search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 08:05
MENU CLOSE

Δύσκολοι καιροί για ολιγάρχες – Έχασαν 95 δισ. δολάρια λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία

30.12.2022 20:41
abramovich_new

Το 2022 ήταν μια σκληρή χρονιά για τους Ρώσους ολιγάρχες, καθώς έχασαν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους μετά από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι πλουσιότεροι Ρώσοι ολιγάρχες έχασαν σχεδόν 95 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος – καταγράφοντας απώλειες 330 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την εισβολή του.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο πρώην ιδιοκτήτης της Chelsea FC, ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος, με την περιουσία του να μειώνεται κατά 57% στα 7,8 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg .

Ο Αμπράμοβιτς ήταν ένας από τους πρώτους ολιγάρχες που υποβλήθηκαν σε κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οι υπουργοί τον κατηγόρησαν ότι είχε «ξεκάθαρες διασυνδέσεις» με το καθεστώς του Πούτιν και ότι ήταν μεταξύ μιας ομάδας πλούσιων Ρώσων επιχειρηματιών που «είχαν αίμα στα χέρια τους».

Η περιουσία του Γκενάντι Τιμτσένκο, ενός δισεκατομμυριούχου ενεργειακού επενδυτή και στενού φίλου του Πούτιν, μειώθηκε κατά 48% στα 11,8 δισ. δολάρια και ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ, άλλος σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, έχασε 41%, πέφτοντας στα 9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει παγώσει περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια λίρες περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε ολιγάρχες και άλλους Ρώσους. Κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε 1.271 άτομα –μεταξύ των οποίων ο Αμπράμοβιτς και ο «Βασιλιάς του Νικελίου» Βλαντιμίρ Ποτάνιν, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας – σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση του Γραφείου Εφαρμογής Οικονομικών Κυρώσεων.

Η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι οι «πιο αυστηρές κυρώσεις» που επιβλήθηκαν ποτέ είχαν ως αποτέλεσμα το πάγωμα 18,4 δισεκατομμυρίων λιρών περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τη Ρωσία, που είναι σχεδόν 6 δισεκατομμύρια στερλίνες περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία που κατείχαν όλα τα άλλα καθεστώτα κυρώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά, οι δύο δωδεκάδες πλούσιοι Ρώσοι που παρακολουθούνται από την καθημερινή ενημερωμένη λίστα του Bloomberg έχουν χάσει περίπου 95 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Ωστόσο, οι απώλειές τους είναι ωχρές σε σύγκριση με αυτές που κατέγραψαν φέτος δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας των ΗΠΑ. Η περιουσία του Έλον Μασκ μειώθηκε σχεδόν κατά 50% στα 138 δισ. δολάρια μετά τη μεγάλη πτώση της αξίας των μετοχών της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων του, Tesla. Έχασε το στέμμα του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου τον Δεκέμβριο από τον Γάλλο Bernard Arnault, τον πλειοψηφικό ιδιοκτήτη και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου πολυτελείας LVMH.

Η περιουσία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ μειώθηκε κατά 65% στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η αξία του ιδιοκτήτη Meta του Facebook έπεσε. Έχει πέσει 19 θέσεις στον δείκτη Bloomberg, τερματίζοντας το 2022 στην 25η θέση, τη χαμηλότερη θέση του από το 2014.

Συνολικά, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν σχεδόν 1,4 τρισ. ​​δολάρια το 2022.

Διαβάστε επίσης:

Fourlis: Πουλάει τα «The Athlete’s Foot» – Τι θα γίνει με τα 14 καταστήματα στην Ελλάδα

Βέλγιο: Δεκάδες αεροπλάνα της Ryanair καθηλωμένα στο έδαφος λόγω απεργίας

Ακρίβεια: Αυξήσεις – «φωτιά» σε 500 βασικά προϊόντα από την 1η Ιανουαρίου!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 08:04