search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 11:02
MENU CLOSE

Ακύρωσε τη συνέντευξη με την Κριστιάν Αμανπούρ ο Ιρανός πρόεδρος – «Επειδή δεν φορούσα μαντίλα» λέει η δημοσιογράφος

22.09.2022 19:37
amanpour-iran

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι ακύρωσε μια συνέντευξη στη Νέα Υόρκη με το CNN και την γνωστή δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ την τελευταία στιγμή, αφού εκείνη αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα.

Όπως αναφέρει στο Twitter η Αμανπούρ, την ώρα που οι γυναίκες σε όλο το Ιράν διαμαρτύρονται για τους νόμους της χώρας που απαιτούν από τις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ δημόσια, επρόκειτο να τον ρωτήσει για τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας. αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής του Ιράν.

Η Βρετανο-Ιρανή δημοσιογράφος επρόκειτο να πάρει συνέντευξη από τον Ραΐσι το απόγευμα της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, όπου ο πρόεδρος ταξίδεψε για να μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε η Αμανπούρ.

Σχεδόν μια ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη της συνέντευξης, ο Ραΐσι δεν είχε ακόμη φτάσει, με την Αμανπούρ να λέει πως ένας από τους βοηθούς του προέδρου εμφανίστηκε και της πρότεινε να φορέσει μαντίλα για τη συνέντευξη λόγω του Μουχαράμ και του Σαφάρ, δύο ιερών μηνών για το Ισλάμ.

Η Αμανπούρ είπε ότι «αρνήθηκε ευγενικά», σημειώνοντας ότι οι προηγούμενοι Ιρανοί πρόεδροι δεν της ζήτησαν ποτέ να φορέσει μαντίλα κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων που έλαβαν χώρα εκτός Ιράν.

Ο βοηθός έδωσε τελεσίγραφο στον Αμανπούρ, λέγοντας ότι ήταν «θέμα σεβασμού» και αναφέρθηκε στην «κατάσταση στο Ιράν», αναφερόμενος στις διαδηλώσεις στη χώρα, είπε η Αμανπούρ.

Η Αμανπούρ είπε ακόμη ότι δεν μπορούσε να συμφωνήσει με τον όρο γράφοντας στο Twitter ότι θα ήταν «μια σημαντική στιγμή» να μιλήσει ο Ραΐσι καθώς έχουν αναφερθεί τουλάχιστον οκτώ θάνατοι εν μέσω των διαδηλώσεων.

Οι γυναίκες βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή των διαδηλώσεων που σαρώνουν το Ιράν από την περασμένη εβδομάδα, αφού η Μαχσά Αμινί, μια 22χρονη κουρδικής καταγωγής πέθανε υπό κράτηση αφού συνελήφθη επειδή δεν τηρούσε τους αυστηρούς κανόνες της χώρας για το γυναικείο ντύσιμο στο κοινό. (Από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979, οι γυναίκες υποχρεούνται να φορούν μαντίλα στα μαλλιά τους και να φορούν φαρδιά ρούχα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αμινί έπεσε σε κώμα σε κέντρο κράτησης και πέθανε μετά από τρεις ημέρες. Η αστυνομία είπε ότι υπέστη ξαφνική καρδιακή προσβολή, αλλά η οικογένειά της είπε ότι ήταν υγιής και υπέστη μώλωπες στα πόδια της ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, κατηγορώντας την αστυνομία για κακομεταχείριση, κάτι που οι αρχές διέψευσαν.

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν στο Ιράν το Σάββατο, την ημέρα της κηδείας της Αμινί κυρίως στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας σε πόλεις με κούρδους κατοίκους, και εξαπλώθηκαν στην υπόλοιπη χώρα. Οι γυναίκες έκαιγαν τις μαντίλες τους σε μαζικές φωτιές σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Ραΐσι ζήτησε πλήρη έρευνα για τον θάνατο της Αμινί.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ξεκίνησε η επιστράτευση, δραματικοί αποχαιρετισμοί οικογενειών (Videos)

Τζέιμς Μποντ: Ποιος θα είναι ο επόμενος «007» – Οι αλλαγές που έρχονται στις νέες ταινίες (Video)

Ρωσία – Μεντβέντεφ: «Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 11:00