search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:28
MENU CLOSE

«Τα μάτια τέσσερα» του Γιάννη Τσίρου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2260
15/12/2022
17.12.2022 06:00
petasi – theatro – new

Πόσο αυστηρός μπορεί να είναι κάποιος με μια νεαρή κοπέλα που έκλεψε ένα κραγιόν και στη συνέχεια ξέφυγε τραυματίζοντας – άθελά της – μια αστυνομικό; Όταν μάλιστα όλες οι ποινές μπορούν να εξαγοραστούν εκτός από την αντίσταση κατά της Αρχής. Υπάρχουν ελαφρυντικά;

Κι όμως όχι. Ο λαβύρινθος του κρατικού μηχανισμού – το αστυνομικό όργανο, ο νομοθέτης, ο δικαστής – ρίχνει τα ορμητικά πλοκάμια του πάνω της, έτοιμος να την κατασπαράξει. Ακόμη και ο δημοσιογράφος που επιχειρεί να τη «βοηθήσει», υποκλίνεται στην εξουσία της τηλεθέασης.

Η Άννα, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ο παραβάτης και ταυτόχρονα το θύμα στο βραβευμένο έργο του Γιάννη Τσίρου «Τα μάτια τέσσερα», που γράφτηκε πριν από τα «Δεκεμβριανά» του 2008. Ένα έργο που δεν παύει να είναι επίκαιρο, καθώς ο κοινωνικά αδύναμος παραβάτης παραμένει – ακόμη και σήμερα – πιο αδύναμος, άρα και πιο ένοχος. Πολλά τα παραδείγματα: Αρχίζοντας από τον Γιάννη Αγιάννη που κυνηγήθηκε γιατί έκλεψε μια φρατζόλα ψωμί (στους «Άθλιους» του Βίκτωρος Ουγκό) μέχρι την κ. Μαρία που πρόσφατα πλαστογράφησε το απολυτήριο του Δημοτικού για να βρει δουλειά και τιμωρήθηκε «υποδειγματικά».

Κατ’ επέκταση η Άννα δεν έχει καμία διέξοδο.

Ο Τσίρος σκιαγραφεί λεπτομερειακά τους ήρωες της ιστορίας του και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, στη λιτή, ρεαλιστική παράστασή του, επικεντρώνεται στις ερμηνείες των τεσσάρων ηθοποιών του που υποδύονται διπλούς ρόλους.

Άμεσος ο Χρήστος Σαπουντζής παραδίδει δύο ολοκληρωμένους χαρακτήρες: τον παππού της κοπέλας που εκλιπαρεί για την αθώωσή της και τον αδέκαστο δικαστή που επιδίδεται εμμονικά στο κυνήγι πουλιών και συμβολικά σκοτώνει ένα σπουργίτι αντί για μια μπεκάτσα.

Εξαιρετική η Μαρία Κατσανδρή, ιδιαίτερα ως οικιακή βοηθός του δικαστή, αλλά και πειστική ως άτεγκτη αστυνομικός.

Πιο άπειροι αλλά αποτελεσματικοί οι δύο νεότεροι ηθοποιοί (Πανάγος Ιωακείμ και Ναταλία Σουίφτ).

Λειτουργικό το ιδιαίτερο σκηνικό της Άννας Ζούλια, που αποτελείται από πολλές ντουλάπες, οι οποίες «μεταμορφώνονται» σε σπίτι του δικαστή και του πολιτευτή, σε αστυνομικό τμήμα, σε νοσοκομείο κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Τα εντυπωσιακά θραύσματα του Παρθενώνα που επιστρέφει το Βατικανό στην Ελλάδα (Photos)

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, ντοκιμαντέρ και το πολυαναμενόμενο Avatar 2 του Τζέιμς Κάμερον σε παγκόσμια πρεμιέρα

Στέλιος Μάινας στο topontiki.gr: «Η τηλεόραση πρέπει να “σκουπίζει τα πόδια της” πριν μπει στο σπίτι του θεατή» (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:28