search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 12:00
MENU CLOSE

Σενάρια για επίθεση Πούτιν με υπερηχητικό όπλο τύπου Τζέιμς Μποντ για να «γονατίσει» την Ουκρανία (Photos)

11.11.2022 16:56
emp-russia-1-new

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να σχεδιάζει μία επίθεση με υπερηχητικό όπλο για να γονατίσει την Ουκρανία, αποφεύγοντας την χρήση πυρηνικών, σύμφωνα με τη βρετανική Sun.

Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις πιστεύεται ότι είναι εξοπλισμένες με ένα όπλο που παραπέμπει σε ταινίες του Τζέιμς Μποντ και μπορεί να βγάλει εκτός λειτουργίας όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα σε ακτίνα έξι μιλίων. Η συσκευή αυτή προκαλεί τόσο ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό κύμα που νεκρώνει τα ηλεκτρονικά συστήματα και είναι γνωστή ως υπερηχητική συσκευή ΕΜΡ, όπως γράφουν οι Times.

Με μία τέτοια επίθεση η Ρωσία θα μπορούσε να νεκρώσει πύργους τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικά δίκτυα, βυθίζοντας στο σκοτάδι εκατομμύρια σπίτια και πλήττοντας τις στρατιωτικές επικοινωνίες της Ουκρανίας.

Όταν τοποθετηθούν σε υπερηχητικούς πυραύλους- όπως ο Zircon– και εκτοξευτούν στο διάστημα, οι συσκευές ΕΜΡ μπορούν να θέσουν εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρονικά συστήματα σε μία έκταση όπως οι ΗΠΑ, εκτιμά η ΝASA. Στην συμβατική εκδοχή τους τα όπλα αυτά νεκρώνουν τα ηλεκτρονικά συστήματα του εχθρού σε ακτίνα έξι μιλίων.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Τζάστιν Μπρονκ η Ρωσία έχει απόθεμα τέτοιων συσκευών και έχουν ήδη εξοπλιστεί με αυτές ορισμένες μονάδες  των ειδικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Οι επιθέσεις με ΕMP αφήνουν ελάχιστα ορατά ίχνη και γι αυτό είναι δύσκολο να εξακριβωθεί κατά πόσο έχει χρησιμοποιηθεί τέτοιο όπλο αν δεν γίνουν έρευνες στην περιοχή», δήλωσε ο Τζάστιν Μπρονκ.

Η Ρωσία έχει καταφύγει σε πλήγματα στα δίκτυα υποδομών και οι ειδικοί δεν αποκλείουν να χρησιμοποιήσει τις υπερηχητικές συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου σε αντίποινα για τις απώλειες που έχει υποστεί στο πεδίο.

Καμένη γη

Ο Φράνσις Τούσα, αμυντικός αναλυτής επισήμανε ότι η Ρωσία «προσπαθεί ήδη να καταστήσει αβίωτες τις συνθήκες στην Ουκρανία ενόψει του χειμώνα. Άρα δεν αποκλείω την πιθανότητα πλήγματος με ΕΜΡ στο πλαίσιο της πολιτικής της καμένης γης».

Με μία τέτοια επίθεση όμως η Ρωσία θα διακινδύνευε να προκαλέσει προβλήματα στις υποδομές γειτονικών χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και σε τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να θεωρηθεί επίθεση κατά της συμμαχίας και να προκαλέσει αντίποινα.

Οι ανησυχίες για ένα τέτοιο πλήγμα εντάθηκαν καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν στην περιοχή της Χερσώνας, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντική ήττα για τον Πούτιν.

Ο αναλυτής Τζέιμς Ρότζερς του Geostrategy,δήλωσε ότι φαίνεται «ολοένα και πιο πιθανό» να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν ένα τέτοιο όπλο για να αλλάξει την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Γνωρίζουμε ότι (ο Πούτιν) δέχεται πίεση για την αποτυχία των στρατηγών του. Μία επίθεση με   EMP θα μπορούσε να του δώσει αυτή την αλλαγή ισορροπιών και να στρέψει το κύμα προς όφελός του… Το πραγματικό βήμα για κλιμάκωση – αν υπάρξει – θα ήταν η περίπτωση οι Ουκρανοί θα ανακαταλάβουν τα εδάφη που έχασαν και θα αρχίσουν προέλαση προς την Κριμαία», δήλωσε ο Τζέιμς Ροτζερς.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Αντιμέτωπη με αδιέξοδα η βιομηχανία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης

Belgorod: Ο Πούτιν απέτυχε να δοκιμάσει την πυρηνική τορπίλη «Poseidon» – Μυστήριο με το ρωσικό υπερόπλο των ωκεανών (videos)

Δύτες βρήκαν τυχαία στον βυθό συντρίμμια του Challenger! (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 11:59