search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:31
MENU CLOSE

Υποκλοπές, πλειστηριασμοί, ακρίβεια στην «φαρέτρα» του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2257
24/11/2022
24.11.2022 06:00
syrizalogo

Σε διαρκές σφυροκόπημα της κυβέρνησης έχει αποδυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εντείνει τις προσπάθειές του να συντηρήσει στην επικαιρότητα όλη την δύσκολη για την κυβέρνηση ατζέντα, από τις παρακολουθήσεις ως την ακρίβεια και τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, τομεάρχες και άλλα στελέχη πρώτης γραμμής, βουλευτές, κλπ οργώνουν την χώρα με περιοδείες προκειμένου να παρουσιάζουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα τους δίνεται η ευκαιρία να θερμομετρούν το κλίμα στην κοινωνία.

Η αντιπολιτευτική ύλη συσσωρεύεται διαρκώς τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντας τη δυνατότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση να κλιμακώνει την πίεση στην κυβέρνηση, ενώ παράλληλα φαίνεται να πετυχαίνει και εσωτερική συσπείρωση καθώς πλειοψηφία και μειοψηφία έχουν πέσει στη μάχη για όλα τα θέματα της ατζέντας.

Σε γενικές γραμμές στο ηγετικό επιτελείο είναι ικανοποιημένοι από τη σύμπνοια που επικρατεί στο κόμμα αυτή τη στιγμή ωστόσο οι «γκάφες» (όπως ο τρόπος που αναφέρθηκε η Θεανώς Φωτίου στις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και τη δυσαρέσκεια των επιχειρηματιών έναντι της κυβέρνησης) «παραμονεύουν», εξ ου και η νέα σύσταση Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Εκτακτες συνθήκες, μεγάλη η ευθύνη

Επί της ουσίας αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι πως με τα σκάνδαλα να σκάνε το ένα πίσω από το άλλο και την κυβέρνηση να παραπαίει συμπαρασύροντας χώρα και κοινωνία, τα στελέχη του κόμματος πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή με στόχο την αποφυγή κάθε στραβοπατήματος που θα δώσει λαβή στην κυβέρνηση για να γυρίσει την ατζέντα.

«Βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες και πρέπει να αναμετρηθούμε όλοι με αυτές» είπε στην συνεδρίαση της παρασκευής προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναμετρηθούν και με τις ευθύνες τους  «όχι τις ευθύνες απέναντι στο κόμμα ή την παράταξη, αλλά πλέον τις ευθύνες, απέναντι στον τόπο και απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία». Με άλλα λόγια κάθε φάουλ του ΣΥΡΙΖΑ που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να πάρει παράταση ζωής είναι πλήγμα όχι για το κόμμα αλλά για την κοινωνία και τη χώρα.

Στο μεταξύ, με βάση και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ δε θεωρούν ότι είναι αλήθεια πως ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Εξ ου και η αποστροφή Τσίπρα στην ίδια ομιλία πως «σήμερα, το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για την πολιτική αλλαγή συναντά μια μεγάλη απαίτηση: Να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας».

«Τομή»

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η φωνή όλων μετατρέπεται όσο περνάει ο καιρός, σε ένα μαζικό ‘’Φύγετε’’. Σε ένα μαζικό «φύγετε», απέναντι στο καθεστώς της σήψης και της παρακμής». Κάτι που απηχεί και την εκτίμηση, μετά και την απεργία της 9ης Νοέμβρη, ότι κάτι κινείται στην κοινωνία μετά από δυο χρόνια πανδημίας και μπορεί να είναι η ένδειξη μιας κινηματικής αναζωπύρωσης. Κατ’ επέκταση η απεργία της 9ης Νοέμβρη δίνει πλέον τη δυνατότητα στην Κουμουνδούρου να επικαλείται με μεγαλύτερη άνεση την δυσαρέσκεια της κοινωνίας.

Σύμφωνα δε με κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου η απεργία της 9ης Νοεμβρίου, η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και η θεαματική κινητοποίηση για συμπαράσταση στην Ιωάννα Κολοβού, συνιστούν μια «τομή» που δείχνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας πλέον είναι διατεθειμένο να βγει στο δρόμο. Υπό αυτή την έννοια, κι εφόσον στον ορίζοντα υπάρξουν περισσότερες κινητοποιήσεις αυτό σημαίνει ότι θα πολλαπλασιαστεί και η πίεση στην κυβέρνηση. Την ίδια ώρα «σπάει» και η εικόνα των μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεων.

Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου αποφεύγουν πλέον τις εκτιμήσεις για το χρόνο των εκλογών – υπό κανονικές συνθήκες, όπως είπε και η Έφη Αχτσιόγλου χθες στη Βουλή, αν δηλαδή η κυβέρνηση διέθετε πολιτική ευθιξία θα είχε ήδη παραιτηθεί με όλα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για τις παρακολουθήσεις που συνιστούν θεσμική και πολιτειακή κρίση.

