search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 23:24
MENU CLOSE

Διπλό SOS από Στουρνάρα: Κίνδυνος από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων – «Τρέξτε» τις μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια

04.11.2022 18:57
Giannis Stournaras_new

Η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού, υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξη του στο Politico, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος υποστηρίζει έναν ηπιότερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων για να μην προκληθεί ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Πρέπει επίσης οι δημοσιονομικές αρχές και οι αρμόδιες ενεργειακές αρχές να κάνουν περισσότερα για να μειωθεί ο πληθωρισμός

Μήνυμα προς την Κριστίν Λαγκάρντ και το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico.

O κ. Στουρνάρας κάλεσε την ΕΚΤ να υιοθετήσει πιο αργό ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, επισημαίνοντας πως αν γίνουν κι άλλες υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία της Ευρώπης.

Μια ηπιότερη πορεία

«Προσωπικά, θα προτιμούσα μια πιο ήπια πορεία αύξησης των επιτοκίων» τόνισε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.

Θυμίζουμε πως μόλις την περασμένη εβδομάδα το συμβούλιο της ΕΚΤ προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, όπως υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας, είχε επιχειρηματολογήσει ότι η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια διαταραχή που προήλθε από την πλευρά της προσφοράς – συγκεκριμένα από τις τιμές της εισαγόμενης ενέργειας – και την οποία η νομισματική πολιτική ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει. Οι δευτερογενείς επιδράσεις στους μισθούς, αλλά και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, παραμένουν επίσης συγκρατημένες, πρόσθεσε.

Επίσης ο κ. Στουρνάρας, τον οποίο το Politico χαρακτήρισε από τις ηγετικές φωνές ης ομάδας των «περιστεριών» στο συμβούλιο, στάθηκε στην ανάγκη οι δημοσιονομικές αρχές, όπως και οι αρμόδιες αρχές του ενεργειακού τομέα, να κάνουν περισσότερα για να δαμάσουν τον πληθωρισμό.

Όπως εξήγησε, αν η ΕΚΤ αφεθεί μόνη της στη μάχη κατά του πληθωρισμού, υπάρχει κίνδυνος «τα επιτόκια να εκτοξευθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα» και «το κόστος σε όρους προϊόντος να είναι πολύ μεγαλύτερο».

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η απότομη και πέρα από κάθε πρόβλεψη άνοδος του πληθωρισμού σε επίπεδο-ρεκόρ 10,7% θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δικαιολογεί επιθετική αυστηροποίηση, ταυτόχρονα όμως επισήμανε την πρόσφατη μείωση των τιμών της ενέργειας, η οποία στηρίζει προβλέψεις για χαμηλότερο πληθωρισμό και συνηγορεί υπέρ μιας πιο σταδιακής αύξησης των επιτοκίων.

«Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι το επόμενο έτος ο πληθωρισμός θα είναι κάτω από το 5,5% που εκτιμά το βασικό μας σενάριο», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Διλήμματα πολιτικής

Γενικότερα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι, εφόσον η ευρωζώνη είναι μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, η νομισματική πολιτική «βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα οξύ δίλημμα στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό» και ταυτόχρονα να αποτρέψει τον κίνδυνο η επιθετική αυστηροποίηση να επιδεινώσει περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Τέλη Νοεμβρίου ξεκινούν οι κοινές αγορές από την ΕΕ

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Oι πιθανές ημερομηνίες – Νωρίτερα οι πληρωμές Ιανουαρίου

Επίδομα Θέρμανσης: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 23:22