search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:18
MENU CLOSE

Σημαντικές επενδύσεις και big deals «φέρνει» ο κλάδος Logistics

12.01.2023 21:08
logistics-12-new

Μεγάλη άνθιση παρουσιάζει εδώ και μία διετία ο κλάδος μεταφορών και logistics στην Ελλάδα με μεγάλα deals και επενδύσεις που προέρχονται τόσο από το εξωτερικό μέσω θεσμικών επενδυτών και εταιριών κολοσσών όσο και από την εγχώρια αγορά.

Μάλιστα η τάση για επενδύσεις στον κλάδο είναι αυξανόμενη και αναμένεται να έχει διάρκεια για τουλάχιστον μία τριετία ακόμη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Οι ίδιοι ειδικοί υπολογίζουν ότι το ύψος των επενδύσεων μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα και το 1 δις ευρώ.

Κύριος λόγος της μεγάλης αυτής  ανάπτυξης είναι ότι υπάρχει σήμερα στη χώρα μεγάλη ανάγκη δημιουργίας νέων αποθηκευτικών χώρων υψηλών προδιαγραφών κάτι στο οποίο μέχρι σήμερα υπάρχει εμφανής έλλειψη.

Αποτέλεσμα είναι οι τιμές (τόσο αγοράς όσο και ενοικίασης) των υφιστάμενων χώρων να ανεβαίνουν με πολύ υψηλούς ρυθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο τα ενοίκια σε αντίστοιχους χώρους έχουν αυξηθεί κατά 15%.

Βαρύ πλήγμα στον κλάδο των logistics επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού - Media

Έτσι ο κλάδος των 3PL γενικότερα θεωρείται ότι έχει από τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.  Κι αυτό γιατί η ζήτηση σε περιοχές όπως η  Δυτική Αττική, και γύρω από τη Θεσσαλονίκη είναι τεράστια και το να βρει κάποιος τους κατάλληλους χώρους αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο.

«Ο κορωνοϊός και η άνθιση που αυτός επέφερε στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μία από τις βασικές αιτίες της μεγάλης ζήτησης νέων χώρων logistics» αναφέρει χαρακτηριστικά ο μεσίτης Δημήτρης Πασχαλίδης που ειδικεύεται στην βιομηχανική περιοχή δυτικά του Νομού Θεσσαλονίκης στη Σίνδο και το Καλοχώρι.

«Μία σειρά επενδύσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια γύρω από την Θεσσαλονίκη τόσο οικιστικών όσο και στο Λιμάνι αλλά και στο Στρατόπεδο Γκόνου, δίνουν «σάρκα και οστά» στο σχέδιο να γίνει η Πρωτεύουσα της Μακεδονίας μία Μητρόπολη των Βαλκανίων» αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης.

Ο Δημήτρης Πασχαλίδης του ομώνυμου μεσιτικού γραφείου

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη υπάρχει φυσικά και το Θριάσιο στην Αθήνα αλλά και το Λιμάνι του Πειραιά που εξυπηρετεί τις ανάγκες 5-6 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Η Θεσσαλονίκη όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις που σχεδιάζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί τις ανάγκες 50-60 εκατ. ανθρώπων σε όλα τα Βαλκάνια» τονίζει ο κ Πασχαλίδης

Για την ανάπτυξη των logistics στον χώρο των σούπερ μάρκετ μας μιλάει και ο Γιάννης Στάσης της Stasis Real Estate

«Στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, υπάρχει πάντα το ενδιαφέρον για νέους χώρους, με στόχο να κερδίζουν μερίδιο στην λεγόμενη “ΠΙΤΑ”, αφ ενός, αλλά αφ ετέρου, να αυξήσουν τις αγορές, με στόχο καλύτερες εκπτώσεις από τους προμηθευτές τους» μας λέει ο Γιάννης Στάσης. 

«Ωστόσο οι κατάλληλοι χώροι είναι πια περιορισμένοι και στις περισσότερες περιπτώσεις νέων καταστημάτων, αυτά “κανιβαλίζουν” πωλήσεις από υπάρχοντα δικά τους καταστήματα. Έτσι στοχεύουν σε εξαγορές, άλλων αλυσίδων, κάτι που συμβαίνει ολοένα και συχνότερα, σ όλη την επικράτεια» συμπληρώνει.