Βλέποντας την πρωθυπουργική διαχείριση- όσο σοβαρές κι αν είναι οι αποκαλύψεις ο πρωθυπουργός δείχνει να ποντάρει στην επικοινωνία και το κουκούλωμα – θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης θέλει να πάει σε εκλογές όσο αργότερα μπορεί, παρόλο που οι γύρω του πλέον του εισηγούνται όλα τα πιθανά σενάρια.

Αλαζονεία και απώλεια ψυχραιμίας

Η επικοινωνιακή διαχείριση πάντως δε σημαίνει ότι είναι πάντα επιτυχημένη εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, ειδικά μετά την δήλωση με τα χαβιάρια και το κουβαδάκι, στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου, κάνουν λόγο για «επικοινωνιακό λάθος». Δε γίνεται, αναφέρουν, μετά από δημοσκόπηση που δείχνει ότι το καλάθι του νοικοκυριού το απορρίπτει ένα 60% και πλέον της κοινωνίας να γίνεται μια τέτοια δήλωση που ουσιαστικά δεν στρέφεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατά των πολιτών. Επί της ουσίας, θεωρούν ότι η συγκεκριμένη αναφορά, που αποτελεί μνημείο αλαζονείας όπως και παρόμοιες δηλώσεις αποκαλύπτει απώλεια ψυχραιμίας κοινώς αποτελεί ένδειξη πανικού και πως αρχίζει και «χάνεται η μπάλα» στο επικοινωνιακό κομμάτι.

Για την Κουμουνδούρου πάντως, η κυβέρνηση έχει πλέον κριθεί στην κοινωνία και όσο και αν ο πρωθυπουργός θέλει να «σπρώξει» τις εκλογές προς το καλοκαίρι, δε σημαίνει ότι η διαχείριση θα είναι εύκολη, αντιθέτως όλα τα θέματα που έχουν ανοίξει – και οι παρακολουθήσεις – δεν μπορεί παρά να λειτουργούν διαβρωτικά για την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Από την άλλη λένε πως δεν μπορούν να αποκλείσουν κανένα σενάριο, επομένως οι συνθήκες επιτάσσουν διαρκή ετοιμότητα. Σε δημοσκοπικό επίπεδο παρακολουθούν τις έρευνες με προσοχή και βλέπουν σταθερό κλείσιμο της ψαλίδας, που μεταφράζεται όχι μόνο σε φθορά της κυβέρνησης αλλά και ανοδική τάση του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο η τελευταία είναι πιο αργή απ’ ό,τι θα ήθελαν και απ’ ό,τι θα αναλογούσε στις περιστάσεις, κάτι που σαφώς και προβληματίζει. Η εικόνα που λαμβάνουν από τους δημοσκόπους, σύμφωνα με κορυφαία στέλεχος, είναι ότι οι έρευνες δεν μπορούν να πιάσουν ένα μεγάλο κομμάτι του κοινού, που ενδεχομένως στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ, κι εκεί αποδίδουν το γεγονός της αργής ανόδου.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας ζητά δράση και κινητοποίηση για να επισπευσθούν οι εκλογές. «Χρέος μας» είπε την Παρασκευή στους βουλευτές του κόμματος, «είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να φέρουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται την αλλαγή που απαιτούν οι καιροί». Χθες, από το προπύργιο της ΝΔ, την Πέλλα επανέλαβε στέλνοντας μήνυμα σε Μητσοτάκη που έκανε περιοδεία στο προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα: «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επισπευσθεί η προοπτική της λαϊκής ετυμηγορίας», να έρθει «πιο κοντά η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική διακυβέρνηση».

Παρακολουθήσεις

Σε ό,τι αφορά το θέμα των υποκλοπών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει ό,τι μπορεί για να μεγιστοποιήσει την πίεση στην κυβέρνηση και μάλιστα στο ηγετικό επιτελείο θεωρούν σημείο καμπής το δημοσίευμα του Βήματος που αναφέρει τους αστυνομικούς που μετείχαν στην λειτουργία του predator και για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν εγκαταστάσεις της ΕΥΠ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Για τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, αυτό που αναδεικνύεται με αυτό το δημοσίευμα είναι ότι «το predator ήταν κανονικά κρατικός μηχανισμός, τελεία και παύλα». Αυτό είναι και το ένα σκέλος της τέταρτης κατά σειρά επίκαιρης Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό – ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από τον πρωθυπουργό να αποκαλύψει ποιοι είναι οι αποσπασμένοι αστυνομικοί που είχανε μετατεθεί στην ΕΥΠ «και είχαν ενεργοποιηθεί ‘’σε κρίσιμα πόστα πέριξ του Predator’’», καθώς και της προϊσταμένης τους, «την οποία προστατεύσατε μέσω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ώστε να μην έρθει να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών». Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και στην Κουμουνδούρου προβληματίστηκαν για το αν πρέπει να δοθεί συνέχεια αυτή την εβδομάδα στην τακτική των επίκαιρων ερωτήσεων, το δημοσίευμα αυτό κρίνει την υπόθεση, είναι αποφασιστικής σημασίας, κι επομένως επιλέχθηκε τελικώς να κατατεθεί και νέα ερώτηση. Στην ίδια επίκαιρη ο Αλέξης Τσίπρας, με βάση το ρεπορτάζ του «Documento» ότι προκύπτει τουλάχιστον για 5 πρόσωπα παρακολούθηση και από το predator και από την ΕΥΠ, ρωτά τον πρωθυπουργό αν διαψεύδει ή όχι ότι βρίσκονταν σε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ – πρόκειται για τους  Κωστή ΧατζηδάκηΑλέξη ΠαπαχελάΑλέξανδρο ΔιακόπουλοΓιώργο Κύρτσο και Αριστείδη Αλεξόπουλο.

