search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:20
MENU CLOSE

Μυστικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας στην Άγκυρα

14.11.2022 15:20
russia-ukraine-1-new

Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι διεξάγουν συνομιλίες στην Άγκυρα, γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη πηγή, εν μέσω των συνεχιζόμενων οξυμένων εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην Άγκυρα για να έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας και για να μεταφέρει μήνυμα σχετικά με τις συνέπειες χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, δεν θα διεξαγάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις με τον Ναρίσκιν.

Η Ουκρανία ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το ταξίδι του Μπερνς στην Τουρκία, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος. Ο Μπερνς δεν θα συζητήσει κανενός είδους διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα μεταφέρει ένα μήνυμα για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, πρόσθεσε.

Ο Μπερνς συναντήθηκε με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη του 2021 κατόπιν εντολής του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να μεταφέρει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία.

Πέρα από τον πόλεμο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα να συζητήσουν, από την επέκταση μιας συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων και μια συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα έως μια πιθανή ανταλλαγή Αμερικανών και Ρώσων αιχμαλώτων και τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει αν διεξάγονται συνομιλίες, ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει το δημοσίευμα.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Kommersant δεν ανεφερε λεπτομέρειες όσον αφορά τον σκοπό των συνομιλιών, αλλά επισήμανε ότι η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε δημοσίως εκ των προτέρων. Επίσης, γράφει ότι ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR της Ρωσίας, φέρεται ότι μετέχει στη ρωσική αντιπροσωπεία.

Η είδηση αυτή έρχεται την ώρα που η Ουκρανία πανηγυρίζει για την ανακατάληψη της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής νίκη των δυνάμεών της, μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή.

Η Τουρκία παρουσιάζει συχνά τον εαυτό της ως διαιτητή ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Ιούλιο βοήθησε να συναφθεί συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για τις εξαγωγές σιτηρών από αποκλεισμένα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη ενώπιος ενωπίω διπλωματική επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά τη συνάντηση τον περασμένο Ιανουάριο – έναν μήνα πριν την εισβολή – του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν στη Γενεύη.

Το δημοσίευμα της Kommersant έρχεται λίγες μέρες μετά την επιβεβαίωση από αμερικανικές και ρωσικές πηγές περί ανοικτής γραμμής μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας λόγω των πυρηνικών απειλών του Κρεμλίνου.

Αμερικανικές πιέσεις στο Κίεβο για «ρεαλιστικές απαιτήσεις»

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν είχε τηλεφωνικές επαφές με Ρώσους ομολόγους του από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει κλιμάκωσή του.

Όλα αυτά τη στιγμή που Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις στην Ουκρανία για συμβιβασμό με τη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι ο Σάλιβαν είχε πει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υιοθετήσει «ρεαλιστικές» απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων αναθεωρώντας και τη δημόσια αξίωσή του περί επιστροφής της προσαρτημένης Κριμαίας. Ο Σάλιβαν αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι «πιέζει» την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας αυτό που λέει η κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν θα συζητήσει «τίποτε για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μαρκ Μάιλι, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία και την Ουκρανία να αξιοποιήσουν την αναμενόμενη μείωση των πολεμικών επιχειρήσεων το χειμώνα για να διερευνήσουν διπλωματικές λύσεις για τον πόλεμο. Ο Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αποχώρηση της Ρωσίας από όλες τις κατεχόμενες περιοχές, περιλαμβανομένης και της Κριμαίας.

Μπορέλ: Από το Κίεβο εξαρτάται η έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα

Από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία εξαρτάται από το ίδιο το Κίεβο, και δεν είναι απόφαση της Δύσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη βελγική πρωτεύουσα για το κατά πόσον η Δύση πιέζει το Κίεβο να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες ειρήνευσης, ο Ισπανός διπλωμάτης απάντησε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία το πότε θα αποφασίσει να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει τι θα κάνει. Το δικό μας καθήκον είναι να τη στηρίξουμε», είπε ο Μπορέλ.

Εκτιμήσεις σε διπλωματικούς κύκλους και μέσα ενημέρωσης συγκλίνουν σε άσκηση πίεσης στο Κίεβο να δεχθεί τώρα την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, έχοντας μόλις απελευθερώσει τη Χερσώνα.

Επιπροσθέτως, ο Μπορέλ σημείωσε ότι «σήμερα σημαντική απόφαση είναι η έναρξη της αποστολής εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού . Η αποστολή θα ξεκινήσει και θα είναι λειτουργική σε μερικές εβδομάδες. Θα είναι στην Πολωνία και είναι πολλές χώρες διατεθειμένες να συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή, η οποία θα εκπαιδεύσει περίπου 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες».

Τόσο το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών όσο και αυτό των Υπουργών Άμυνας θα εστιάσουν στην Ουκρανία, είπε ο Μπορέλ.

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Διαψεύδει τη «νοσηλεία» του φορώντας σορτσάκι και t-shirt στο ξενοδοχείο (Video)

Βρετανία: 11χρονο παιδί – θαύμα ξεπέρασε τον Αϊνστάιν και τον Χόκινγκ σε test IQ

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: «Στην Ελλάδα θα έφευγαν οι τρομοκράτες εάν δεν τους πιάναμε» λέει ο Σουλεϊμάν Σοϊλού (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:19