search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 01:57
MENU CLOSE

Τσίπρας για ενεργειακή κρίση: Να μην κρύβεται ο Μητσοτάκης πίσω από τις ευθύνες της ΕΕ και τη ρωσική εισβολή

17.10.2022 20:59
tsipras-vivlio

Στις εγχώριες και τις εξωτερικές πτυχές της ενεργειακής κρίσης αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη, «Η Ενεργειακή Κρίση στην Ελλάδα» σε εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και τις ευθύνες που όπως είπε φέρει ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι ευθύνες της ΕΕ, έδειξε τον «ένοχο» για την ενεργειακή ακρίβεια στην πολιτική επιλογή Μητσοτάκη απόσυρσης του κράτους από τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην αγορά ενέργειας και το βασικό τρίπτυχο της πολιτικής του δηλαδή βίαιη απολιγνιτοποίηση – ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗ και της ΔΕΠΑ και της απουσίας στήριξης των ΑΠΕ.

Ξεκινώντας την εισήγησή του σημείωσε ότι ο Νικόλας Φαραντούρης, που συνέγραψε αυτό το βιβλίο σε χρόνο ρεκόρ «προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στο πιο επίκαιρο πρόβλημα της εποχής με έναν λόγο που δεν είναι επιστημονικοφανής αλλά είναι απλός, τεκμηριωμένος όμως» και προσπαθεί να εξηγήσει τι είναι αυτό που συμβαίνει εδώ και 1,5 χρόνο και αφορά κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση.

Ήδη η παραπάνω αποστροφή είναι μια αναφορά στη σταθερή κριτική του στο κυβερνητικό αφήγημα, ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει εμφανιστεί πριν το πόλεμο σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, αλλά μπαίνοντας στο κυρίως πιάτο της εισαγωγής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε δύο βασικά ερωτήματα: αν για την ακρίβεια φταίει αποκλειστικά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και αν έχει ευθύνες η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως προς το πρώτο, παραπέμποντας και στα όσα επανέλαβε στην πρόσφατη συζήτηση για την ακρίβεια στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η υπόδειξη του Πούτιν ως βασικού υπεύθυνου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί μια «βολική επιλογή» καθώς ο Ρώσος πρόεδρος καθώς «έχει τη κατακραυγή όλων μας για την απόφασή του να διεξάγει αυτή τη παράνομη και καταδικαστέα εισβολή στην Ουκρανία». Ωστόσο, σημείωσε, οι τιμές της ενέργειας αλλά και άλλων αγαθών άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά ήδη από την Άνοιξη του 2021, και η χώρα μας είχε πρωτιές στις τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική ήδη από τον Αύγουστο του 21, δηλαδή επτά μήνες πριν την έναρξη του πολέμου.

Περαιτέρω σημείωσε ότι υπάρχουν εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες για την αύξηση του κόστους της ενέργειας

Στους εξωγενείς παράγοντες, ανέφερε την «ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ανακάμπτουσας ζήτησης μετά το πέρας των lockdown» και ταυτόχρονα η υστέρηση επενδύσεων σε πράσινη ενέργεια σε σύγκριση με τους στόχους που έχουν τεθεί από την παγκόσμια κοινότητα. Τα παραπάνω, είπε, είναι η δομική αιτία, που ήρθε να επιδεινώσει ο πόλεμος και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Τεράστιες οι ευθύνες της ΕΕ, αλλά δεν είναι άλλοθι

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση είπε πως έχει «τεράστιες ευθύνες» τόσο για τον «απόλυτο αιφνιδιασμό και το ρόλο κομπάρσου στις γεωπολιτικές εξελίξεις» όσο και για «το έλλειμα εναλλακτικής ενεργειακής στρατηγικής». Η κρίση, σημείωσε, έφερε στο προσκήνιο τις εγγενείς αδυναμίες της ΕΕ ως προς τη χάραξη αυτόνομης ενεργειακής πολιτικής, κι έκανε λόγο για «ετερόκλητο πλήθος ενεργειακών πολιτικών και αναγκών των Κρατών Μελών». Ανέδειξε δε τις παθογένειες όπως είναι η εξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα τρίτων χωρών και ιδίως από τη Ρωσία, η επισφαλής ενεργειακή της τροφοδοσία, η σύγκρουση συμφερόντων εντός της ΕΕ, η μη έγκαιρη λήψη αποφάσεων σε θεσμικό επίπεδο.

Υπογράμμισε δε εν είδει προειδοποίησης ότι η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβλέψει την γεωπολιτική κρίση και να παρέμβει προς όφελος των συμφερόντων της αλλά και για τον τερματισμό του πολέμου, εγκυμονεί κινδύνους πέρα από την ενεργειακή ακρίβεια, όπως είναι ο κίνδυνος της αποβιομηχάνισης της Ευρώπης.

Ωστόσο, σημείωσε πως «οι ευθύνες της Ε.Ε. δε πρέπει να αποτελούν άλλοθι για τις επιλογές του κάθε κράτους μέλους ξεχωριστά», ή «για τις μη επιλογές στο όνομα της αναμονής κάποιας Ευρωπαϊκής λύσης που μπορεί να μην έρθει ποτέ ή όταν έρθει πολύ αργά».

