search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:22
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν «ανοιχτός» σε συνομιλίες, αλλά όχι με τους όρους Μπάιντεν

02.12.2022 17:52
biden-putin-new7

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τους όρους που έθεσε για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χθες Πέμπτη δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μόνο αφότου η Μόσχα αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ήταν εφικτές μόνο αφού ο Πούτιν αποχωρήσει από την Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα “προφανέστατα” απορρίπτει, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρελμίνου.

“Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται”, πρόσθεσε.

Ωστόσο ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι: “ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν πάντα, είναι και παραμένει ανοικτός στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά μας”.

Ο προτιμητέος τρόπος να πετύχουμε τα συμφέροντά μας είναι μέσω ειρηνικών, διπλωματικών μέσων”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. “Ο Πούτιν ήταν, είναι και παραμένει ανοικτός στις επαφές και τις διαπραγματεύσεις”.

«Oι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν τα νέα εδάφη ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και φυσικά αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο να βρεθεί κάποιο κοινό έδαφος, έδαφος δυνατό για αμοιβαία συζήτηση», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπενθύμισε ότι ο Πούτιν ήταν αυτός που «προσπάθησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με βάση τα σχέδια κειμένων που είχαμε ετοιμάσει με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ» και πως η πρωτοβουλία δεν βρήκε ανταπόκριση.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένως δηλώσει πως δεν μετανιώνει για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, με την Ρωσία όρθια μετά από δεκαετίες ταπείνωσης απέναντι σε μια αλαζονική Δύση.

«Αναπόφευκτες» οι επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας

Εντωμεταξύ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς ότι η στάση υποστήριξης της Γερμανίας και της Δύσης απέναντι την Ουκρανία είναι «καταστροφική» και κάλεσε το Βερολίνο «να ξανασκεφτεί την θέση του», κατά την διάρκεια της πρώτης από τα μέσα Σεπτεμβρίου τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε στον Σολτς ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι «αναπόφευκτες και αναγκαίες» απέναντι στις «προκλητικές επιθέσεις του Κιέβου», ενώ, σχετικά με το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στην Βαλτική δήλωσε ότι «χρειάζεται ανεξάρτητη έρευνα» για τις «τρομοκρατικές επιθέσεις», στην οποία θα πρέπει «να επιτραπεί στην Μόσχα να συμμετάσχει».

Από τηνπλευρά του, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων για να επιτραπεί μία «διπλωματική λύση» στην Ουκρανία.

Ο γερμανός καγκελάριος καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις κατά των μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία κατά την διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας, της πρώτης από τα μέσα Σεπτεμβρίου, διάρκεια μίας ώρας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, η οποία παραμένει υπό πίεσιν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας.

Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν «να παραμείνουν σε επαφή».

Διαβάστε επίσης:

Νέος συναγερμός στην Μαδρίτη: «Αιματοβαμμένο πακέτο» στην ουκρανική πρεσβεία

Επισήμως Ρώσος πολίτης ο Σνόουντεν – Πήρε το διαβατήριο του

DW: «Λιώνουν οι πάγοι» ανάμεσα σε Αίγυπτο και Τουρκία – Το Κάιρο προτιμά την Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:07