search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 17:11
MENU CLOSE

Φυσικό αέριο: Αντίστροφη μέτρηση για το έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ – Πιέσεις για χαμηλότερο πλαφόν από 12 χώρες

12.12.2022 21:14
aerio-gkazi-energeia-123-new

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της συνεδρίασης των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες σε μια ακόμη προσπάθεια να ληφθεί απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Πάντως οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές με βάση ευρωπαϊκά ΜΜΕ, τα οποία εκτιμούν ότι το θέμα θα παραπεμφθεί και πάλι στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης καθώς ούτε η πρόταση της Κομισιόν, ούτε η συμβιβαστική της τσεχικής προεδρίας έχουν κριθεί ικανοποιητικές.

Σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα και άλλες 11 χώρες πιέζουν για πτώση του ορίου στα 160 ευρώ ενώ χώρες της κεντρικής Ευρώπης και η ΕΚΤ απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το πλαφόν θα ενεργοποιηθεί όταν οι τιμές στον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς χονδρεμπορίας φυσικού αερίου φτάσουν τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για δύο εβδομάδες και εάν αυτές οι τιμές είναι πάνω από 58€/MWh υψηλότερες από τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην παγκόσμια αγορά.

Ο τελευταίος συμβιβασμός στις 9 Δεκεμβρίου, έδειχνε πρόταση για τη μείωση του πλαφόν στα 220 ευρώ ανά MWh για πέντε ημέρες και 35 ευρώ ανά MWh περιθώριο για τις παγκόσμιες τιμές LNG, το οποίο ωστόσο δεν είναι αρκετό για την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Λετονία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.

Σημειώνεται ότι η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα την Τρίτη είναι στα 318 ευρώ, ενώ το φυσικό αέριο στο Ολλανδικό χρηματιστήριο, στα 135 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

ΣΕΛΠΕ: «Πνίγονται» στους λογαριασμούς τα ελληνικά νοικοκυριά

Πληθωρισμός: Στο 15% για είδη διατροφής – Υποχώρηση του γενικού δείκτη

Επίδομα θέρμανσης: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις – Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 17:09