«Σ ότι αφορά τις αποθήκες γενικά, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει σοβαρή ανάπτυξη, μιας και οι εταιρείες στην λογική των χαμηλών τιμών, αγοράζουν μαζικά για τις αντίστοιχες εκπτώσεις και αναλαμβάνουν οι ίδιοι την διανομή τους στα καταστήματα τους.  Παράλληλα, με μεγάλες αποθήκες ( κι όχι μόνο), αναπτύσσεται δυναμικά και το ηλεκτρονικό κατάστημα. Κάτι που μπήκε στην ζωή των καταναλωτών, ως πρακτική, ιδιαίτερα την εποχή του κορονοϊού. καταλήγει ο κ. Στάσης»  

Μεγάλα Deals και επενδύσεις

Κυρίαρχο ρόλο στην εγχώρια αγορά Μεταφορών – logistics φαίνεται ότι θέλει να διαδραματίσει τόσο το μεγάλο fund HIG Capital Advisors όσο και η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand.

Η HIG προχωρά στην ολοκλήρωση του μεγάλου deal της εξαγοράς του leader στον ελληνικό κλάδο μεταφορών Βεϊνόγλου, ενώ η Dimand προχωρά στην επένδυση μεγάλου συγκροτήματος logistics στη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα:

HIG Capital Advisors: Εξαγορά της εταιρείας Βεϊνόγλου

Στο πλαίσιο γενικότερων επενδύσεων 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 το μεγάλο fund HIG Capital Advisors LLC στην Ελλάδα, ολοκληρώνει την εξαγορά της εταιρείας Βεϊνόγλου.

Πρόκειται για εταιρεία logistics και ταχυμεταφορών, με παρουσία σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο.

Διαθέτει τις κεντρικές αποθήκες, επιφάνειας 55.000 τ.μ., στην περιοχή της Ελευσίνας, ενώ το 2016 ο όμιλος προχώρησε στη δημιουργία ακόμη ενός συγκροτήματος logistics, επιφάνειας 16.000 τ.μ., στην περιοχή του Ασπροπύργου. Το 2020 η εταιρεία ολοκλήρωσε τη δημιουργία νέων υποδομών 45.000 τ.μ., που έχουν μισθωθεί από την αλυσίδα Public – Media Markt, αυξάνοντας τη συνολική επιφάνεια των ακινήτων που διαχειρίζεται σε σχεδόν 200.000 τ.μ.

Dimand: Συγκρότημα 120.000 τ.μ στη Θεσσάλονίκη

Ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε χώρους logistics είναι και η Dimand που δρομολογεί στη Θεσσαλονίκη την κατασκευή, σε δύο φάσεις, συγκροτήματος logistics 120.000 τ.μ. σε ακίνητο 355,8 στρεμμάτων, το οποίο έχει αποκτήσει από τη Βαλκάν ακίνητα.

Ειδικότερα, η Dimand απέκτησε, μέσω της θυγατρικής της «ΑΠΕΛΛΟΥ ESTATE MΑΕ», γηπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 355,6 στρεμμάτων, στο 15ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, πρώην ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.», έναντι συνολικού τιμήματος 6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η θέση του ακινήτου είναι ιδιαίτερα προνομιακή, καθώς απέχει 23 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και 16 χλμ. από το Λιμάνι της πόλης. Επί του ακινήτου, η Dimand θα ανεγείρει, σε δύο φάσεις, συγκρότημα logistics, συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ. περίπου. Η πρώτη φάση αφορά στη δόμηση 55.000 τ.μ. περίπου, εντός 24 μηνών, ενώ η δεύτερη φάση, σε δόμηση 65.000 τ.μ. περίπου, εντός 30 μηνών.

Επιπλέον, στην οροφή των εγκαταστάσεων προβλέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ενέργειας, κατόπιν εκπόνησης ειδικής μελέτης. Εκτιμάται ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών πάνελ θα ανέλθει σε 12 MW και η συνολική ετήσια παραγόμενη ενέργεια σε 19.200.000 Kwh.

Η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) του έργου κατά την ολοκλήρωσή του, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 150 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Το ράλι των επενδυτών για την αγορά ακινήτων συνεχίζεται και το 2023

Σημαντική ανάπτυξη και βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία για ΑΕΕΑΠ και Developers στο 9μηνο 2022

Όλες οι πολεοδομικές παρατάσεις οικοπέδων που φέρνει ο νόμος του… υπουργείου Υγείας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:01