search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 05:13
MENU CLOSE

«Ανοιχτή» η ΕΕ σε διάλογο με τη Ρωσία

10.10.2022 18:36
ohe_new-1

Παράθυρο διαλόγου με τη Ρωσία αφήνει ανοιχτό η ΕΕ, σύμφωνα με προσχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για την καταδίκη της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών.

Την ώρα που η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας κλιμακώνεται, το προσχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ με ημερομηνία 7/10, οι χώρες του ΟΗΕ και οι διεθνείς φορείς θα πρέπει να υποστηρίξουν τον τερματισμό του πολέμου «μέσω πολιτικού διαλόγου, διαπραγμάτευσης, διαμεσολάβησης και άλλων ειρηνικών μέσων», σύμφωνα με δημοσίευμα του EUobserver.

Ένα αρχικό προσχέδιο, με ημερομηνία 4 Οκτωβρίου, είχε εκφράσει πιο ασαφή υποστήριξη στις διεθνείς προσπάθειες για «αποκλιμάκωση».

Το νέο κείμενο περιόρισε επίσης οποιαδήποτε ρητή αναφορά στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Η έκκληση για διάλογο είναι αμφιλεγόμενη καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσάρτησε με διάταγμα τέσσερις ακόμη περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε ότι η κίνηση του Πούτιν σήμαινε ότι ήθελε να διευθετήσει τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης, όχι μέσω διαπραγματεύσεων, και ότι τυχόν νέες ειρηνευτικές συνομιλίες απλώς θα βοηθούσαν τις ρωσικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν.

Ορισμένοι Ουκρανοί διπλωμάτες ήθελαν επίσης το ψήφισμα του ΟΗΕ να αναφέρει τα ευρύτερα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας.

«Στρογγυλεμένο κείμενο, αρεστό στις φιλικές στη Ρωσία χώρες»

Όμως, το κείμενο που συνέταξε η ΕΕ, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στη Νέα Υόρκη αργότερα τη Δευτέρα και θα ψηφιστεί την Τετάρτη, έχει σχεδιαστεί για να είναι ελκυστικό για περισσότερα φιλικά προς τη Ρωσία μέλη του ΟΗΕ, εν μέσω της παγκόσμιας υποστήριξης για τις δυτικές απόψεις για τον πόλεμο.

«Η ΕΕ έχει εργαστεί σκληρά για να γίνει αυτό ένα κείμενο που μπορούν να υποστηρίξουν οι αδέσμευτες χώρες», δήλωσε ο Richard Gowan, από τη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων.

Η αποστολή της ΕΕ στη Νέα Υόρκη είχε «προσκαλέσει σχεδόν όλα τα μέλη του ΟΗΕ, εκτός της Ρωσίας, να σχολιάσουν το κείμενο» το Σαββατοκύριακο, είπε.

Η έκκληση για διάλογο «ήταν κάτι που πολλές μη δυτικές χώρες ήθελαν να δουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ΟΗΕ, τον Μάρτιο, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με 141 ψήφους επί 193, πέντε κατά και 38 αποχές.

Ψήφισε με 93 έναντι 24 και 58 αποχές, τον Απρίλιο να αναστείλει τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η τάση εμφανίστηκε επίσης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, όταν 92 ηγέτες είτε δεν ανέφεραν καθόλου τη σύγκρουση είτε δεν κατονόμασαν τη Ρωσία ως μέρος, σύμφωνα με έρευνα του ICG.

Από τους ομιλητές της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής που όντως μίλησαν για τον πόλεμο, 38 ζήτησαν ειρηνευτικές συνομιλίες, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τη σκληρή κριτική για τις ενέργειες της Ρωσίας.

Εάν το ψήφισμα υπό την ηγεσία της ΕΕ συγκέντρωνε 130 ψήφους την Τετάρτη, αυτό «θα σηματοδοτούσε μια σταθερή κατάσταση, δεδομένου ότι υπάρχει αρκετή κούραση της Ουκρανίας μεταξύ των μελών του ΟΗΕ», είπε ο Gowan.

Το τελευταίο προσχέδιο «καταδικάζει» την «παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών της Ουκρανίας Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια».

Καλεί επίσης τη Ρωσία «να αποσύρει άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το έδαφος της Ουκρανίας».

Ο τίτλος και η διατύπωσή του έχουν σκοπό να απευθύνουν έκκληση σε μικρές χώρες με εύθραυστα σύνορα που μπορεί μια μέρα να χρειαστούν την προστασία του ΟΗΕ, αντί να πιέζουν τους ηγέτες να πάρουν θέση σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

«Εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας: Υπερασπίζοντας τις Αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ», λέει ο τίτλος.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ και της Ουκρανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το σχεδίου κειμένου.

Από την πλευρά της, η Ρωσία επιδιώκει μια μυστική ψηφοφορία την Τετάρτη, για να βοηθήσει τους φίλους της να δείξουν υποστήριξη χωρίς να διακινδυνεύσουν έναν διασυρμό.

Προσπαθεί επίσης να πλαισιώσει τον πόλεμο ως αντίσταση στη δυτική νεοαποικιοκρατία.

Δυσαρέσκεια από το Κίεβο

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρεσβευτής της Ουκρανίας στην ΕΕ, Kostiantyn Yelisieiev, δήλωσε στο EUobserver ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ πρέπει να είναι πιο τολμηρό.

Θα πρέπει να δεσμευτεί να φέρει τους Ρώσους εγκληματίες πολέμου στη δικαιοσύνη, να καταδικάσει τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν και να ξεκινήσει συνομιλίες για την αναστολή της ένταξης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, είπε.

Το προσχέδιο κειμένου είναι «υπερβολικά ισορροπημένο» και θα έπρεπε να «λέμε τα πράγματα με το όνομά τους», πρόσθεσε από το Κίεβο.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Από την ομάδα Wagner φεύγεις συνταξιούχος ή νεκρός, λέει ο ιδρυτής της

Πούτιν: «Θα απαντήσουμε σθεναρά στις ουκρανικές επιθέσεις» (video)

Βασιλιάς Κάρολος: Οι αλλαγές στην τελετή στέψης και οι διαφωνίες των ιστορικών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15