Επιλογή Μητσοτάκη η μη παρέμβαση στην αγορά ενέργειας – ρόλος της βίαιης απολιγνιτοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων

Μπαίνοντας στην κομμάτι της κριτικής προς την ελληνική κυβέρνηση, και κατ’ επέκταση αυτό που στην αρχή αποκάλεσε ενδογενείς παράγοντες της ενεργειακής κρίσης, διεμήνυσε ότι αυτή δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τις ευθύνες της ΕΕ, κι αυτό διότι:

η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας, αλλά κυρίως ενεργειακού κόστους και πληθωρισμού.

-[η κυβέρνηση] είχε και έχει τη δυνατότητα παρεμβάσεων μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο είτε μονομερώς, είτε κατόπιν έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έκαναν άλλες χώρες.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση για πάνω από έναν χρόνο δεν έκανε καμία ρυθμιστική παρέμβαση παρά έδινε μόνο επιδοτήσεις, γιατί η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μη παρέμβει στην αγορά ενέργειας, και κατ’ επέκταση στα καρτέλ και να αφήσει την αισχροκέρδεια ανενόχλητη.

Κι ακόμα αναφέρθηκε σε μια σειρά λανθασμένων πολιτικών επιλογών από την αρχή της γαλάζια διακυβέρνησης όπως:

-Η βίαιη απολιγνιτοποίηση από το 2019

-Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών, που μεταξύ άλλων σηματοδότησε την κυβερνητική επιλογή απεμπόλησης της δυνατότητας του κράτους να παρεμβαίνει.

Απουσία στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ως προς τις ΑΠΕ μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι όλα τα έργα που παρουσιάζει σήμερα είναι «αυτά των 3000 MW  που εντάχθηκαν στο πλαίσιο στήριξης την περίοδο 2016-2018», ενώ έκανε λόγο για κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για χειραγώγηση της διαδικασίας αδειοδότησης με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια.

Τέλος, σημείωσε και την αδρανοποίηση των Ελεγκτικών Μηχανισμών, καθώς όπως είπε οι Ανεξάρτητες Αρχές «έγιναν εχθροί», παρά το ότι διορίστηκαν από την κυβέρνηση, όταν άρχισαν να καταγγέλλουν παρεμβάσεις στο έργο τους.

Κλείνοντας την παρέμβασή του και επιστρέφοντας στο βιβλίο, σημείωσε ότι ο Νικόλας Φαραντούρης έχει αναδείξει αυτές τις πτυχές που για τον πολύ κόσμο φαντάζουν δυσνόητες και τεχνικές και έχει συμβάλει στην κατανόηση της ενεργειακής κρίσης και του τρόπου για να την ξεπεράσουμε με δίκαιο τρόπο.

Αυτός ο δίκαιος τρόπος συνίσταται στα εξής:

·       Την ανάκτηση της πρωτοβουλίας από την δημόσια σφαίρα

·       Την έμφαση στον στόχο της αυτονομίας ενέργειας,

·       Τη σταθερότητα των τιμών και την αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας σε όφελος όλων, πράγμα το οποίο προσφέρουν προσφέρουν οι ανανεώσιμες πηγές

·       Τη κατεύθυνση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων στην πηγή του προβλήματος ώστε να μειωθούν οι τιμές πριν  διαχυθεί η ακρίβεια στο σύνολο της κοινωνίας.

·       Την ανάληψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο με κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου και ανάληψη μέρους του κόστους προμήθειας από ευρωπαϊκούς πόρους, με την έκδοση για παράδειγμα κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου.

Οι έπαινοι για Φαραντούρη – Αιχμές για «επιστήμονες στην υπηρεσία της προπαγάνδας»

Ολοκληρώνοντας επαίνεσε τον Νικόλα Φαραντούρη για το γεγονός ότι «ως επιστήμονας τις μέρες της ενεργειακής κρίσης κάνει το καθήκον του», δηλαδή «τεκμηριώνει, διαφωτίζει, παρεμβαίνει». «Αυτός είναι ο ρόλος της επιστήμης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας αιχμή για άλλους επιστήμονες που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία δύο χρόνια – και στον απόηχο των δηλώσεων του Σωτήρη Τσιόδρα δυο μέρες πριν – και «όχι να είναι στην υπηρεσία της προπαγάνδας, αλλά στην υπηρεσία της αλήθειας, στην υπηρεσία του κοινού καλού».

Μακάρι, συνέχισε «να ήταν όλοι οι συνάδελφοί του σε κάθε τομέα σε αυτή τη κατεύθυνση που είναι ο Νικόλας. Και μακάρι να είναι αυτό το βιβλίο μια αφορμή να προβληματιστούμε και να αφυπνιστούμε. Να αφήσουμε τις εύκολες ατάκες και να αναζητήσουμε λύσεις που περνάνε μέσα από τη βάσανο της μελέτης, της γνώσης και της τεκμηρίωσης. Γιατί μόνο τότε οι λύσεις θα είναι βιώσιμες, γιατί μόνο τότε οι λύσεις θα είναι δίκαιες».

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Alco: Ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Στις 8,3 μονάδες η διαφορά

Η στιγμή που ο Θεοδωρικάκος ενημέρωνει τη Γιόχανσον για τους μετανάστες στον Έβρο – Σοκαρισμένη η επίτροπος (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μητσοτάκης εγκαινιάζει δεύτερη φορά το Ελληνικό που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει – Έχει πάει την εξαπάτηση σε άλλο επίπεδο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59