search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 11:08
MENU CLOSE

Ιράν: Επιμένει η οργή στους δρόμους – Τουλάχιστον 76 νεκροί και 1.200 συλλήψεις (Videos)

28.09.2022 11:59
amini_iran_new

Τουλάχιστον 76 είναι οι νεκροί από την βίαιη επέμβαση των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, τις οποίες πυροδότησε ο θάνατος της νεαρής Κούρδισσας Μάχσα Αμίνι, ενώ βρισκόταν στα χέρια της αστυνομίας ηθών.

Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον 6 γυναίκες και 4 παιδιά. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι εξαιτίας της δυσλειτουργίας του διαδικτύου είναι δύσκολες οι επικοινωνίες με το Ιράν και η συγκέντρωση πληροφοριών γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση.

Οι πιο αιματηρές επεμβάσεις της αστυνομίας έγιναν στις επαρχίες Μαζανταράν και Γκιλάν, βόρεια της Τεχεράνης, όπου έχει αναφερθεί ο θάνατος 35 ανθρώπων και στις βορειοδυτικές επαρχίες, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι και εκεί έχουν σκοτωθεί 24 άνθρωποι.

Σύμφωνα με ακτιβιστές οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και 11 μέρες με αμείωτη ένταση και οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Καταγγελίες για βασανιστήρια

Η οργάνωση Iran Human Rights (IHR), που εδρεύει στη Νορβηγία κατηγόρησε τις ιρανικές αρχές για δυσανάλογη βία έναντι των διαδηλωτών. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί, μεταξύ αυτών και περίπου 20 δημοσιογράφοι.

«Ο κίνδυνος βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης των διαδηλωτών είναι σοβαρός και η χρήση πραγματικών πυρών εναντίον των διαδηλωτών είναι διεθνές έγκλημα», δήλωσε ο διευθυντής του IHR, Μαχμούντ Αμίρι-Μογκαντάμ, προσθέτοντας: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υπερασπιστεί τα αιτήματα του ιρανικού λαού για τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Τα κρατικά ΜΜΕ στο Ιράν κάνουν λόγο για 41 νεκρούς, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, κατηγορώντας τους αντικαθεστωτικούς ως υπεύθυνους για το λουτρό αίματος

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν διασπαρεί σε περισσότερες από 80 πόλεις σε όλο το Ιράν, μετά την κηδεία της Μάχσα Αμίνι, στις 17 Σεπτεμβρίου.

Η 22χρονη που άναψε την φλόγα της εξέγερσης

Η 22χρονη Κούρδισσα από την πόλη Σακέζ επισκεπτόταν την Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν συνελήφθη από άνδρες της αστυνομίας ηθών που έκριναν ότι δεν ήταν ευπρεπώς ενδεδυμένη και την οδήγησαν σε φυλακή «επανεκπαίδευσης». Εκεί όμως κατέρρευσε, οδηγήθηκε σε νοσοκομείο και ύστερα από τρεις μέρες σε κωματώδη κατάσταση, κατέληξε.

Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές η 22χρονη υπέστη καρδιακή προσβολή. Όμως η οικογένειά της καταγγέλλει ότι ο θάνατός της είναι συνέπεια βασανιστηρίων που υπέστη στη φυλακή.

Ο θάνατος της νεαρής Κούρδισσας προκάλεσε την αντικαθεστωτική εξέγερση, με εκατοντάδες γυναίκες να παραδίδουν στην πυρά τις μαντήλες που είναι υποχρεωμένες να φορούν σε δημόσιους χώρους και να κόβουν τα μαλλιά τους, φωνάζοντας «Γυναίκες-Ζωή-Ελευθερία» και «Θάνατος στον Δικτάτορα» -μία αναφορά στον ανώτατο πολιτικο-θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Τι λένε διαδηλωτές που συνελήφθησαν

Τη Δευτέρα διαδηλώσεις έγιναν στην Τεχεράνη και σε αρκετές πόλεις, μεταξύ αυτών στη Γιάζντ, στο Ταμπρίζ και στη Σαναντζάζ. Επίσης φοιτητές και καθηγητές σε περισσότερα από 20 πανεπιστήμια έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους και βγήκαν στους δρόμους.

