search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:48
MENU CLOSE

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τη Δευτέρα στη Μητρόπολη από τον Ιερώνυμο η κηδεία του – Τρισάγιο στο Φανάρι από τον Βαρθολομαίο

11.01.2023 16:28
konstantinos-teos-1-new

Στη Μητρόπολη Αθηνών θα τελεστεί η κηδεία του τέως Βασιλιά Κωσνταντίνου την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα ταφεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κηδεία θα τελεστεί στην Μητρόπολη Αθηνών και η ταφή θα γίνει στο Τατόι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος θα είναι αυτός που θα χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία, μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «κατά τα προβλεπόμενα υπό την εκκλησιαστικής τάξης και εθιμοτυπίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δ.Ι.Σ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΗΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί την Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοϊου.

Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου,

Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων

Νωρίτερα, την επιθυμία της οικογένειας του, να τελεστεί η κηδεία του στην Μητρόπολη Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και όσους μητροπολίτες το επιθυμούν, εξέφρασαν μέλη της οικογένειας στην Ιερά Σύνοδο και τον κ. Ιερώνυμο.

Mέλη της τέως βασιλικής οικογένειας επικοινώνησαν προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, gia να του εκφράσουν την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος τέως βασιλέα. Συγκεκριμένα του ζήτησαν τόσο εκείνος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία του, που όπως επιθυμούν να πραγματοποιηθεί στην Μητρόπολη Αθηνών, σύμφωνα και με δική του επιθυμία.

Η σχετική επικοινωνία αναφέρεται και στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΔΙΣ.

«Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας», τονιζόταν σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Τρισάγιο στο Φανάρι τέλεσε ο Βαρθολομαίος

Τρισάγιο στη μνήμη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, ενώ νωρίτερα, είχε επικοινωνήσει με τον γιο του τέως, Παύλο και έστειλε συλλυπητήριο γράμμα στην οικογένειά του. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεται ως «αείμνηστος Βασιλεύς Κωνσταντίνος» και ο γιος του ως «διάδοχος Υψηλότατος Πρίγκιπας Παύλος».

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πληροφορηθείς τον θάνατο του αειμνήστου Βασιλέως Κωνσταντίνου, με τον οποίο συνδεόταν με μακροχρόνια προσωπική φιλία, τέλεσε, σήμερα, Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού, περιστοιχούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς παρέδρους και κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Επίσης, ο Παναγιώτατος επικοινώνησε νωρίτερα, τηλεφωνικώς, με τον διάδοχο Υψηλότατο Πρίγκιπα Παύλο, και απέστειλε συλλυπητήριο Γράμμα προς την οικογένεια του εκλιπόντος».

Τι αποφάσισε η κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το Μαξίμου, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ θα ταφεί ως ιδιώτης στο Τατόι, ενώ δεν θα υπάρξουν τιμές αρχηγού κράτους ή λαϊκό προσκύνημα. 

Όπως ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού: 

«Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

–    Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
–    Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
–    Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
–    Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
–    Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Στο Μαξίμου το πρωί οι τρεις γιοι του για τα διαδικαστικά

Στο Μαξίμου βρέθηκαν το πρωί οι γιοι του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις για τα διαδικαστικά της κηδείας.

Τα παιδιά του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία 83 ετών, βρέθηκαν στο Μαξίμου προκειμένου να ενημερωθούν για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκαν με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το θέμα, για να τους ενημερώσει για τα της διαδικασίας. Οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά έφυγαν από την πλαϊνή πόρτα.

Η οικογένεια του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου εξέδωσε νωρίτερα ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει για τον θάνατο του.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:  

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Β’

Με βαθύτατη θλίψη η Οικογένεια ανακοινώνει ότι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και αδερφός, απεβίωσε εχθές 10 Ιανουαρίου 2023, νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο ‘ΥΓΕΙΑ’.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου,

Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων»

Διαβάστε επίσης:

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο Μαξίμου το πρωί οι τρεις γιοι του για τα διαδικαστικά της κηδείας

Δημήτρης Οικονόμου για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Τι θα πούμε στους Δούκες που θα έρθουν,ότι είμαστε φοβικοί;

Λιανεμπόριο: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα για καταγγελίες καταναλωτών (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43