήσεις των οπαδών του για να αποφύγει τη δίωξη, αποτελεί ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίον αντιλαμβάνεται τον ρόλο του στην πολιτική σκηνή. «Ή εγώ, ή το χάος», λέει –σε ελεύθερη απόδοση- ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όταν ρωτήθηκε τι εννοεί με την λέξη «προβλήματα», ο Τραμπ απάντησε: «Νομίζω ότι θα έχουν μεγάλα προβλήματα. Μεγάλα προβλήματα. Δεν νομίζω ότι θα το δεχτούν. Δεν θα καθίσουν ήσυχοι».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ρεπουμπλικανός πολιτικός αφήνει υπαινιγμούς για πιθανή κοινωνική αναταραχή αν το υπουργείο Δικαιοσύνης κινητοποιήσει τον μηχανισμό για την άσκηση δίωξης εναντίον του. Ούτε είναι ο μόνος ρεπουμπλικανός που βάζει φυτίλι στην εθνική ενότητα. Τον περασμένο μήνα ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ έγινε πρωτοσέλιδο λέγοντας ότι «θα γίνουν διαδηλώσεις στους δρόμους» αν ασκηθεί δίωξη στον Τραμπ «για κακή διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών». Οι δηλώσεις αυτές είχαν επικριθεί έντονα ως «ανεύθυνες», «ντροπιαστικές» και «επικίνδυνες».

Η υπόθεση της πιθανής δίωξης του Τραμπ προέκυψε μετά την εισβολή πρακτόρων του FBI, τον περασμένο μήνα, στην κατοικία του πρώην προέδρου, στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.  Σύμφωνα με τον φάκελο που σχηματίστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι εισαγγελείς εξέδωσαν ένταλμα έρευνας αφού είχαν πληροφορίες για πιθανή προσπάθεια καταστροφής διαβαθμισμένων εγγράφων που βρίσκονταν στην κατοικία του Τραμπ. Οι πράκτορες του FBI βρήκαν πολλά έγγραφα, μαζί με προσωπικά αντικείμενα και σημειώσεις του Τραμπ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις για εξέταση των εγγράφων που κατασχέθηκαν και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου, ο γερουσιαστής Γκράχαμ υπαινίχθηκε ότι το υπουργείο υπερέβη τα όρια δικαιοδοσίας του. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο πλαίσιο της έρευνας να αποκαλυφθεί υλικό που να δικαιολογεί την άσκηση δίωξης κατά του Τραμπ.

Η ρητορική που παροτρύνει σε βίαιες ενέργειες δεν είναι κάτι καινούριο για τον Τραμπ. Στις 6 Ιανουαρίου 2021, μιλώντας σε οπαδούς του πριν από την εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο, ο τότε πρόεδρος τους είχε καλέσει «να πολεμήσουν ακόμα πιο σκληρά» εναντίον «των κακών ανθρώπων» και να «δείξουν δύναμη».

Διαβάστε επίσης:

Λίβανος: Μπαράζ ληστειών σε τράπεζες από καταθέτες για να πάρουν τα λεφτά τους (Videos)

Ενεργειακή κρίση: «Καρφιά» του Σαρλ Μισέλ κατά της φον ντερ Λάιεν – «Δεν έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα»

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς θα σταθούν τα εγγόνια της στην αγρυπνία (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 12:28