Τα κρατικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουν γίνει περισσότερες από 1.200 συλλήψεις.

Μεταξύ αυτών είναι η Φαϊζέ Χασεμί, κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, η οποία συνελήφθη την Τρίτη. Η Φαϊζέ Χασεμί είναι από τις πιο γνωστές προσωπικότητες που επικρίνουν το ιρανικό καθεστώς.

Μία άλλη γυναίκα, η 51χρονη Μαριάμ, της οποίας τα πραγματικά στοιχεία για λόγους ασφαλείας δεν δίνονται στη δημοσιότητα, κατήγγειλε ότι συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην κεντρική Τεχεράνη. «Με κράτησαν στο έδαφος και ένας αξιωματικός με πατούσε στην πλάτη. Με χτύπησε στο στομάχι, έδεσε τα χέρια μου, με έσυρε από τους ώμους και με έβαλε σε ένα βαν», περιγράφει η Μαριάμ.

Αυτά που συμβαίνουν «είναι χειρότερα από αυτά που βλέπετε στα βίντεο», λέει η Μαριάμ. «Άκουσε έναν αξιωματικό να δίνει εντολής τους στρατιώτες να μην δείξουν οίκτο. Οι γυναίκες αξιωματικοί είναι το  ίδιο αδίστακτες. Μία από αυτές με χαστούκισε και με αποκάλεσε πράκτορα του Ισραήλ και πόρνη».

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν μαζικά και νεαρά αγόρια που εκφράζουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των γυναικών.

Ο Σαμ, ένα από τα παιδιά που έχουν βγει στους δρόμους περιγράφει την περιπέτειά του: «Έσπρωξα έναν αστυνομικό και προσπάθησα να τρέξω. Πολύ γρήγορα ένα άλλος και ένας τρίτος με πρόλαβαν. Σε λίγα δευτερόλεπτα περισσότεροι από 15 αστυνομικοί με χτυπούσαν ανελέητα. Ένοιωσα το αίμα στο στόμα μου και ηλεκτρικό ρεύμα στο σώμα. Με έβαλαν κάτω, έδεσαν τα χέρια μου στην πλάτη, έδεσαν τα πόδια μου με τα κορδόνια των παπουτσιών μου. Ένας στρατιώτης με χτύπησε στο μάτι καθώς με έσερναν κάπου όπου είχαν κι άλλους κρατούμενους».

«Με έβαλαν μαζί με άλλους σε ένα λεωφορείο, τον έναν πάνω στον  άλλο και μας άφησαν έτσι μιάμιση ώρα. Σκεφτόμουν τον ρόλο του (προέδρου, Εμπραχίμ αλ) Ραϊσι στις εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων και κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι θα με εκτελούσαν και μένα», λέει ο Σαμ.

Πληροφορίες για κρούσματα ανυπακοής στις δυνάμεις ασφαλείας

Ωστόσο σύμφωνα με το BBC η ένταση των κινητοποιήσεων και η διασπορά τους σε πολλές πόλεις έχουν φέρει στα όριά τους και τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε ένα βίντεο ακούγεται ένας αξιωματικός να λέει ότι οι αστυνομικοί είναι σε υπηρεσία «24 ώρες τη μέρα» και «δεν έχουν κοιμηθεί εδώ και νύχτες».

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι κάποιοι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας δείχνουν απροθυμία να χτυπήσουν τους διαδηλωτές, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του BBC στο Ιράν.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: «Aρουραίο των υπονόμων» αποκάλεσε τον Ερντογάν ο αντιπρόεδρος της βουλής – Οργή στην Άγκυρα (Video)

Μελόνι προς Ζελένσκι: «Κρατήστε γερά και μην χάνετε την πίστη σας»

Θρίλερ με τον Nord Stream: Η Ευρώπη βλέπει σαμποτάζ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 11:08