search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:18
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: «Δεν θα υποκύψουμε στα νέα “δώστα όλα” και στον λαϊκισμό»

25.11.2022 12:36
mitsotakis_ypourgiko_new

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει μεν να στηρίζει την κοινωνία κατά της ακρίβειας, αλλά ότι δεν πρόκειται να «σπάσει» τη δημοσιονομική προσοχή που δείχνει ως τώρα έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δεδομένου ότι στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίασης βρίσκεται η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «έχουμε έκτακτο απόθεμα ενός δισ. ευρώ αν χρειαστεί να καλύψουμε και άλλες ανάγκες και προβλέπονται έκτακτες ενισχύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους μπροστά στο αυξημένο κόστος ζωωτροφών. […] Όλα αυτά δεν αλλάζουν τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και αβέβαιοι. Όσα λέμε σήμερα είναι αφορμές για να κοπιάζουμε και όχι να κομπάζουμε. Οι πολίτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους αλλά δεν θα υποκύψουμε στα νέα “δώστα όλα” και στον λαϊκισμό».

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο φετινός προϋπολογισμός έχει και μια συμβολική σημασία καθώς συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την υποβολή πρώτου λογαριασμού εσόδων εξόδων του επαναστατημένου έθνους για το 1823. «Ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι η άλλη όψη της οικονομικής πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα. Οι επενδύσεις φέρνουν νέες δουλειές και τα αυξημένα έσοδα του δημοσίου μας επιτρέπουν να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «η χώρα παραμένει σταθερή σε προοδευτική τροχιά παρά την παγκόσμια αναταραχή. Είναι μια περίπτωση που οι συνήθως ψυχροί αριθμοί αποτυπώνουν πολιτικές επιλογές με επίκεντρο τον πολίτη».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση δεν είναι εύκολη, αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες. Ο πληθωρισμός “ροκανίζει” το εισόδημα των νοικοκυριών, όλα όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η εθνική οικονομία αντιστέκεται. Και ακριβώς είναι αυτή η συνετή πολιτική την οποία ακολουθήσαμε εδώ και μια τριετία που μας επιτρέπει πια στον φετινό προϋπολογισμό να συμπεριλαμβάνουμε γενναίες πρωτοβουλίες, όπως η οριστική και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πια για όλους, μονιμοποίηση δηλαδή για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και κατάργηση για τους δημόσιους υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους».

Επίσης, μίλησε για «νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, τρίτη στη σειρά, η οποία θα έρθει τον Μάιο και βέβαια από τις αρχές του 2023 αυξήσεις ύψους 7,75% στο σύνολο σχεδόν των συντάξεων. Για την ακρίβεια, όπως μας είπε και ο υπουργός, 2.499.258 δικαιούχοι. Αυξήσεις, επίσης, θα δουν και οι γιατροί του ΕΣΥ. Βελτιώσεις θα δουν οι ένστολοί μας μέσω παρέμβασης στα επιδόματά τους. Ενώ προφανώς θα συνεχιστούν και τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και στην ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχουμε προϋπολογίσει παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια για επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και έχουμε ακόμα και ένα έκτακτο απόθεμα ύψους 1 δισ. στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν και άλλες έκτακτες ανάγκες. Τέλος, να πούμε ότι προβλέπουμε για τη διετία 2022-2023 αμυντικές δαπάνες ύψους σχεδόν 6 δισ. ευρώ. Το έχουμε πει πολλές φορές: δεν υπάρχει πρόοδος στη χώρα μας χωρίς ασφάλεια, ούτε προφανώς ευημερία χωρίς εθνική ανεξαρτησία και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας».

Ο Κ. Μητσοτάκης συνέχισε την «επίθεση» κατά της αντιπολίτευσης, την οποία περιέγραψε από την Πάτρα ως «αριστερά του χαβιαριού», λέγοντας ότι «αναμένεται επίσης, ελπίζουμε και σήμερα, η απόφαση για την εκταμίευση της 2ης δόσης -γύρω στα 3,5 δισ.- από το Ταμείο Ανάκαμψης. Νομίζω ότι είναι μία κίνηση η οποία βάζει και μία Ευρωπαϊκή σφραγίδα στη σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων από την κυβέρνηση, αλλά απαντάει και στα ανεύθυνα λόγια τα οποία ακούγονται τελευταία περί αναδιαπραγμάτευσης ή επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτά είναι κεφάλαια τα οποία θα τονώσουν την πραγματική οικονομία στο σύνολό της και θα στηρίξουν ολόκληρη την κοινωνία. Δημιουργούν ελπίδα στους πολλούς, ίσως κάποια ανησυχία σε λίγους. Ας είναι, γιατί όπως είπα και με αφορμή το “Καλάθι του Νοικοκυριού”, είμαστε μία κυβέρνηση που είμαστε με τη χώρα και είμαστε με τους πολλούς. Ορισμένοι ισχυροί σίγουρα δεν ενδιαφέρονται για το “Καλάθι”. Ξέρω, όμως, ότι αυτή η πρωτοβουλία, χωρίς να είναι πανάκεια, συνδυαστικά με άλλα μέτρα στήριξης, έχει καταφέρει να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους. Είναι σαφές ότι οι τιμές έχουν ανασχεθεί στα βασικά αγαθά, ότι έχει δημιουργηθεί ένας υγιής εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ».

Από την άλλη, σχετικά με το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις, περιορίστηκε να πει ότι «σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να εξετάσουμε και άλλα κρίσιμα νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο για το απόρρητο των επικοινωνιών, το οποίο θα ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου. Αλλά θα παρουσιαστεί και η πρωτοβουλία μας για την ψυχική υγεία, όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου για ένα θέμα στο οποίο εδώ και πολύ καιρό δεν αποδίδαμε την απαραίτητη σημασία ως Πολιτεία».

Διαβάστε επίσης:

Όλγα Κεφαλογιάννη: Κανείς δεν μπορεί να επικαλείται απόρρητο απέναντι στην ΑΔΑΕ – Η πρώτη κατοικία πρέπει να προστατεύεται (video)

Στεγαστικά δάνεια: Κλείνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο για νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» – Σε απόγνωση οι δανειολήπτες

Συνάντηση Τσίπρα με Μαργαρίτη Σχοινά – Ποια ζητήματα έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:18