search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 21:28
MENU CLOSE

Γερμανία: Πώς συνελήφθησαν οι «Πολίτες του Ράιχ» – Η «Νυρεμβέργη 2.0» και οι επαφές με τη Ρωσία (videos)

07.12.2022 16:33
germany_police_new

Μετά από μία τεράστια επιχείρηση των γερμανικών δυνάμεων ασφαλείας, με τη συμμετοχή χιλιάδων αστυνομικών, συνελήφθησαν 25 μέλη της νεοναζί οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger).

Σύμφωνα με τις αρχές, η νεοναζί οργάνωση είχε ως απώτερο στόχο την ανατροπή του πολιτεύματος δια της βίας και σχεδίαζε μεταξύ άλλων ένοπλη εισβολή στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, στην Bundestag, και συλλήψεις πολιτικών.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο συλληφθείς Γερμανός αριστοκράτης, πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις και ο απόστρατος των ειδικών δυνάμεων του γερμανικού Στρατού, Ρούντιγκερ φον Π., ίδρυσαν «τρομοκρατική οργάνωση με στόχο να ανατρέψουν την υπάρχουσα κρατική τάξη στη Γερμανία και να την αντικαταστήσουν με τη δική τους μορφή κράτους, που ήταν ήδη στο στάδιο της ίδρυσης».

Παράλληλα, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε έναν 64χρονο απόστρατο αξιωματικό του γερμανικού στρατού ο οποίος συνδέεται με την ακροδεξιά οργάνωση.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο άνδρας συνελήφθη σε ξενοδοχείο στην πόλη Περούτζα, όπου βρέθηκε «υλικό που σχετίζεται με την ανατρεπτική δραστηριότητα» της οργάνωσης.

Στη δήλωση αναφέρεται πως έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την έκδοση του υπόπτου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, υπεύθυνος του σχεδιασμού ήταν ο Ρούντιγκερ φον Π., ο απόστρατος αξιωματικός, ενώ ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις σχεδίαζε τη μελλοντική πολιτική τάξη της Γερμανίας. Η ομάδα είχε ακόμα αρχίσει να προτείνει υπουργούς για τη μεταβατική κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα, στην οποία μία από τις υπόπτους, πρώην βουλευτής της ακροδεξιάς AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), Μπίργκιτ Μάλζακ – Βίνκεμαν, επρόκειτο να αναλάβει χρέη ομοσπονδιακής υπουργού Δικαιοσύνης.

«Νυρεμβέργη 2.0»

«Τα πάντα θα ανατραπούν: οι σημερινοί εισαγγελείς και δικαστές, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας και οι ανώτεροί τους θα βρεθούν στο εδώλιο στη δίκη της “Νυρεμβέργης 2.0″» δήλωσε ένας από τους υπόπτους, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram πριν από την έναρξη των επιδρομών της Τετάρτης (7/12), σύμφωνα με πληροφορίες της Die Zeit.

Αν και οι ύποπτοι πίστευαν ότι οι στόχοι τους μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα και βία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς δεν είναι σαφές εάν η ομάδα είχε καταφέρει να συγκεντρώσει υπολογίσιμο οπλοστάσιο.

Αρκετοί από τους κατηγορουμένους είναι πρώην μέλη του στρατού και θεωρούνται ύποπτοι ότι αφαίρεσαν παρανόμως όπλα από το απόθεμα του στρατού κατά τα χρόνια της θητείας τους, ενώ άλλοι κατέχουν άδειες όπλων.

«Η Ρωσία κεντρικός συνομιλητής»

Οι εισαγγελείς ανέφεραν πως μετά την ανατροπή του πολιτεύματος, η ομάδα είχε οραματιστεί την επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών που υπέγραψε η Γερμανία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τους συμμάχους. «Προς το παρόν, η Ρωσική Ομοσπονδία θα ήταν αποκλειστικά ο κεντρικός συνομιλητής γι’ αυτές τις διαπραγματεύσεις» ανέφεραν.

Ενώ ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος είχε κάνει προσπάθειες να επικοινωνήσει με τη Μόσχα, οι εισαγγελείς είπαν ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι συνομιλητές του αντέδρασαν θετικά στην προσέγγισή του». Επισημαίνεται ακόμα ότι η σύντροφος του πρίγκιπα Ερρίκου 13ου, Βιτάλια Μπ., είχε αναλάβει τις επαφές με τη Ρωσία.

Τα μέλη της οργάνωσης «είναι πεπεισμένα ότι η Γερμανία κυβερνάται αυτή τη στιγμή από ένα “βαθύ κράτος” και ότι η επικείμενη επέμβαση της “Συμμαχίας” τους, μιας τεχνικά ανώτερης μυστικής κοινότητας που περιλαμβάνει κυβερνήσεις, υπηρεσίες πληροφοριών και στρατιωτικό προσωπικό από διάφορες χώρες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας – , θα φέρει την απελευθέρωση», αναφέρεται στο πόρισμα της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας.

