search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 19:00
MENU CLOSE

«Χαστούκι» στον Τραμπ: «Κόκκινη κάρτα» στις φιλοδοξίες του για επιστροφή στον Λευκό Οίκο

23.12.2022 13:43
Ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών θα αρνηθεί να επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν στις εκλογές - Media

«Κόκκινη κάρτα» στις φιλοδοξίες του Ντόναλντ Τραμπ για να διεκδικήσει εκ νέου την αμερικανική προεδρία βγάζει η διακομματική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα επεισόδια που έγιναν στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν όχλος υποστηρικτών του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Η σύσταση για την απαγόρευση της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της τελικής έκθεσης της επιτροπής που διερεύνησε πώς ο Τραμπ και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Η 845 σελίδων έκθεση βασίζεται σε 1000 συνεντεύξεις, σε έγγραφα, σε τηλεφωνικά μηνύματα, email και σε τηλεφωνικές συνομιλίες που συγκεντρώθηκαν μετά από τις έρευνες και οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο Τραμπ «επέβλεπε» την προσπάθεια να αλλάξουν τα αποτελέσματα των εκλογών σε επτά πολιτείες με «την διαβίβαση ψευδών ψηφοδελτίων της Εκλογικής Επιτροπή στο Κογκρέσο και τα Εθνικά Αρχεία», παρά τις ανησυχίες που εξέφραζαν οι δικηγόροι του Τραμπ ότι αυτές οι ενέργειες είναι παράνομες.

Σε μία συμβολική κίνηση, η επιτροπή στην τελευταία δημόσια συνάντησή της, παρέπεμψε τον Τραμπ στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τουλάχιστον τέσσερις εγκληματικές ενέργειες καθώς υπάρχουν στοιχεία για να ασκηθούν κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο τον τραυματισμό αξιωματούχου.

Χωρίς τον Τραμπ δεν θα γινόταν η εισβολή στο Καπιτώλιο

«Αυτά τα στοιχεία οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: η κεντρική αιτία για όσα έγιναν την 6η Ιανουαρίου είναι ένας άνδρας- ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίον ακολούθησα πολλοί. Τίποτα από όσα έγιναν στις 6 Ιανουαρίου δεν θα είχε συμβεί χωρίς αυτόν», συμπεραίνουν τα μέλη της επιτροπής στην έκθεσή τους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Μπένι Τόμπσν δήλωσε πεπεισμένος ότι «η δουλειά της επιτροπής θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη προς τη δικαιοσύνη και οι υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα για την απόδοση δικαιοσύνης με βάση τον νόμο θα χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που παρέχουμε».

«Βρες τις ψήφους που χρειάζομαι για να επανεκλεγώ»

Σύμφωνα με την έκθεση ο Τραμπ και οι στενοί συνεργάτες του στην προσπάθεια να ακυρώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα σε πολιτείες-κλειδιά «έκαναν τουλάχιστον 200 ενέργειες για την άσκηση πιέσεων» μεταξύ της ημέρας των εκλογών και της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου.

Έγιναν 68 συναντήσεις, τηλεφωνικές συνομιλίες, ή ανταλλαγή μηνυμάτων με στόχο πολιτειακούς ή τοπικούς αξιωματούχους και 125 αναρτήσεις στα social media από τον Τραμπ ή τους συνεργάτες του εναντίον κρατικών αξιωματούχων.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τραμπ στις 2 Ιανουαρίου 2021 με τον Μπραντ Ράφενσπέργκερ, υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην πολιτεία της Τζόρτζια, στη διάρκεια της οποία ο Τραμπ ζήτησε «να βρεθούν» οι ψήφοι που χρειαζόταν για να επανεκλεγεί πρόεδρος. «Θέλω μόλις 11.780 ψήφους για να κερδίσω την πολιτεία», έλεγε ο Τραμπ στον συνομιλητή του.

Αρχιτέκτονας της απόπειρας αλλοίωσης των αποτελεσμάτων στις πολιτείες που έχασε ο Τραμπ ήταν ο δικηγόρος Κένεθ Τσέσιμπρο, σύμφωνα με την επιτροπή, που έβαλε στο κάδρο των υπευθύνων και τον συντηρητικό δικηγόρο Τζον Ίστμαν, ο οποίος έγραψε ένα σημείωση περιγράφοντας βήμα προς βήμα τις ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει ο τότε αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς για να αλλοιωθούν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Η «κόκκινη κάρτα»

Στα τελικά συμπεράσματα της ογκώδους έκθεσης της επιτροπής συμπεριλαμβάνεται και η «κόκκινη κάρτα» στις φιλοδοξίες Τραμπ για επιστροφή στον Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι ένα άτομο που έχει ορκιστεί πίστη στο αμερικανικό Σύνταγμα, αλλά «ενεπλάκη σε εξέγερση» ή «βοήθησε τους εχθρούς του Συντάγματος» μπορεί να κριθεί ακατάλληλο για αξιώματα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι αρμόδιες επιτροπές του κογκρέσου πρέπει να δημιουργήσουν «έναν επίσημο μηχανισμό» που θα αξιολογήσει κατά πόσο αυτά τα άτομα παραβίασαν άρθρα του Συντάγματος και ως εκ τούτου πρέπει να αποκλειστούν από μελλοντικά ομοσπονδιακά ή πολιτειακά αξιώματα.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σοκαριστική σύγκρουση τρένου με φορτηγό (Video)

Συναγερμός σε ΗΠΑ και Καναδά για την αρκτική καταιγίδα: Έως -50 η θερμοκρασία – Γιατί χαρακτηρίζεται «κυκλώνας – βόμβα»

Χάος στα αεροδρόμια των ΗΠΑ: 4.500 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 19:00