search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:01
MENU CLOSE

Το ράλι των επενδυτών για την αγορά ακινήτων συνεχίζεται και το 2023

09.01.2023 18:30
akinita_new

Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στο επίκεντρο αναζήτησης κατοικίας πολιτών από το εξωτερικό και το 2023, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, παρά τις ανοδικές τιμές.

Μάλιστα έρευνα που παρουσιάστηκε στη διάρκεια του συνεδρίου της Prodexpo επισημαίνει ότι ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών από διάφορες χώρες του εξωτερικού αναζητά κατοικίες στην Ελλάδα με την Αθήνα, τις Κυκλάδες και τη Χαλκιδική να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων.

Την ίδια ώρα τα αποτελέσματα της έρευνας του Spitogatos Insights δείχνουν ότι, το ένα πέμπτο των συνολικών αναζητήσεων στην πλατφόρμα της εταιρείας προέρχεται από το εξωτερικό. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από τους Γερμανούς, οι οποίοι ψάχνουν ακίνητα σε ολόκληρη την χώρα, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική να αποτελούν τις κορυφαίες προτιμήσεις τους.

Δεύτερες στις αναζητήσεις είναι οι ΗΠΑ, τόσο από Έλληνες της διασποράς όσο και από Αμερικανούς, που ενδιαφέρονται για την αγορά θερινής κατοικίας σε ακριβές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες και τα νότια προάστια της Αθήνας. Στην τρίτη θέση συναντάμε το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επίσης οι αναζητήσεις είναι μοιρασμένες μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών.

Στο επίκεντρο κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια και τα βόρεια προάστια και τις Κυκλάδες. Ακολουθούν οι Ισπανοί, οι Κύπριοι και οι Γάλλοι, με τους τελευταίους να επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα αυξημένο ενδιαφέρον, ιδίως για τη Τήνο, την Πάρο, αλλά και τις υπόλοιπες Κυκλάδες καθώς και το κέντρο των Αθηνών.

Από τις υπόλοιπες χώρες ξεχωρίζει το ενδιαφέρον των Βούλγαρων για σχετικά φθηνά ακίνητα στην Καβάλα και τη Χαλκιδική, όπως και των Ισραηλινών, που εισήλθαν για πρώτη φορά στη λίστα των κορυφαίων υποψήφιων αγοραστών. Το ενδιαφέρον από το Ισραήλ μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια και βόρεια προάστια και τις Κυκλάδες.

Επέστρεψε όμως και το ενδιαφέρον των Κινέζων αφού πλέον είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν στο εξωτερικό από τις 8 Ιανουαρίου.

Έτσι, οι αναζητήσεις των Κινέζων στις πλατφόρμες πώλησης ακινήτων για τα ελληνικά ακίνητα τον Δεκέμβριο ήταν διπλάσιες σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Υπολογίζεται όμως ότι η ζήτηση από την Κίνα για ελληνικά ακίνητα μπορεί να φτάσει στο ήμισυ του επιπέδου που υπήρχε πριν από το Covid έως το 3ο τρίμηνο του 2023.

Εντωμεταξύ σύμφωνα  με στοιχεία που παρουσιάστηκαν επίσης στο συνέδριο σημαντική ζήτηση για αστικά ακίνητα προέρχεται και από ψηφιακούς νομάδες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και σχετική μελέτη της Alpha Bank όπου τονίζεται πως οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα παραμένουν θετικές και για την εγχώρια ζήτηση, καθώς ενισχύονται στον βραχύ χρονικό ορίζοντα μέσω κινήτρων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2023.

Κίνητρα όπως η παροχή επιδοτήσεων για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών και το πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

Επιπλέον, η αγορά ακινήτων εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί θετικά από τις επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») και αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων (π.χ. προγράμματα «Εξοικονομώ»), καθώς και στις επενδύσεις που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω της συστηματικής προώθησης θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (π.χ. ορεινός, γαστρονομικός, τουρισμός ευεξίας, θαλάσσιος τουρισμός κ.ά.).

Επιπλέον, το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» προβλέπει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της πολυπλοκότητας διαδικασιών, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τη λήψη πίστωσης, την εγγραφή ακινήτου και τη λήψη άδειας κατασκευής.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, υπάρχουν, ωστόσο, και σημαντικές πηγές αβεβαιότητας στο τρέχον περιβάλλον.

Καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, σε συνέχεια και της συσταλτικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ με σκοπό τη συγκράτηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των οικοδομικών υλικών, ενδέχεται να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι πολεοδομικές παρατάσεις οικοπέδων που φέρνει ο νόμος του… υπουργείου Υγείας

Αυξάνονται οι οικοδομικές άδειες παρά τον πληθωρισμό, για μικρότερα όμως σπίτια

Σημαντική ανάπτυξη και βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία για ΑΕΕΑΠ και Developers στο 9μηνο 2022

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 00:52