search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:00
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Εντείνει το κάλεσμα συμπόρευσης, απορρίπτει συμμετοχή σε «προοδευτική» κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2263
04/01/2023
05.01.2023 06:00
kke_new

Εντείνει ο Περισσός το μήνυμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ ακόμη περισσότερο, καθώς μπήκαμε σε χρονιά αναμφισβήτητα εκλογική.

Στο μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής για την Πρωτοχρονιά απευθύνεται κάλεσμα ο λαός να απορρίψει εκβιασμούς και διλήμματα των «αστικών» πολιτικών δυνάμεων και με το ΚΚΕ ως στήριγμά του αλλά και μέσα από την ενεργό αγωνιστική δράση «να παρέμβει αποφασιστικά στις εξελίξεις, να βάλει στο επίκεντρο της διεκδίκησης τις δικές του ανάγκες κόντρα στην αντιλαϊκή στρατηγική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου». Εν τέλει, η Κ.Ε. του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν πράξη το σύνθημα που έχει αναδείξει ο Περισσός τον τελευταίο χρόνο «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Μάλιστα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έδειξε για μια ακόμη φορά να απορρίπτει κάθε άλλη προοπτική, όπως η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» σαν αυτή για την οποία μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε απαξιωτικά σε αυτή την προοπτική χαρακτηρίζοντάς την «προοδευτική» κυβέρνηση «μούφα», τη συμμετοχή ή την ανοχή στην οποία δεν θα συγχωρούσε ποτέ η εργατική τάξη κι ο ελληνικός λαός. Περαιτέρω χαρακτήρισε τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως την «πιο μνημονιακή κυβέρνηση που πέρασε». Ειδικότερα σημείωσε πως «την τελευταία φορά η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε για μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Η κατάληξη γνωστή, αφού γνωρίσαμε την πιο μνημονιακή κυβέρνηση που πέρασε». «Τι σχέση έχουν με την “πρόοδο”», διερωτήθηκε, «οι δεσμεύσεις προς την Ε.Ε. του κεφαλαίου και της διαφθοράς, που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι σχέση έχουν με την “πρόοδο” τα νομοσχέδια του Μητσοτάκη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους εξοπλισμούς μέχρι το Ελληνικό και τις ειδικές οικονομικές ζώνες στα Ναυπηγεία; Τι σχέση έχει με την ‘‘πρόοδο’’ η στρατηγική στον τομέα της ενέργειας, όπως τα χρηματιστήρια ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η λεγόμενη απελευθέρωση κ.λπ., όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πρωτεργάτης;». Αυτές, εκτίμησε, είναι οι κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η «καρικατούρα “προοδευτική κυβέρνηση”», γι’ αυτό και το ΚΚΕ «θα είναι αταλάντευτα και μαχητικά απέναντι».

Από την άλλη, απέρριψε και το πρόταγμα της «σταθερότητας» που θέτει η Ν.Δ. λέγοντας πως «η σταθερότητα της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η σταθερότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, που την έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο για να προωθεί χωρίς εμπόδια τα συμφέροντά του. Βεβαίως τον στόχο της ιερής “κυβερνητικής σταθερότητας”, που για τον λαό σημαίνει αστάθεια κι ανασφάλεια, επιδιώκουν και τα άλλα αστικά κόμματα. Αλλάζει ο τρόπος, αλλά όχι ο επιδιωκόμενος στόχος».

Ο Δ. Κουτσούμπας επιμένει στο μήνυμα πως ο ίδιος ο λαός θα πρέπει να «κάψει» τα διάφορα αντιλαϊκά κυβερνητικά «σενάρια», γιατί έτσι θα διαμορφωθούν «καλύτερες προϋποθέσεις παρεμπόδισης αντιλαϊκών μέτρων κι απόσπασης κατακτήσεων, θα ανοίγονται νέες δυνατότητες στον δρόμο της ριζικής ανατροπής». «Η σταθερότητα για τον λαό προϋποθέτει δυνατό εργατικό – λαϊκό κίνημα, δυνατό ΚΚΕ και ταυτόχρονα αδύναμες τις όποιες αντιλαϊκές κυβερνήσεις» σημειώνει.

Η ψήφος των νέων

Όσο για το τι προσδοκά το ΚΚΕ από το «εκλογικό ταμείο» και σε ποια κοινά στοχεύει, ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ίδια συνέντευξη αναφέρει ενδεικτικά πως «σε μια σειρά ποιοτικούς δείκτες των δημοσκοπήσεων πάρα πολλοί αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ είναι αξιόπιστη, συνεπής και μαχητική πολιτική δύναμη και ότι δυνητικά θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΚΚΕ. Σε όλους αυτούς λέμε, λοιπόν, πως η σκέψη τους πρέπει να γίνει απόφαση και επιλογή που θα φτάσει μέχρι την κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ».

Περαιτέρω, ο Περισσός δείχνει να ποντάρει και στην ψήφο των νέων καθώς, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας, «ένας 25άρης που έχει ζήσει σε συνθήκες “διαρκούς κρίσης” – πριν με τα μνημόνια, μετά µε την πανδημία, τώρα µε την ακρίβεια, τον πόλεμο, την ανασφάλεια για το αύριο – έχει και αποδείξεις και ονόματα για το ποιος ήταν δίπλα του και ποιος ήταν απέναντι».

«Η απογοήτευσή του για το πολιτικό σύστημα, τις διαχρονικές ψεύτικες υποσχέσεις, τη διαφθορά, την υποκρισία, είναι απολύτως δικαιολογημένη». Σύμφωνα πάντα με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ένας νέος «έχει κάθε λόγο να ψηφίσει ΚΚΕ» και να συμπορευτεί μαζί του όχι μόνο γιατί παλεύει ώστε να διαμορφωθούν οι όροι ανατροπής του «σάπιου» και «διεφθαρμένου» αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και γιατί «όλοι οι υπόλοιποι του λένε “κάτσε στον καναπέ και ψήφιζε”. Εμείς του λέμε “δράσε, οργανώσου, πάλεψε. Με κάθε τρόπο και με την ψήφο σου”».

Τέλος, στους αγωνιστικούς στόχους για τη νέα χρονιά το ΚΚΕ περιλαμβάνει:

– Τον αγώνα ενάντια στις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, για να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί φόροι και τα χαράτσια, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.       

– Τη στήριξη της πάλης ενάντια στους πλειστηριασμούς, που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια, για να προστατευτεί η λαϊκή περιουσία από τα αρπακτικά των funds, για να διαγραφούν τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών.

– Τη δράση ενάντια στις επιπτώσεις από την αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία μεταξύ ΝΑΤΟ – Ρωσίας, αλλά και την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Διαβάστε επίσης:

Επιταχύνει ο ΣΥΡΙΖΑ για ψηφοδέλτια – προεκλογική εκστρατεία

Στα μαρμαρένια αλώνια της επικοινωνίας – Πώς θα πορευτούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις κάλπες

Έρχεται νέο τσουνάμι ακρίβειας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 23:55