search
ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 12:00
MENU CLOSE

ΚΚΕ: 15 μέτρα ως απάντηση στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2248
22/9/2022
23.09.2022 06:00
koutsoympas

Από σήμερα έως το Σάββατο η ΚΝΕ, με τη στήριξη του Περισσού, ρίχνει όλες τις δυνάμεις της για την επιτυχία του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον. Το Σάββατο το βράδυ οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ, θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (20.30) και χαιρετισμό του γραμματέα του Κ.Σ. της ΚΝΕ Νίκου Αμπατιέλου. Και με το σταθερά πλούσιο και ποιοτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο για τις εκεί εκδηλώσεις του φεστιβάλ αλλά λόγω της ΔΕΘ, όπου πραγματοποίησε ομιλία παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Με αφορμή το σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΜέΡΑ 25 που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός ως «τερατογένεση» στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση να αφήσουν το ΚΚΕ «έξω από τα βρώμικα παιχνίδια τους», υποστηρίζοντας ότι τα άλλα αστικά κόμματα – Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – μπορούν να συνεργαστούν όχι μόνο αριθμητικά αλλά και πολιτικά, γιατί αυτά που τους ενώνουν σήμερα είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Μια τέτοια κυβέρνηση, είπε, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση της συμφοράς», το ΚΚΕ όχι μόνο δεν θα τη στηρίξει αλλά ούτε θα δώσει «ανοχή».

Όσο για αυτά που κατά το ΚΚΕ ενώνουν τα τρία κόμματα που έχουν κυβερνήσει καθώς και «τα άλλα αστικά κόμματα», ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση γιατί στηρίζουν τους βασικούς στρατηγικούς πυλώνες της Ε.Ε. που είναι η αιτία της σημερινής κρίσης πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα είπε ότι τα κόμματα αυτά στηρίζουν τόσο την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική,και κυρίως τη νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια, όσο και την ενεργειακή στρατηγική με την «πράσινη μετάβαση» και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που καθιστούν τους ενεργειακούς πόρους ακριβά εμπορεύματα και έχουν υπονομεύσει την παραγωγή φθηνής ενέργειας με λιγνίτη στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, τόνισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, όλα τα αστικά κόμματα, το καθένα στον βαθμό που του αναλογεί, είναι συνυπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση όπου μέσα σε μια 15ετία βιώνουμε την τρίτη μεγάλη κρίση.

Και κλιμάκωσε την επίθεσή του προς Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛΛ λέγοντας ότι «είναι συνένοχοι», μεταξύ άλλων, για τη στήριξη της στρατηγικής του ΝΑΤΟ στην περιοχή και τη δήθεν ασπίδα προστασίας έναντι της Τουρκίας που προσφέρει, για την «κωμωδία» των κρατικών μέτρων ανακούφισης, γιατί προβάλλουν ως λύση την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του ταμείου ανάκαμψης καθώς και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Κατά συνέπεια ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τους πολίτες να μην δείξουν «καμία αναμονή και ανοχή» και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ το επόμενο διάστημα και ώς τις εκλογές που θα γίνουν το αργότερο τον Ιούλιο του 2023, για την αναζωογόνηση του αγωνιστικού κινήματος και την οργάνωση από τα κάτω, καθώς, σύμφωνα με το γνωστό σύνθημα του ΚΚΕ, «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Τέλος, κατέθεσε 15 προτάσεις που, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΚΚΕ, δίνουν απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα:

Άμεση αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας – όπως ο λιγνίτης – με περιβαλλοντικούς όρους.

Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία.

Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

– Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος.

– Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.

Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριάκαι τους επαγγελματίες.

Αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με την πρόταση εργατικών σωματείων, ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για το Δημόσιο, με επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

– Αυξήσεις στις συντάξεις.

Επίδομα ανεργίας στο ύψος του 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους.

– Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής και κατανάλωσης.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Επιδότηση ενοικίου για λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά και του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.

Κυβέρνηση: «Τετραγωνίζοντας τον κύκλο» για την ενέργεια

Η Άγκυρα «σκαρώνει» κρίση

Τσίπρας: Καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες κάλπες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 12:00