search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 17:50
MENU CLOSE

Τέλος στο θρίλερ με τον κινεζικό πύραυλο – Έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό

04.11.2022 14:26
rocket-launch

Έληξε το μεσημέρι της Παρασκευής το θρίλερ με τον κινεζικό πύραυλο που έπεφτε ανεξέλεγκτος στη Γη μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του.

Το αντικείμενο εισήλθε στην ατμόσφαιρα πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση Διαστήματος του αμερικανικού στρατού.

Η πτώση επιβεβαιώθηκε από την Κίνα, η οποία νωρίτερα είχε δεχθεί επικρίσεις για την ανεξέλεγκτη επανείσοδο τμήματος του πυραύλου Long March 5, με τον οποίο εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα το τρίτο και τελευταίο τμήμα του κινεζικού διαστημικού σταθμού.

Στην πορεία του διαστημικού «σκουπιδιού» είχαν βρεθεί το πρωί της Παρασκευής η Ελλάδα και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, αν και η πιθανότητα συντριβής σε κατοικημένη περιοχή ήταν αστρονομικά μικρή.

Σήμανε συναγερμός

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα, λόγω της ανεξέλεγκτης πορείας του διαστημικού συντριμμιού, μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού καθώς Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα βρίσκονταν στην πορεία του πυραύλου.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ισπανία έκλεισε το πρωί ο εναέριος χώρος πάνω από πολλά αεροδρόμια της χώρας, λόγω του κινδύνου από την πτώση του τμήματος του κινεζικού πυραύλου.

«Λόγω του κινδύνου που συνδέεται με το πέρασμα του διαστημικού αντικειμένου CZ-5B μέσα από τον εθνικό εναέριο χώρο της Ισπανίας, οι πτήσεις έχουν απαγορευτεί εντελώς από τις 09:38 a.m. μέχρι τις 10:18 a.m. στην Καταλονία και άλλες περιοχές», αναφέρθηκε από τις τοπικές Αρχές μέσω Twitter, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Aerospace Corporation, το χρονικό παράθυρο της συντριβής υπολογιζόταν στις 13.20 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή συν ή πλην 3 ώρες.

Ποιος ήταν ο πύραυλος που αναστάτωσε τον πλανήτη

Επρόκειτο για ένα τμήμα του πυραύλου Long March 5B, ένα μεγάλο διαστημικό κινεζικό «σκουπίδι» βάρους 23 τόνων και ύψους 10όροφου κτιρίου. Ο πύραυλος είναι αυτός που έθεσε σε τροχιά το τρίτο και τελευταίο τμήμα του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού «Τιανγκόνγκ» στις 31 Οκτωβρίου.

Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.

Διαβάστε επίσης:

Crowd funding: Μάζεψαν σε 9 ώρες λεφτά για να στείλουν 50 τεθωρακισμένα στην Ουκρανία

Γερμανία: Αλλάζει το μοντέλο στις αστικές μετακινήσεις – Το παράδειγμα του Λουξεμβούργου (Videos)

Γαλλία: Ρατσιστικό επεισόδιο στη Βουλή – «Πήγαινε πίσω στην Αφρική» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 17:50