search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:58
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Όλες οι νέες υποπαραλλαγές πλέον στην Ελλάδα – 53.436 νέα κρούσματα, 164 νεκροί

01.11.2022 17:22
KOVID-232-NEW

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε το Υπουργείο Υγείας, για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου του κορωνοϊού από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Για την εβδομάδα 24 Οκτωβρίου – 30 Οκτωβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 164 νεκρούς και 53.436 νέα κρούσματα. Όλες οι νέες υποπαραλλαγές εντοπίζονται πλέον και στην Ελλάδα με τελευταία την ΧΒΒ.

Η ενημέρωση επικεντρώθηκε στα νέα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού αλλά και της γρίπης, δίνοντας διευκρινίσεις για την προτεραιότητα στον εμβολιασμό αλλά και το χρονικό διάστημα που πρέπει να απέχει ο ένας εμβολιασμός από τον άλλο.

Η κ. Θεοδωρίδου και ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκαν και στις νέες μεταλλάξεις, ενώ συνέστησαν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Eντωμεταξύ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα εβδομαδιαία στοιχεία (24 Οκτωβρίου 2022 – 30 Οκτωβρίου 2022) για τα κρούσματα κορωνοϊού, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους ασθενείς.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 53.436 κρούσματα COVID-19 (5.122 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 1% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.188.890 εκ των οποίων 52.1% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.82 – 1.07).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.324 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 189, 3% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.014 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 145, -7% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 85 (61.2% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και το 96.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 164 θάνατοι ασθενών COVID-19 (16 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 12% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 11 (7%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.750 θάνατοι, με το 96.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Το ποσοστό θετικότητας ήταν 8,45% σε σύνολο 632.238 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 90.320 δείγματα (-9% εβδομαδιαία μεταβολή).

Την εβδομάδα 24 έως 30 Οκτωβρίου 2022, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 17 έως 23 Οκτωβρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικόφορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε οκτώ από τις δώδεκα (8/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ και πτωτικές τάσεις σε τέσσερεις περιοχές (4/12) του ΕΔΕΛ.

Καθαρά αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+176%), στο Βόλο (+113%), στην Αλεξανδρούπολη (+102%), στα Ιωάννινα (+100%), στην Ξάνθη (+46%), στη Λάρισα (+41%) και στη Κέρκυρα (+38%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Θεσσαλονίκη(+28%). Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-57%), στο Ηράκλειο (-52%), στην Αττική (-36%) και στα Χανιά (-36%).

Στην αναφορά ο ΕΟΔΥ περιλαμβάνει τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2. Στην παρούσα αναφορά περιλαμβάνονται επιπλέον 338 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 28 Σεπτεμβρίου 2022 έως 25 Οκτωβρίου 2022.

Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Από αυτά τα 338 δείγματα, 28 (8,3%) ταυτοποιήθηκαν ως ΒΑ.2, 8 (2,4%) ως ΒΑ.4 και 302 (89,3%) ως ΒΑ.5. Εκ των στελεχών ΒΑ.2, 17 (60,7%) ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή BA.2.75 (Κένταυρος) και 8 (28,6%) ως XBB, ενώ εκ των στελεχών ΒΑ.5, 12 (4,0%) ως υπο-παραλλαγή BQ.1 και 1 (0,3%) ως ΒQ.1.1.

Η Ομικρον BQ.1

Σημειώνεται ότι καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 και ΒQ.1.1 της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, στα 629 δείγματα που ελέχθηκαν από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, την περίοδο 01 Σεπτεμβρίου 2022 έως 18 Οκτωβρίου 2022.

Η νέα μετάλλαξη της Όμικρον φαίνεται πως μεταδίδεται αστραπιαία και όλα δείχνουν πως θα κυριαρχήσει φέτος το χειμώνα.

Ειδικότερα, η BQ.1 θα έχει μολύνει το 80% του πληθυσμού μέχρι τον Φεβρουάριο, όπως προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) σε επιδημιολογική του έκθεση, που εκτιμά πως θα έχουμε άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες.

Το ECDC μάλιστα χαρακτηρίζει μετάλλαξη BQ.1, συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών της, ως “ιδιαίτερα σημαντική”.Ήδη η BQ.1.1 έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες όπως, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος BQ.1, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας, προκαλώντας επαναμολύνσεις, όμως παράλληλα δεν φαίνεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να προκαλεί σοβαρή νόσηση, όπως και οι άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον (BA.4/BA.5).

