search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:31
MENU CLOSE

Lockdown στην Κίνα γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone παγκοσμίως (Photos/Videos)

02.11.2022 17:25
china-lockdown-iphone-1-new

Οι κινεζικές αρχές απέκλεισαν μία περιοχή στην πόλη Ζενγκζού, όπου βρίσκεται στο μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής συσκευών iPhone, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, με συνέπεια να εκφράζονται ανησυχίες για την παραγωγή του νέου τηλεφώνου iPhone 14, που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Foxconn.

Τα περιοριστικά μέτρα τέθηκαν σήμερα σε ισχύ και θα διαρκέσουν επτά ημέρες.

Αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα πολλοί εργαζόμενοι στο εργοστάσιο που κατασκευάζει τα iPhone άρχισαν να εγκαταλείπουν τις θέσεις εργασίας.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το lockdown στην Οικονομική Ζώνη του Αεροδρομίου στην πόλη Ζενγκζού έχουν άμεση ισχύ και παράλληλα σταμάτησαν οι δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ στους εργαζόμενους που δεν βρίσκονταν στις θέσεις εργασίας δόθηκε η εντολή να εργάζονται εξ΄ αποστάσεως.

Η πόλη Ζενγκζού είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν, στην κεντρική Κίνα και έχει πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Τα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν επειδή την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν 167 κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα ήταν 97.

Το lockdown επιβλήθηκε σε μία κρίσιμη συγκυρία για την Apple, που μόλις έβγαλε στην αγορά το iPhone 14, προσδοκώντας αύξηση πωλήσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Στο εργοστάσιο της Foxconn, που βρίσκεται στην περιοχή που αποκλείστηκε, εργάζονται 200.000 άνθρωποι και παράγονται τα περισσότερα καινούρια μοντέλα κινητών τηλεφώνων της Apple.

Μόλις χθες η εταιρία  Foxconn ανακοίνωσε ότι τετραπλασιάζει τα ημερήσια μπόνους στη γραμμή παραγωγής για να δώσει κίνητρο αύξησης της παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι οι εργαζόμενοι στην γραμμή συναρμολόγησης των κινητών τηλεφώνων θα παίρνουν μπόνους 400 γουάν (55,02 δολαρίων) ημερησίως. Επίσης σε όσους δεν θα κάνουν χρήση των ρεπό για τον Νοέμβριο δόθηκε επιπλέον συνολικό μπόνους 15.000 γουάν τον μήνα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των εργαζόμενων στο εργοστάσιο που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Την περασμένη Τετάρτη είχε ανακοινωθεί ότι «μικρός αριθμός εργαζόμενων» στο συγκεκριμένο εργοστάσιο «προσβλήθηκε από την πανδημία» και σε αυτούς παρέχονται «υλικά εφόδια και ψυχολογική υποστήριξη».

Ωστόσο όπως δείχνουν εικόνες που κυκλοφόρησαν στα κινεζικά social media αρκετοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τις θέσεις εργασίας και άρχισαν να επιστρέφουν πεζή στα σπίτια τους για να αποφύγουν να εντοπιστούν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ έχουν διαφύγει από την απαγορευμένη περιοχή.

Ένας εργαζόμενος δήλωσε στους Financial Times ότι επικρατεί  «απόλυτο χάος στους κοιτώνες» όπου διαμένουν οι υπάλληλοι της Foxconn.

Το εργοστάσιο έχει αποκλειστεί εδώ και μέρες και όσοι προσβλήθηκαν από κορωνοϊό έχουν τεθεί σε καραντίνα σε μία προσπάθεια αποτροπής της διασποράς του ιού.

Διαβάστε επίσης:

Δανία: Ψήφος εμπιστοσύνης στο «κόκκινο μπλοκ»

Ρωσία: Επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά – Εγγυήσεις από την Ουκρανία (Video)

Προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου στην Αθήνα κατά της επέκτασης των χωρικών υδάτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:25