Το βλέμα πλέον στρέφεται στην συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας την Δευτέρα, όπου έχουν κληθεί για ακρόαση πρόσωπα – κλειδιά που δεν κλήθηκαν στην Εξεταστική με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας: οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Φελιξ Μπίτζιος, Ταλ Ντίλμαν και Γιάννης Λαβράνος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μάλιστα χθες σημείωσε ότι αν δεν έχει κάτι να φοβηθεί η κυβέρνηση θα πρέπει να άρει το απόρρητο και η συνεδρίαση να είναι δημόσια.

Πλειστηριασμοί – Κόκκινα δάνεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει, ό,τι μπορεί για να συντηρήσει το θέμα Πάτση και τα θέματα που συνδέονται με αυτό, τις απευθείας αναθέσεις και τις «γαλάζιες ακρίδες» αλλά κυρίως το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών που αφορά πολύ κόσμο και είναι πλέον κοινός τόπος ότι πλήττει την κυβέρνηση σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι οι παρακολουθήσεις.

Άλλωστε, κατά πληροφορίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πάει ως τις εκλογές με το σκάνδαλο Πάτση.

Ωστόσο νέα ώθηση στο ζήτημα ήρθε να δώσει η απόπειρα έξωσης της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, από το σπίτι της στα Ιλίσια για χρέος των 15.000 ευρώ σε κάρτα και η απροσδόκητα μαζική και άμεση έκφραση αλληλεγγύης από πλήθος κόσμου – ποιος περίμενε μέχρι πιν λίγο καιρό,  λένε από την Κουμουνδούρου, ότι θα μαζευτούν 2 με 3 χιλιάδες κόσμου έξω από το σπίτι της μέσα σ’ ένα απόγευμα.

Σαφώς ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε το γεγονός του σοκ και της οργής που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η εικόνα της σπασμένης πόρτας και της παρεμπόδισης της δημοσιογράφου από τον δικαστικό επιμελητή να μπει στο σπίτι της να πάρει τα προσωπικά της είδη. Και το επισήμανε ουκ ολίγες φορές: τέτοιες εικόνες είχαμε να δούμε από την αρχή της κρίσης, στην Ισπανία, αλλά στην Ελλάδα δεν τις είδαμε την δεκαετία των μνημονίων, με καμία κυβέρνηση, τις βλέπουμε τώρα γιατί είναι αποτέλεσμα του πτωχευτικού νόμου Μητσοτάκη. Με δεδομένο ότι είναι προγραμματισμένοι χιλιάδες πλειστηριασμοί που αφορούν και πρώτη κατοικία, από την Κουμουνδούρου αναμένουν ότι από εδώ και στο εξής θα υπάρχει συνέχεια, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ένταση της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Από εκεί και πέρα όσον αφορά ευθείες επιθέσεις ή διαρροές σύμφωνα με τις οποίες το πλαίσιο με το οποίο γίνονται οι πλειστηριασμοί σήμερα είναι το πλαίσιο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, από την Κουμουνδούρου απαντούν ότι:

-«Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν εκτελέστηκαν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, διότι υπήρχε θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, υποχρέωση των funds σε κλήση για ευνοϊκή ρύθμιση στον οφειλέτη πριν οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, πλαίσιο μη εκτέλεσης πλειστηριασμών, και πλαίσιο δικαστικών προσφύγων από νόμο Κατσέλη – Σταθάκη».

– «Ο πλειστηριασμός του ακινήτου της κ. Κολοβού δεν έγινε στις 20.3.19 όπως ψευδώς είπε ο κ. Σκυλακάκης» αλλά «στις 16/3/2022, όπως επιβεβαιώνεται και από το e-auction.gr, επί διακυβέρνησης ΝΔ, μετά την ψήφιση του πτωχευτικού νόμου του κ. Μητσοτάκη, που ήρε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά την καταψήφιση τριών τροπολογιών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Διαβάστε επίσης:

Σκύρος: Υπάρχει ακόμα ελπίδα!

Το οικογενειακό «καλάθι» είναι πλέον πολύ μικρό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα στήριξης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:31