search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:25
MENU CLOSE

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2261
21/12/2022
24.12.2022 06:00
Ναυπηγεία Ελευσίνας: Αποκλεισμός διοικητικών στελεχών από εργαζόμενους - «Μας οφείλονται 15.000.000 ευρώ» - Media

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης θα λάμψει ξανά στη γενέτειρα χώρα του, με την πόλη της Ελευσίνας έτοιμη να υποδεχτεί μια σειρά εκδηλώσεων που – πολλές από αυτές – υπόσχονται να μείνουν στη μνήμη μας.

Συγκεκριμένα το καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού Μιχαήλ Μαρμαρινός και το οποίο τιτλοφορείται «Μυστήρια Μετάβασης», περιλαμβάνει 465 παραγωγές σε 30 διαφορετικούς χώρους, 130 καλλιτεχνικά έργα, 137 διεθνείς και 192 Έλληνες δημιουργούς.

Η Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 19.00, στο παράκτιο μέτωπο της πόλης, σε ιδέα / σύλληψη του Μιχαήλ Μαρμαρινού και σκηνοθεσία του Βρετανού Chris Baldwin.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι: Ρομέο Καστελούτσι, Θόδωρος Κουρεντζής, Σάσα Βαλτς, Χάινερ Γκέμπελς, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Ελένη Καραϊνδρου, Πατρίτσια Απέργη, Γιάννης Χουβαρδάς, Jochen Sandig, TimeCircus, Haruka Himayama, Steven Berkoff, Humanhood, Novoflot, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Φίλιππος Κουτσαφτής, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Κατερίνα Γρέγου και Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Συμφωνική Ορχήστρα Δρέσδης, Στέρεο Νόβα κ.ά.

Ας σημειωθεί ότι η βελγική κολεκτίβα TimeCircus , μαζί με εθελοντές, διασχίζει ήδη την Ευρώπη με τα πόδια και θα φτάσει στην Κατερίνη στις 16 Δεκεμβρίου (και στη συνέχεια στην Τελετή Έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας) στοχεύοντας να εκπέμψει ένα σημαντικό σχόλιο που αφορά στο περιβάλλον. Εκεί θα κατασκευάσει το «Ark», ένα ενεργό πολιτιστικό κέντρο από ανακυκλώσιμα υλικά, με απώτερο σκοπό την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την αλληλεπίδραση με διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, τον πειραματισμό με νέες μεθόδους, τη γνωριμία με καινοτόμες προσεγγίσεις και μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης.

Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου με την προβολή του νέου ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή που φέρει τον τίτλο «Οι Ελευσίνιοι» και σκιαγραφεί τη σύγχρονη Ελευσίνα και τους κατοίκους της.

(Ολόκληρο το πρόγραμμα θα το βρείτε στην ιστοσελίδα 2023eleusis.eu).

Αν κάτι έχει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτή τη διοργάνωση είναι οι υποδομές που δημιουργούνται στην πόλη. Όπως το Παλαιό Ελαιουργείο το οποίο μετατρέπεται σε αρχαιολογικό μουσείο, τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας που αλλάζει εικόνα, την αποκατάσταση της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας, της οικίας Αδάμ, του συγκροτήματος ΙΡΙΣ ,του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, που γίνεται τώρα χώρος διοίκησης και υπαίθριος χώρος πολλαπλών χρήσεων, αλλά και την ανακαίνιση του Παλιού Δημαρχείου.

Αναμένουμε, λοιπόν, με ανυπομονησία. Για να δούμε τις εκδηλώσεις αυτού του δημιουργικού θεσμού που, όπως επεσήμανε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, τις αφιερώνει με «ένα επίμονο “ευχαριστώ” στη Μελίνα Μερκούρη και τον Jack Lang, για τη δύναμη που είχαν να κάνουν έναν τέτοιο οραματισμό Ευρωπαϊκή Πράξη – να θεσπίσουν όνειρα».

Διαβάστε επίσης:

Ανασκαφές στο Ισραήλ για τον τάφο της «μαίας του Ιησού» σύμφωνα με τα Απόκρυφα Ευαγγέλια (Photos)

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών η κόρη του Πάμπλο Πικάσο, Μάγια (Photos)

«Το πάντα είναι στο τίποτα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:19