search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:27
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Οργή για το παιχνίδι του Πούτιν με Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ – Προειδοποιούν για αντίποινα

12.10.2022 06:00
putin_new

Ο «μαύρος χρυσός» τους φέρνει… πιο κοντά και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το επίπεδο των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στη συνάντηση που είχε με τον Εμιρατινό ηγέτη, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχίαν, ο Πούτιν δεν λησμόνησε να αναφερθεί με ευαρέσκεια στην πρόσφατη απόφαση του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών- του ΟΠΕΚ- για τη μείωση της παραγωγής, προκειμένου να διατηρηθούν ψηλά οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Photo: OPEC

Η συνάντηση Πούτιν- αλ Ναχίαν έγινε στην Αγία Πετρούπολη και ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για σχέσεις «που είναι σημαντικός παράγοντας για την σταθερότητα» στην περιοχή και στον κόσμο, «παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες στις διεθνείς σχέσεις, σήμερα».

 Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε την υποστήριξη του ηγέτη των ΗΑΕ στην απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τα μέλη του ΟΠΕΚ (όπου συμμετέχει και η Ρωσία), παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους τους.

«Οι αποφάσεις μας δεν υπακούν στις εντολές κανενός», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, αναφερόμενος στις πιέσεις που ασκήθηκαν από τους Αμερικανούς στον αραβικό κόσμο για αύξηση της παραγωγής προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας.

«Οι ενέργειές μας έχουν στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας στις διεθνείς ενεργειακές αγορές για να μπορούν να αισθάνονται ήρεμοι τόσο οι καταναλωτές των ενεργειακών πόρων όσο και εκείνοι που ασχολούνται με την παραγωγή και την προμήθεια», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, που θα επωφεληθεί από τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο σεΐχης αλ Ναχίαν στη συνάντηση με τον Πούτιν «επιβεβαίωσε» τον στόχο της χώρας του να συμβάλει «στην ενίσχυση των θεσμών για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα» και για «την εκτόνωση των εντάσεων και την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στις κρίσεις», όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Αμερικανική οργή και προειδοποιήσεις για αντίποινα

Η απόφαση του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών έχει προκαλέσει την οργή της Δύσης, καθώς ερμηνεύεται ως στήριξη στον Βλαντίμιρ Πούτιν, που από το πετρέλαιο έχει μία πηγή χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ενόχληση στο Λευκό Οίκο, καθώς οι Δημοκρατικοί βρίσκονται λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές και δεν θα ήθελαν επ ΄ ουδενί να πάνε στις κάλπες με τις τιμές των καυσίμων στις αντλίες να βρίσκονται σε τέτοια επίπεδα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατηρούν πολύ στενές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία και απέχουν από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά του Πούτιν, σε αντίποινα για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστική της τροπής που παίρνουν οι σχέσεις ΗΠΑ-αραβικού κόσμου, μετά τη απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, είναι η τοποθέτηση του πανίσχυρου γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Ο Μενέντεζ  τάχθηκε υπέρ του «παγώματος» της συνεργασίας ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας: «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει αμέσως να παγώσουν κάθε συνεργασία με την Σαουδική Αραβία, περιλαμβανομένων των πωλήσεων όπλων και της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, πέραν του σημείου που κρίνονται απαραίτητες, για να υπερασπιστούν τα αμερικανικά συμφέροντα».

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τους Σαουδάραβες ότι βοηθούν τη Ρωσία του Πούτιν για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν θα δώσω πράσινο φως για οποιαδήποτε συνεργασία με το Ριάντ μέχρι να επανεξετάσει τη θέση του το βασίλειο σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αρκετά!» ανακοίνωσε ο Μενέντεζ.

Διαβάστε επίσης:

Στις 6 Μαΐου η στέψη του Βασιλιά Καρόλου

Έφτασαν στην Ουκρανία τα γερμανικά αντιαεροπορικά συστήματα

O Έλον Μασκ μίλησε με τον Πούτιν πριν τουιτάρει το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:07