Η «τριδημία»

Εντωμεταξύ, για τρεις αναπνευστικούς ιούς, Γρίπη, RSV και SARS-CoV-2, που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η ταυτόχρονη εμφάνισή τους απασχολεί τους επιστήμονες, καθώς τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες είχαν έλθει σε μικρότερο βαθμό σε επαφή με άλλους τις τελευταίες 2 σεζόν και για αυτό το λόγο δεν διαθέτουν φέτος τη φυσική ανοσία έναντι της γρίπης (ινφλουένζας) και του συγκυτιακού ιού (RSV), που παρατηρούνταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΡοδάνθη Ελένη ΣυρίγουΓιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης για την «τρι-δημία»στην επιστημονική επιθεώρηση WebMD.

Η περίοδος της γρίπης έχει ξεκινήσει νωρίς και από τις 21 Οκτωβρίου έχουν αναφερθεί πρόωρες αυξήσεις στη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC). Παράλληλα, τα Νοσοκομεία Παίδων σε όλες τις ΗΠΑ αναφέρουν αυξημένα περιστατικά, τα οποία πάσχουν από τον ιό RSV.

Ο καθηγητής της Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της North Carolina, Justin Lessler, αναφέρει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο ακριβής μήνας που θα παρουσιάσει έξαρση ο ιός της γρίπης. Για τον SARS-CoV-2, ορισμένα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν κάποιες αιχμές πριν από τα Χριστούγεννα και άλλα προβλέπουν ένα νέο κύμα το 2023.

Για τη γρίπη, το μοντέλο προβλέπει μια πιο πρώιμη εμφάνιση από το συνηθισμένο. Ενώ η δραστηριότητα της γρίπης είναι σχετικά χαμηλή η σεζόν έχει ξεκινήσει νωρίς, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC. Για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Οκτωβρίου, 1.674 ασθενείς νοσηλεύτηκαν για γρίπη, αριθμός υψηλότερος από τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά μικρότερος από τις 2.675 νοσηλείες για την εβδομάδα της 15ης Μαΐου 2022. Παράλληλα, οι νέες νοσήσεις από Covid-19 μειώθηκαν κατά 12% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ από τον ιό RSV ήταν στο 15% εν αντιθέσει με το 2021 που ήταν στο 11%.

Οπως αναφέρει ο καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο UCLA, Timothy Brewer, ο αριθμός των θανάτων από παιδική γρίπη συνήθως κυμαίνεται από 37 έως 199 ετησίως, σύμφωνα με τα αρχεία των CDC. Αλλά την περίοδο 2020-2021, τα CDC κατέγραψαν έναν θάνατο από παιδιατρική γρίπη στις ΗΠΑ. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ο πληθυσμός δεν διαθέτει τη φυσική ανοσία έναντι της ινφλουένζας και του RSV.

Ο RSV μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον οποιονδήποτε, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς και για τους ενήλικες άνω των 65 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Αλλά στα νεαρά βρέφη, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής. Τα συμπτώματα της γρίπης, του SARS-CoV-2 και του RSV μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Αλλά το καθένα μπορεί να περιλαμβάνει αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς στο νοσοκομείο.

Ο Timothy Brewer αναφέρει ότι για την αποφυγή της «τρι-δημίας» ή οποιασδήποτε άλλης λοίμωξης, σε περίπτωση συμπτωματολογίας συστήνεται η παραμονή στο σπίτι, καθώς και η χρήση ατομικών μέτρων προστασίας, τόσο για την καλύτερη ανάρρωση των ασθενών, αλλά και για την αποφυγή της μεταδοτικότητας και της εξάπλωσης στο περιβάλλον του κάθε ασθενούς και, κατ’ επέκταση, στον ευρύτερο πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Λεωφορείο παρέσυρε 34χρονη στην Αριστοτέλους (Photos)

Παλαιό Φάληρο: Πώς έφθασε στα ίχνη του βιαστή με το τατουάζ η ΕΛ.ΑΣ – Βίντεο από την παράδοσή του στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό και σκάφος του λιμενικού ανοιχτά της Σάμου (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:57