Από την πλευρά της, η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο «απορρίπτει κάθε σχέση με τρομοκρατικές ομάδες στη Γερμανία», όπως μετέδωσαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, σύμφωνα με την «Tagesspiegel».

Το AfD διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση

Παράλληλα, η ηγεσία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD) καταδίκασε «τέτοιες φιλοδοξίες», αναφερόμενη στα σχέδια της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger) και διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε οτιδήποτε σχετικά με τη δράση της ομάδας.

«Ενημερωθήκαμε για το θέμα σήμερα, όπως και οι περισσότεροι πολίτες, από τα ΜΜΕ. Καταδικάζουμε τέτοιες φιλοδοξίες και τις απορρίπτουμε ρητά. Τώρα πρέπει να περιμένουμε τις έρευνες. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους αξιωματούχους που συμμετέχουν και ζητούμε ταχεία και χωρίς κενά διαλεύκανση», έγραψαν στο Twitter οι συμπρόεδροι της ΑfD Τίμο Χρουπάλα και Αλίς Βάιντελ.

 «Θα συνεχίσουμε την σκληρή προσέγγιση»

«Θα συνεχίσουμε αυτή την σκληρή προσέγγιση», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ (SPD), αναφερόμενη στην επιχείρηση της αστυνομίας και έκανε λόγο για «άβυσσο τρομοκρατικής απειλής».

Η οργάνωση «οδηγείται από βίαιες φαντασιώσεις επανάστασης και ιδεολογία συνωμοσίας. Οι μαχητές των “Πολιτών του Ράιχ” μοιράζονται το μίσος για τη δημοκρατία, για το κράτος μας και για τους ανθρώπους που υπερασπίζονται την κοινωνία μας», δήλωσε η κ. Φέζερ και τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε την σκληρή προσέγγιση» και μόνο η περαιτέρω έρευνα θα δείξει πόσο μακριά είχαν ήδη προχωρήσει τα σχέδια πραξικοπήματος.

«Το κράτος δικαίου μας είναι ισχυρό. Ξέρουμε πώς να αμυνόμαστε με κάθε αυστηρότητα απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας», κατέληξε η υπουργός και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP) περιέγραψε τις σημερινές επιδρομές της αστυνομίας ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP Κόνσταντιν Κούλε ζήτησε ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα εναντίον εξτρεμιστών από τον δημόσιο τομέα. «Όποιος απορρίπτει ή θέλει να καταργήσει την κρατική τάξη, δεν μπορεί να είναι δημόσιος υπάλληλος. Ο νόμος για τις δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να γίνει πιο αυστηρός», δήλωσε ο κ. Κούλε, αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν μεταξύ των συλληφθέντων να βρίσκεται μία πρώην βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η Μπίργκιτ Μάλζακ – Βίνκεμαν, η οποία είναι σήμερα δικαστής και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός.

«Η δημοκρατία μας ήταν, είναι και θα παραμείνει αμυντική», δήλωσε η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κάτγια Μαστ και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που εργάζονται καθημερινά για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας, αλλά το κράτος δικαίου μπορεί να αμυνθεί».

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, Κόνσταντιν φον Νοτς, με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε τον παραλληλισμό με τις αντισυνταγματικές τάσεις που έχουν εμφανιστεί στις ΗΠΑ. «Για να σταματήσουν τα σχέδια κατάληψης της εξουσίας πρέπει να συντρίψουμε το δίκτυο των εχθρών της δημοκρατίας μας. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση», έγραψε ο κ. φον Νοτς.

Ο βουλευτής της Αριστεράς, Μπερντ Ρίξινγκερ, ζήτησε επίσης να διαλυθεί η επίλεκτη μονάδα SKS των ενόπλων δυνάμεων, στελέχη της οποίας θεωρείται ότι διατηρούσαν ηγετικό ρόλο στην οργάνωση που εξαρθρώθηκε. «Τα σχέδια του τρομοκρατικού δικτύου ακούγονταν στην αρχή σαν μυθιστόρημα φαντασίας. Από σήμερα όμως είναι πικρή πραγματικότητα», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης:

Τα «ματωμένα δέματα» σε στόχους υψηλού προφίλ είχαν κοινή διεύθυνση αποστολής – Τι αποκαλύπτει το Κίεβο

Λαβρόφ: Έτοιμοι να συζητήσουμε μια σοβαρή ειρηνευτική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ζελένσκι: «Πρόσωπο της χρονιάς» για το περιοδικό Time

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 21:26