search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 20:45
MENU CLOSE

Τι είδε ο «εξολοθρευτής» Σβαρτσενέγκερ στο Άουσβιτς (Photos/Video)

29.09.2022 15:31
arnold schwarzenegger auschwitz

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς επισκέφθηκε ο ηθοποιός Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, του οποίου ο πατέρας υπηρέτησε στον ναζιστικό στρατό.

Ο Σβαρτσενέγκερ συναντήθηκε με ανθρώπους που βίωσαν τη ναζιστική θηριωδία και δήλωσε ότι ντρέπεται για το παρελθόν του πατέρα του.

Το μήνυμα που έστειλε ο Σβαρτσενέγκερ από το Άουσβιτς ήταν υπέρ «του τερματισμού των προκαταλήψεων άπαξ και δια παντός».

Ο καταγόμενος από την Αυστρία πρώην μπόντι-μπίλντερ και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας συναντήθηκε με τον γιο ενός επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος και μίλησε για τα συναισθήματα που του προκαλεί το ναζιστικό παρελθόν του πατέρα του, Γκούσταβ Σβαρτσενέγκερ.

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Άουσβιτς και υπογράφοντας το βιβλίο των επισκεπτών υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει. Κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης ο Σβαρτσενέγκερ συναντήθηκε με το Σιμόν Μπέργκσον, ο οποίος γεννήθηκε μετά τον πόλεμο από γονείς που είχαν επιζήσει του Ολοκαυτώματος. Ο πρωταγωνιστής του Terminator δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Μπέργκσον, που είναι σχεδόν συνομήλικοι, μοιράζονται τον ίδιο στόχο : την καταπολέμηση των προκαταλήψεων.

«Αυτή είναι μια ιστορία που πρέπει να μείνει ζωντανή, είναι μια ιστορία που πρέπει να την λέμε και να την ξαναλέμε», δήλωσε ο Σβαρτσενέγκερ μετά την επίσκεψή του στο Άουσβιτς. «Ας καταπολεμήσουμε τις προκαταλήψεις μαζί, ας τις τελειώσουμε άπαξ και δια παντός», πρόσθεσε.

Ο Σβαρτσενέγκερ συναντήθηκε επίσης με μία γυναίκα, της οποίας το 3χρονο παιδί υπέστη τα πειράματα του διαβόητου γιατρού των Ναζί Γιόζεφ Μένγκελε, του γνωστού με το ψευδώνυμο «ο Άγγελος του Θανάτου».

Η επίσκεψη Σβαρτσενέγκερ στο Άουσβιτς  ήταν η πρώτη του και έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Ίδρυμα Εβραϊκό Κέντρο Άουσβιτς, που έχει ως αποστολή την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας μέσω της εκπαίδευσης.

Προ μηνών ο Σβαρτσενέγκερ είχε αποκαλύψει ότι ο πατέρας του όταν επέστρεψε από τον πόλεμο ήταν ένα ράκος, έπινε πολύ και ήταν επιθετικός απέναντι στην οικογένειά του. Ο ηθοποιός απέδωσε τη συμπεριφορά του πατέρα του στις ενοχές και τη ντροπή που αισθανόταν για τα όσα έκαναν οι Ναζί και οι συνεργάτες τους.

Ο Γκούσταβ Σβαρτσενέγκερ είχε υπηρετήσει στον αυστριακό στρατό από το 1930 ως το 1937, φθάνοντας στον βαθμό του διοικητή μονάδας και το 1937 έγινε αστυνομικός. Το 1939 εντάχθηκε στη Βέρμαχτ με τον βαθμό του αρχιλοχία στην στρατιωτική αστυνομία. Υπηρέτησε στην Πολωνία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ουκρανία, τη Λιθουανία και την Ρωσία. Μάλιστα βραβεύτηκε τέσσερις φορές από το ναζιστικό καθεστώς για την ανδρεία του στα πεδία των μαχών. Το 1944 τραυματίστηκε στο Λένινγκραντ, κρίθηκε μη μάχιμος και επέστρεψε στο Γκρατζ της Αυστρίας, όπου εργάστηκε ως ταχυδρομικός επιθεωρητής.

Το ναζιστικό παρελθόν του πατέρα του Σβαρτσενέγκερ αποκαλύφθηκε το 1990, όταν ο ηθοποιός ζήτησε από το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ να διερευνήσει το παρελθόν του πατέρα του.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Την Παρασκευή η επίσημη προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Video)

Κομισιόν: Στον πάγο η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου (Video/Photos)

Ιστορική απόφαση στην Ινδία: Αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της άμβλωσης σε όλες τις γυναίκες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 20:45