search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 22:11
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η νέα τακτική του Πούτιν – Ο στρατηγός Αρμαγεδδών και η «επιχείρηση σκοτάδι»

28.10.2022 06:00
putin_russia1010_new

Η ομιλία του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν στο Φόρουμ Διαλόγου Valdai δεν έβγαλε είδηση, αλλά αξίζει να σταθούμε σε ένα σαφές μήνυμα που έστειλε: «Η Δύση θα πρέπει να συνομιλήσει με την Ρωσία».

Μήνυμα που συνοδεύτηκε από την διαβεβαίωση ότι «η Ρωσία δεν είναι εχθρός της Δύσης» και την προειδοποίηση ότι «η Δύση παίζει επικίνδυνο, αιματηρό και βρώμικο παιχνίδι» στην Ουκρανία.

Αν κάτι έχει νόημα να κρατήσουμε από την εμφάνιση Πούτιν στο φόρουμ είναι το παράθυρο που ανοίγει για διάλογο με την Δύση. Και κάνει αυτή την κίνηση την ώρα που στα μέτωπα της Ουκρανίας αντιστρέφεται η αρνητική εικόνα για το Κρεμλίνο. Κάτι που είναι αποτέλεσμα μίας νέας τακτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν, την οποία εφαρμόζει στο πεδίο ο «στρατηγός Αρμαγεδδών».

«Επιχείρηση σκοτάδι»

Όταν πέφτει το φως της μέρας οι μεγάλες ουκρανικές πόλεις βυθίζονται στο σκοτάδι. Τα μαζικά πλήγματα που έχουν καταφέρει οι Ρώσοι στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας έχουν ως συνέπεια να μην είναι δυνατή η ηλεκτροδότηση όλο το 24ωρο. Με το 30% του δικτύου να έχει  υποστεί τεράστιες ζημιές, οι Ουκρανοί  τρομάζουν στην ιδέα τι θα συμβεί όταν αγριέψει ο χειμώνας.

«Πρέπει να επιβιώσουμε τον χειμώνα που έρχεται», δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ιρίνα Βέρεστσουκ, η οποία κάλεσε τους Ουκρανούς που διέφυγαν στο εξωτερικό όταν έγινε η ρωσική εισβολή να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους τον χειμώνα.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό η Ουκρανία εξήγαγε ενέργεια στην Ευρώπη. Τώρα δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες της. Η «επιχείρηση σκοτάδι» φαίνεται πως έχει αποτελέσματα. Ο ρωσικός στρατός μετά τις ντροπιαστικές υποχωρήσεις των τελευταίων εβδομάδων αντιστρέφει το κλίμα, πλήττοντας τις υποδομές της Ουκρανίας.

Η καταστροφή των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας θα γονατίσει και την όποια οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να υπάρχει, αυξάνοντας κατά συνέπεια και το ρεύμα φυγής προς τη Δύση, όπου έχουν ήδη καταφύγει περίπου 8 εκατομμύρια Ουκρανοί.

Οι δυτικοί ηγέτες αντιλαμβάνονται πολύ καλά που αποσκοπεί η νέα τακτική του Κρεμλίνου και γι αυτό έχει σημασία το παράθυρο στο διάλογο που άνοιξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την ώρα μάλιστα που και στις ΗΠΑ υπάρχουν πλέον βουλευτές που ανοιχτά λένε πως ο Λευκός Οίκος πρέπει να επανεξετάσει την στάση του και να ανοίξει κανάλι διαλόγου με το Κρεμλίνο.

Η ενέργεια ως όπλο πολέμου

Η επιλογή του Κρεμλίνου να πλήττει τις υποδομές στον ενεργειακό τομέα είχε προαναγγελθεί, όταν στην αρχή του πολέμου είχε βομβαρδίσει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ουκρανίας και πολλές εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων. Στόχος τότε ήταν να μην έχουν καύσιμα για τη μετακίνησή τους τα ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα. Το πρόβλημα λύθηκε με τις εισαγωγές καυσίμων από την Ευρώπη. Αλλά τώρα πλέον και η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενεργειακά προβλήματα και δεν μπορεί να τροφοδοτεί διαρκώς την πολεμική μηχανή της Ουκρανίας με καύσιμα.

Πλήττοντας τώρα και  το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ο Πούτιν στέλνει στους Ουκρανούς το μήνυμα ότι το κόστος για τη συνέχιση του πολέμου είναι πολύ υψηλό. Και θα γίνεται ολοένα και πιο βαρύ όσο πλησιάζει απειλητικά ο χειμώνας, περίοδος κατά την οποία τα θερμόμετρα πέφτουν και στους 20 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Η Δύση αντιλαμβάνεται ότι για να μπορέσουν οι Ουκρανοί να βγουν νικητές θα χρειαστεί να εκταμιευθούν δισεκατομμύρια για να στηριχτεί η ουκρανική οικονομία και η πολεμική μηχανή του Κιέβου. Αλλά το κόστος είναι τεράστιο.

Εξίσου μεγάλο είναι βεβαίως και το κόστος που πληρώνει η Μόσχα. Μοιάζει σαν ένας αγώνας αντοχής. Όμως είναι και ένας αγώνας που οδηγεί τόσο τη Ρωσία, όσο και τη Δύση σε αδιέξοδο.

Από το οποίο καμία πλευρά δεν μπορεί να βγει κερδισμένη. Άρα, κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ο Πούτιν έκανε μία κίνηση με το μήνυμα που έστειλε από το φόρουμ Valdai. Θα χρειαστεί να κάνει και κάποια άλλη κίνηση στη σκακιέρα, για να διευκολύνει την επικράτηση της κοινής λογικής.

Διαβάστε επίσης:

Κεραυνοί Πούτιν κατά Δύσης: Παίζει ένα επικίνδυνο, αιματηρό και βρόμικο παιχνίδι (Video)

Στην Λιθουανία κατέφυγε πασίγνωστη Ρωσίδα δημοσιογράφος: Στενός φίλος του Πούτιν ο πατέρας της (Video)

Έλον Μασκ: «Γιατί αγόρασα το Twitter» – Επιβεβαίωσε με ανάρτηση την εξαγορά της εταιρείας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 22:11