search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:55
MENU CLOSE

Ιταλία: «Ξύπνησε» και πάλι το ηφαίστειο Στρόμπολι – Σεισμός, λάβα και τσουνάμι – Εντυπωσιακές εικόνες

05.12.2022 19:00
ifaisteio italia 877- new

Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που προκάλεσε δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών και τσουνάμι ύψους 1,5 μέτρου, το οποίο ωστόσο δεν έφθασε στις ακτές, καταγράφηκε στο ηφαίστειο Στρόμπολι, που βρίσκεται στο ομώνυμο νησί της Ιταλίας.

Το τσουνάμι φέρεται να προκλήθηκε από την αποκόλληση βράχων στην περιοχή του ηφαιστείου Σιάρα ντελ Φουόκο και την κατάληξή τους στη θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πολιτικής Προστασίας, σειρήνες ήχησαν στο νησί και τέθηκε σε ισχύ πορτοκαλί συναγερμός, αλλά δεν αναφέρθηκαν καταστροφές.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην έντονα ενεργή νοτιοανατολική πλευρά του ηφαιστείου συνεχίστηκε και τη Δευτέρα και η λάβα έφθασε στη θάλασσα.

Τα σχολεία στο νησί παρέμειναν κλειστά τη Δευτέρα, ενώ ο δήμαρχος της περιοχής Λίπαρι θα ανακοινώσει αν θα σταματήσουν προσωρινά οι εκδρομές στο ηφαίστειο.

«Βρυχάται» και το ηφαίστειο στην Ινδονησία


Ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε και στο όρος Σεμέρου στην Ινδονησία, μια εβδομάδα μετά το Μάουνα Λόα στη Χαβάη.


Οι πρόσφατες εκρήξεις, ωστόσο, δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση. Ο David Rothery, καθηγητής πλανητικών γεωεπιστημών στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας, είπε στο Newsweek: «Απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους και δεν υπάρχει πιθανή σύνδεση μεταξύ γεγονότων στο ένα και συμβάντων στο άλλο».



Από τα τρία, το όρος Σεμέρου είναι το πιο θανατηφόρο ηφαίστειο, είπε ο Rothery. Έχει ύψος 3.675 μέτρα και είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο νησί της Ιάβας της Ινδονησίας. Είναι επίσης ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του νησιού.

«Το Στρόμπολι είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Εκρήγνυται σχεδόν συνεχώς τα τελευταία 90 χρόνια, επομένως αυτή η τελευταία έκρηξη δεν αποτελεί έκπληξη. Αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη από το συνηθισμένο» πρόσθεσε ο Rothery.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν διασχίζει την επισκευασμένη γέφυρα της Κριμαίας με… Mercedes (Video)

«Ρουκέτα» Λαβρόφ: Η πολιτική του ΝΑΤΟ εγείρει κίνδυνο για «απευθείας σύγκρουση» μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων (Video)

Πετρέλαιο: Άλμα στις τιμές μετά το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:54