search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 03:08
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Τα πρώτα ονόματα των τομεαρχών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2254
3/11/2022
04.11.2022 06:00
androulakis_new

Η αυτόνομη στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στον Τσίπρα

Σε προεκλογική εγρήγορση με ορίζοντα τις 15 Νοεμβρίου θέλει το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάτι που έχει διαμηνύσει σε όλους εντός του κόμματος. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί να αφήσει σύντομα τις πατερίτσες για να επιστρέψει στην κοινωνία με περιοδείες, ομιλίες συγκεντρώσεις που θα δώσουν τον εκλογικό ρυθμό αλλά και το κεντρικό σύνθημα της παράταξης στον δρόμο προς τις κάλπες.

Σε αυτή τη φάση το κόμμα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη στελέχωση των τομέων του, την οποία έχει επωμιστεί εξ ολοκλήρου ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος. Την ερχόμενη εβδομάδα – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Σε αυτή τη φάση ο Σπυρόπουλος είναι στις τελικές συζητήσεις με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το κόμμα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Ποντίκι», στις θέσεις των επικεφαλής των Γραμματειών δεν θα βρίσκονται βουλευτές ή υποψήφιοι βουλευτές. Αυτό γίνεται επειδή η περίοδος είναι προεκλογική και ο Ανδρουλάκης θέλει να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και να μη φανεί ότι προωθούνται κάποια πρόσωπα έναντι άλλων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δούμε βουλευτές ή υποψήφιους σε θέσεις αναπληρωτή τομεάρχη ή μέλους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π»:

● Στον τομέα της Υγείας γραμματέας θα είναι ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ πνευμονολόγος του «Ευαγγελισμού» Γιώργος Μπουλμπασάκος.

● Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος (ε.α.) Μιχάλης Χάλαρης.

● Στα Ευρωπαϊκά Θέματα ο στενός συνεργάτης του Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες Νικόλας Παπάζογλου.

● Στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο πρώην δήμαρχος Ηλιουπόλεως Βασίλης Βαλασόπουλος.

● Δεν αποκλείεται να αναλάβει επικεφαλής για τη Δημόσια Τάξη και τα Σώματα Ασφαλείας ο Θανάσης Κατερινόπουλος, ο οποίος όμως θα είναι υποψήφιος βουλευτής και στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί μεν να τοποθετηθεί σε αυτή τη Γραμματεία, αλλά όχι επικεφαλής.

Πώς θα αντιμετωπίσει τον Τσίπρα

Στο προηγούμενο φύλλο του «Π» παρουσιάστηκε η τακτική του Ανδρουλάκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέλει με μπασκετικούς όρους το κόμμα του να αντιμετωπίζει μαν του μαν τους υπουργούς της κυβέρνησης και το έργο τους. Ωστόσο, επειδή, όπως λένε, οι επόμενες εκλογές είναι παιχνίδι για τρεις, στο πλαίσιο της «πολιτικής αυτονομίας» χαράζουν και τη στρατηγική τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι η μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων τους υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που προσχώρησαν στο ΠΑΣΟΚ μένουν σταθερά στο κόμμα. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει ειδικά στο κεντροαριστερό κοινό να παρουσιάσει τον εαυτό του ως το πρόσωπο που μπορεί να δώσει ξανά προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Καθόλου τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η συνεχής αναφορά του Ανδρουλάκη στους «ηττημένους» της εκλογικής βραδιάς. Αυτό που τονίζουν συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι ότι τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Τσίπρας θα είναι από την πλευρά των ηττημένων στις επόμενες εκλογές. Στρατηγική του είναι η πλαγιοκόπηση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που, όπως επισημαίνουν, δεν είναι ακατόρθωτο.

Πάντως, σε ό,τι αφορά στη φωνή της εκλογικής βάσης για την πολιτική κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ, αυτό που λένε είναι ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος το θέλουν αυτόνομο. Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ λένε όχι σε προοπτική συνεργασίας με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η φωνή της εκλογικής βάσης του κόμματος θέλει η δέσμευση του Ανδρουλάκη για αυτόνομη πορεία να γίνει πράξη» λένε στο «Π» συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

«Όσοι ψηφοφόροι είναι να μετακινηθούν προς τη Ν.Δ., υιοθετώντας το ψευδοδίλημμα του Μητσοτάκη για κυβερνητική σταθερότητα, το έχουν κάνει ήδη» προσθέτουν. Πιστεύουν δε ότι η δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει πολλούς ψηφοφόρους στο κόμμα.

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η βάση του κόμματος θέλει «αυτόνομο ΠΑΣΟΚ». Βέβαια, στις εκτιμήσεις που κάνουν, αγνοούν την προεκλογική πόλωση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση η Χαριλάου Τρικούπη θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα τη δημιουργία πολιτικής ατζέντας.

Οι τρικλοποδιές του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση

Καθόλου απαρατήρητο δεν έχει περάσει στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και το «άνοιγμα» για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο επιχειρήθηκε από τον Τσίπρα. Συνεργάτες του Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να βάλει «τρικλοποδιά» στο ΠΑΣΟΚ για να το συμπιέσει πολιτικά.

Ο Ανδρουλάκης θεωρεί ότι το κόμμα του θα κάνει μία πολύ δυνατή και σημαντική καταγραφή στα αυτοδιοικητικά – πράγμα που έκανε ακόμη και όταν τα ποσοστά του κόμματος ήταν πολύ χαμηλά – καθώς έχει πρόσωπα στην Αυτοδιοίκηση που μπορεί να σηκώσουν μεγάλο βάρος. Δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν προσπάθεια «παγίδευσης» από την Κουμουνδούρου, ωστόσο αυτό που τονίζουν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα βρεθεί πίσω από το ΠΑΣΟΚ και θα στηρίζει «πράσινες» υποψηφιότητες.

«Το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει την αυτόνομη πορεία του και στην Αυτοδιοίκηση. Ειδικά στις μεγάλες περιφέρειες και τους δήμους στην επαρχία η δυναμική του κόμματος είναι έντονη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιοικητικά είναι ανύπαρκτος. Η παγίδα που επιχειρήθηκε μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τον Τσίπρα. Θα βρεθούν να ακολουθούν αυτοί τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ» λέει στο «Π» κορυφαίος συνεργάτης του Ανδρουλάκη.

Διαβάστε επίσης:

Μισοάδειο το καλάθι του νοικοκυριού

ΣΥΡΙΖΑ: Πόλεμος φθοράς στην κυβέρνηση μέσω… «γαλάζιων ακρίδων»

Κυβέρνηση: Στρατηγική πόλωσης, αλλά με πολλές αβεβαιότητες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 02:16