search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:03
MENU CLOSE

Ρομπέρτα Μέτσολα: Τα 125 δώρα που «ξέχασε» να δηλώσει η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (photos)

19.01.2023 13:17
metsola_gifts_1200-700_new

Η Ρομπέρτα Μέτσολα διαβεβαιώνει ότι… καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Αλλά καθυστέρησε χαρακτηριστικά να δηλώσει τα 125 αντικείμενα που έλαβε ως δώρα, στη φόρμα που οι Ευρωβουλευτές είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν σε συγκεκριμένους χρόνους και να τη δημοσιοποιούν.

Η φόρμα αυτή σπανίως ενημερώνεται από τους ευρωβουλευτές, όπως σημειώνει το Politico, προσθέτοντας ότι με τη στάση τους οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ στο κοινοβούλιο προκαλούν ερωτήματα.

Η Μέτσολα είναι ευρωβουλευτής από τη Μάλτα, μέλος του Λαϊκού Κόμματος και οι συνεργάτες της λένε ότι με τη δήλωση των δώρων έσπασε μία παράδοση που είχαν δημιουργήσει οι πρώην πρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου που… ξεχνούσαν να δηλώνουν τα διάφορα δώρα που ελάμβαναν. Αυτό το «έθιμο» επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος της Ρομπέρτα Μέτσολα για να δικαιολογήσει την εκπρόθεσμη δήλωση των 125 από τα 142 δώρα που έλαβε.

Το ζήτημα προκύπτει ωστόσο σε μία περίοδο που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται στο μικροσκόπιο, με αφορμή το σκάνδαλο QatarGate.

«Αυτό δείχνει ότι το σύστημα έχει καταρρεύσει», δήλωσε ο Μίτσιελ φαν Χούλτεν, διευθυντής της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» και πρώην ευρωβουλευτής. «Δεν μπορείς να λειτουργείς ένα εθιμικό σύστημα με βάση άγραφους κανόνες. Είναι καλό που το έκανε, αλλά δεν υπάρχει βραβείο για όποιον τηρεί τους κανόνες», πρόσθεσε, σχολιάζοντας την περίπτωση Μέτσολα.

Η Μέτσολα «θέλει να είναι όσο γίνεται πιο ανοιχτή και να δίνει το παράδειγμα στους ευρωβουλευτές», δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Ο Τέρι Ράιντκε, συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων, δήλωσε ότι η καθυστερημένη δήλωση των δώρων από την πλευρά της Μέτσολα δείχνει την ανάγκη για τη συγκρότηση μίας ανεξάρτητης επιτροπής ηθικής, εκτός Κοινοβουλίου. «Νομίζω ότι δείχνει επίσης ότι χρειάζεται να έχουμε πιο αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων και να μην τα αφήνουμε όλα στις εσωτερικές δομές ελέγχου», πρόσθεσε ο Ράιντκε.

Σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε η Μέτσολα, μεταξύ των δώρων που έλαβε είναι ένας χρυσός πυργίσκος, από Μαροκινό πολιτικό, ένα λευκό φόρεμα με χρυσό διάκοσμο από την πρόεδρο του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, ένα φουλάρι από την πρωθυπουργό της Γαλλίας, ασύρματα ακουστικά από την γερμανική βουλή, ένα βάζο από την τσεχική προεδρία της ΕΕ και ένα διακοσμητικό πιάτο από τον πρεσβευτή του Ουζμπεκιστάν στις χώρες του Μπενελούξ. Η Μέτσολα έλαβε επίσης σαμπάνιες, σοκολάτες, μπισκότα και κέικ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε εκδηλώσεις του Κοινοβουλίου.

credit: EP
credit: EP
credit: EP
credit: EP

Για 125 από τα δώρα η δήλωση της Μέτσολα έγινε εκπρόθεσμα. Σύμφωνα με τον κώδικα του Ευρωκοινοβουλίου, τα μέλη του σώματος θα πρέπει να δηλώνουν τα δώρα τους σε μία συγκεκριμένη φόρμα, στο τέλος του μήνα κατά τον οποίον τα έλαβαν. Ο κανόνας αυτός αφορά το σύνολο των ευρωβουλευτών, δηλαδή και την πρόεδρο του Σώματος.

Αξιωματούχος του γραφείου Τύπου του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι οι προηγούμενοι πρόεδροι συνήθιζαν να δηλώνου τα δώρα τους στο τέλος της θητείας τους, ξεπερνώντας έτσι το θέμα του δημόσιου ελέγχου. Μάλιστα, οι δηλώσεις γίνονταν «υπηρεσιακά και δεν δημοσιοποιούνταν», όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Μόνον ένας από τους προηγούμενους προέδρους, ο Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε σε δημόσια φόρμα ένα δώρο που έλαβε – ένα βιβλίο με πορτραίτα, που του χάρισε ένας Πορτογάλος πολιτικός.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας γραμμένος κανόνας που να εξαιρεί τους προέδρους από την υποχρέωση που έχουν όλοι οι ευρωβουλευτές να δηλώνουν τα δώρα τους και ουδείς μπορεί να εξηγήσει πως προέκυψε αυτό το «έθιμο» της αδιαφάνειας. Μάλιστα, εκπρόσωπος της Μέτσολα ισχυρίστηκε ότι τα δώρα δεν απευθύνονται προσωπικά σε εκείνη, αλλά στον θεσμό που εκπροσωπεί.

Αξιωματούχοι του ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζουν εξάλλου ότι υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα ως προς τη δημόσια δήλωση των δώρων, για να μη τροφοδοτείται μία κουλτούρα ανταγωνισμού ως προς την αξία των δώρων που δίνουν οι λομπίστες στους βουλευτές.

Αναλυτικά τα δώρα που δήλωσαν οι ευρωβουλευτές:

Διαβάστε επίσης:

Σπάνια ανακάλυψη στην Ινδία: Παλαιοντολόγοι βρήκαν 92 απολιθωμένες φωλιές δεινοσαύρων με 256 αυγά (photos)

Προειδοποίηση Μεντβέντεφ για Ουκρανία: «Πυρηνικές δυνάμεις δεν έχασαν ποτέ μεγάλες συγκρούσεις»

Φτιάχνουν τη μεγαλύτερη πίτσα στον κόσμο – Θα έχει έκταση 1210 τετραγωνικά μέτρα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59