search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 05:03
MENU CLOSE

Predator: Με την ΕΥΠ το συνδέουν δύο δημοσιεύματα

20.11.2022 10:45
predator

Την ΕΥΠ με το παράνομο λογισμικό Predator και το Predator με την ΕΥΠ, την ευθύνη της οποίας έχει το πρωθυπουργικό γραφείο, συνδέουν με σημερινά ρεπορτάζ δύο κυριακάτικες εφημερίδες.

Ειδικότερα, το «Βήμα της Κυριακής» σημειώνει πως την περίοδο 2020 – 2022 το Predator είχε εγκατασταθεί και λειτουργούσε στο κτίριο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στην Αγία Παρασκευή.

Εκεί, σύμφωνα πάντα με το σχετικό ρεπορτάζ, που δημοσιεύει και ονόματα, έδιναν παρών αστυνομικοί οι οποίοι είχαν μετατεθεί στην ΕΥΠ από την υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα ορισμένοι εξ αυτών επέστρεψαν άρον άρον στις υπηρεσίες τους, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης. «Η ομάδα αυτή που είχε διαχειριστεί το Predator φέρεται να είχε προϊστάμενη μια αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που είχε πολυετή παρουσία στην προαναφερόμενη υπηρεσία της Αστυνομίας αλλά και σε άλλες υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας», αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ.

»Η συγκεκριμένη αξιωματικός είχε τοποθετηθεί σε κρίσιμα πόστα της ΕΥΠ με ευθύνη ελέγχου και του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων ύστερα από μεσολάβηση άλλου στελέχους της ΕΛΑΣ με τον οποίο διατηρούσε πολύχρονες επαφές. Ο εν λόγω αστυνομικός ήταν στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου που φέρεται ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου λογισμικού στη χώρα μας. Επιπλέον η εν λόγω αξιωματικός η οποία υπέγραψε και το αίτημα για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, θεωρούνταν η πιο στενή συνεργάτις του τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγίωτη Κοντολέοντος».

«Ταυτόχρονες παρακολουθήσεις»

Στο μεταξύ η εφημερίδα «Documento» δημοσιεύει τα ονόματα πέντε προσώπων που παρακολουθούνταν ταυτόχρονα και μέσω του παράνομου λογισμικού Predator και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για έναν υπουργό, δύο δημοσιογράφους καθώς και στελέχη του υπουργείου Άμυνας. Ειδικότερα πρόκειται για:

Τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά.

Τον αντιναύαρχος ε.α., γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών, Αριστείδη Αλεξόπουλο.

Τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξη Διακόπουλο, που εξωθήθηκε σε παραίτηση τον Αύγουστο του 2020.

Και, τέλος, τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο που διαγράφτηκε από τη Νέα Δημοκρατία και παραιτήθηκε από το ΕΛΚ, προσχωρώντας στο RenewEurope του Εμμανουέλ Μακρόν.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: «Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται ένα περιτύλιγμα μιας πελατειακής συγκεντρωτικής Εξουσίας»

Γεωργιάδης: «Φαντασιοπληξίες τα δημοσιεύματα με τις δήθεν αποκαλύψεις» – «Θέλουν να ρίξουν τον Μητσοτάκη»

Κουτσούμπας για υποκλοπές: «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κάνουν σαν απατημένοι σύζυγοι»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50