search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:45
MENU CLOSE

Η Οδηγία ΕΕ για Επαρκείς Κατώτατους Μισθούς είναι γεγονός – Γρήγορα να γίνει και εθνική νομοθεσία

05.10.2022 12:21
arvanitis_new

Το τελευταίο ουσιαστικό βήμα για την καθιέρωση ενός ενιαίου συστήματος για Επαρκείς Κατώτατους Μισθούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε χτες από το Συμβούλιο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η απόφαση ολοκληρώνει με επιτυχία μια διαδικασία που άρχισε στις 28 Οκτωβρίου του 2020. Απομένει η τυπική διαδικασία δημοσίευσης της νέας οδηγίας και η – καθόλου τυπική – διαδικασία ενσωμάτωσής της στις εθνικές νομοθεσίες.

Παρά το γεγονός ότι στις κυβερνήσεις των κρατών – μελών παρέχεται διετής προθεσμία, η ενσωμάτωσή της κρίσιμης αυτής οδηγίας στην Ελληνική νομοθεσία πρέπει να γίνει χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις, κυρίως όμως χωρίς «παράθυρα» και αμφισημίες που θα επιτρέψουν ερμηνείες προς όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων χάρη των οποίων κυβερνά τη χώρα το καθεστώς Μητσοτάκη, και που θα μπορούσαν να ακυρώσουν στην πράξη τη σπουδαία αυτή μεταρρύθμιση.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν ήδη στην πλάτη τους τη μνημονιακή λαίλαπα που στηρίχθηκε στην υποτίμηση της εργασίας, βιώνουν την κρίση που προκάλεσε η πανδημία με δυσμενέστερους όρους από τους εργαζόμενους σε πολλές χώρες της ΕΕ και πληρώνουν ακριβότερα την ενεργειακή κρίση που προκαλεί η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία.

Στις συνθήκες αυτές οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν ανάγκη να ενσωματωθεί αμέσως η Οδηγία, πλέον, της ΕΕ για Επαρκείς Κατώτατους Μισθούς στην ΕΕ, προκειμένου:

  • Να στηριχθούν με κατώτατους μισθούς που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης,
  • να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις η προστασία που παρέχει το σύστημα του κατώτατου μισθού να καλύπτει όλους ή τουλάχιστον τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων
  • να προωθηθεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η ΕΕ στρέφει δειλά την προσοχή της από τα κέρδη και τους δείκτες στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Κι αυτό, όσο δύσκολο κι αν είναι οφείλουν να το καταλάβουν και οι «Άριστοι» του κ.Μητσοτάκη, για το σύντομο διάστημα που θα εξακολουθήσουν να κυβερνούν τον τόπο.

ΥΓ: Ιδιαίτερα οφείλει να το καταλάβει και ο αρμόδιος Υπουργός Εργοδοσίας και Συμφερόντων, την τοποθέτηση – αλλά κυρίως τις κινήσεις – του οποίου θα περιμένουμε με ενδιαφέρον…

*Ο Κώστας Αρβανίτης είναι ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς και μέλος της Επιτροπής EMPL (Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Όχι στην άλωση του κοινωνικού κράτους και στην άκρατη ιδιωτικοποίηση

Ρε σεις, πλάκα μας κάνετε;

«Υποκλοπές τέλος», Κράτος Δικαίου τέλος;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:45