search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 03:59
MENU CLOSE

Μέτρα ψίχουλα που ενισχύουν τις αιτίες της ακρίβειας και της φτώχειας

24.12.2022 06:00
karathanasopoulos65-new

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά μετράνε «ευρώ το ευρώ» για το πως θα βγει ο μήνας και κόβουν και από τα αναγκαία για να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς, το νοίκι ή τη δόση του δανείου, η κυβέρνηση της ΝΔ, με περίσσιο θράσος, κάνει λόγο για «εισοδηματική ασφάλεια» και βαφτίζει «γενναία» την εξαγγελία του λεγόμενου food ή market pass, που ισοδυναμεί κυριολεκτικά με ένα κουλούρι την ημέρα!

Το «νέο μέτρο» συμπληρώνει προεκλογικά το κυβερνητικό «καλάθι κοροϊδίας» σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τη γενικευμένη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση. Στην πραγματικότητα αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των τεράστιων ανατιμήσεων που εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα, πολύ ελάχιστα σε σύγκριση με όσα έχει χάσει και πληρώσει η λαϊκή οικογένεια από την ακρίβεια και τους έμμεσους φόρους.

Αυτή είναι η στρατηγική που διαπερνά όλα τα «μέτρα στήριξης της κοινωνίας» της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και όλων των προηγούμενων, για τα μεγάλα κι οξυνόμενα λαϊκά προβλήματα. Συγκεκριμένα:

–Το «food pass», αφορά σε ένα μηνιαίο ποσό ενίσχυσης ορισμένων νοικοκυριών που μεταφράζεται από 22 έως 72 ευρώ (σε περίπτωση οικογένειας με 4 εξαρτώμενα παιδιά), άρα από 70 λεπτά του ευρώ έως 2,4 ευρώ τη μέρα, που καταλήγουν στα ταμεία των μεγάλων supermarkets, ενώ αναμένονται νέες ανατιμήσεις έως και 10% σε εκατοντάδες βασικά είδη το επόμενο διάστημα. Ήδη, ορισμένοι εκπρόσωποι μεγαλεμπόρων καλοδέχτηκαν τα όποια επιδόματα ως… ευκαιρία για να τα συμψηφίσουν με τις νέες αναμενόμενες αυξήσεις στις τιμές!

— Η χρηματοδότηση του μέτρου θα προκύψει από μια μικρή φορολόγηση στα «υπερκέρδη» των διυλιστηρίων. Θα προέλθει, δηλαδή, από ένα μέρος των τεραστίων κερδών (πάνω από 2,9 δισ. ευρώ) που έβγαλαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από την εκτίναξη του κόστους των καυσίμων και που πάλι πλήρωσε ο λαός.

— Οι κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, όχι μόνο δεν «απορροφούν» τις τεράστιες αυξήσεις που πληρώνουν τα νοικοκυριά, αλλά κι επιδοτούν απευθείας με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ «ζεστού χρήματος» τους ομίλους, που καταγράφουν ρεκόρ κερδών. Την ίδια στιγμή πάνω από 60.000 νοικοκυριά βρίσκονται ήδη χωρίς ρεύμα, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και αναμένεται «ποδαρικό», τον Ιανουάριο, με νέες αυξήσεις 25% στο ρεύμα και 1.000 εντολές αποκοπής την ημέρα.

— Σε αυτή την κατάσταση προστίθεται η «κοροϊδία χωρίς πλαφόν» με την απόφαση των υπουργών της ΕΕ για «ανώτατο όριο» στις τιμές αγοράς φυσικού αερίου στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όμως, οι τιμές αγοράς τις μέρες που αποφασίστηκε το «πλαφόν», κυμαίνονταν στα 110 με 120 ευρώ, οι οποίες με τη σειρά τους ήταν τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας! Καμία σχέση, λοιπόν, η απόφαση αυτή με την ανακούφιση των λαών από το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας… Αντίθετα αποτελεί νέα εγγύηση ότι οι λαοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν δυσβάσταχτο κόστος για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που ούτως ή άλλως διασφαλίζονται και απ’ όλες τις υπόλοιπες «δικλείδες» της «απελευθερωμένης» αγοράς ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης», με τα οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ.

–Τέλος, τη στιγμή που σημειώνεται τεράστια αύξηση στα ενοίκια και την αγορά λαϊκής στέγης, που τράπεζες και funds έχουν ήδη βγάλει στο σφυρί δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, που σχεδιάζουν πολλαπλάσιους πλειστηριασμούς για το επόμενο έτος και που οι νέες αυξήσεις της ΕΚΤ στα επιτόκια προμηνύουν νέο κύμα «κόκκινων δανείων», η κυβέρνηση έφερε ένα «νόμο-καρικατούρα», νομιμοποίησης ουσιαστικά του ξεσπιτώματος του λαού. Νόμο που προβλέπει νέα «ομηρία 30 ετών» των δανειοληπτών για πρώτη κατοικία και διατηρεί όλο το ευνοϊκό πλαίσιο για τη «Χρυσή Βίζα» και τα Airbnb, εκτινάσσοντας το κόστος στέγης για τα νοικοκυριά, τα νέα ζευγάρια και τους φοιτητές και συγκεντρώνοντας τα ακίνητα σε ολοένα και λιγότερα χέρια.

Επί της ουσίας όλα τα παραπάνω αποτελούν μέτρα διαχείρισης της ακραίας ακρίβειας και φτώχειας, με βασικό στόχο να συγκρατήσουν τη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών -υπέρ φυσικά των τζίρων των επιχειρήσεων- και με πηγή προέλευσης πάλι τη λαϊκή τσέπη. Η αφαίμαξη του λαού, είτε ως καταναλωτής είτε ως φορολογούμενος, είναι που χρηματοδοτεί και τα υπέρογκα κέρδη των διυλιστηρίων, των παρόχων ενέργειας κ.ά, που φορολογούνται τώρα «εκτάκτως» και «προσωρινώς» για να βγουν τα «pass». Είναι τελικά συστατικό στοιχείο συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί τους νόμους της αγοράς, δηλαδή το νόμο του κέρδους και ενισχύει τις αιτίες που δημιουργούν την ακρίβεια. Πολιτική που αποτελεί τα «ιερά και τα όσια» του καπιταλιστικού συστήματος και όλων των αστικών κομμάτων που το υπηρετούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άνευ συζήτησης απόρριψη από όλα τα κόμματα -δύο φορές μέσα σε δύο εβδομάδες- των τροπολογιών που κατέθεσε το ΚΚΕ για επαναφορά 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης και κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, καύσιμα, ενέργεια κλπ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει ΦΠΑ στα «στα κατώτερα όρια της ΕΕ», για να μη θιγεί η «δημοσιονομική σταθερότητα»! Θεματοφύλακας, δηλαδή, της πολιτικής που θρέφει την ακρίβεια, τους μηχανισμούς της οποίας έχει άλλωστε συνδιαμορφώσει, όπως πχ το Χρηματιστήριο Ενέργειας που θεσπίστηκε επί ημερών του.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής. Απευθύνεται στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να μην περιμένουν άλλους επίδοξους «σωτήρες» συνεχιστές της ίδιας πολιτικής, αλλά με βαθιά πίστη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα τους να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Για να μπει φρένο στη φοροληστεία, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων του λαού. Για την πραγματική λύση, που μπορεί να δοθεί μόνο στο δρόμο της σύγκρουσης και της ρήξης με τις δεσμεύσεις της ΕΕ και συνολικά με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που τσακίζει τις ανάγκες των πολλών για τα κέρδη και την εξουσία των λίγων.

*Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, είναι μέλος της ΚΕ & κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης:

Πρακτικά ανεφάρμοστη η νέα αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

To μήλο της Εύας

Η Ελλάδα των επιδομάτων είναι το οικονομικό «θαύμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34