search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 14:22
MENU CLOSE

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη: Τάζει καλύτερους μισθούς ο υπαίτιος για τη συρρίκνωση των εισοδημάτων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2265
19/1/2023
20.01.2023 06:00
syrizalogo

Η ακρίβεια παραμένει στην κορυφή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και προφανώς θα μείνει σε πρώτο πλάνο ώς τις εκλογές, καθώς πιέζει τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών.

Από την άλλη, δεν αναμένεται ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει το μέτωπο των υποκλοπών, το οποίο έχει σοβαρές θεσμικές προεκτάσεις, πολλώ δε μάλλον όταν οι αποκαλύψεις τρέχουν και βοηθούν να συντηρείται το θέμα στην επικαιρότητα.

Στον απόηχο των νέων αποκαλύψεων για την παρακολούθηση Φλώρου ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει ερωτήματα καθημερινά προς την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα αναμένει νέα ώθηση στην υπόθεση, καθώς επίκειται αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα για τα αποτελέσματα της έρευνας που έχει διενεργήσει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και έχει εντοπίσει έξι πρόσωπα, για τα οποία σημειώθηκε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου με αίτημα της ΕΥΠ.

Άλλωστε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης ζητώντας διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νόμου για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών, επανήλθε χθες διευκρινίζοντας πως δεν υπαναχωρεί ως προς τη θέση του για τη συνέχιση της άσκησης των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Αρχής, σε αντίθεση με τις ερμηνείες που έδιναν φιλοκυβερνητικά μέσα στην ανακοίνωσή του.

Περιοδείες κι επαφές με φορείς

Στο μέτωπο της καθημερινότητας, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει περιοδείες εντός κι εκτός Αττικής καθώς και τις επαφές με διάφορους φορείς που αντιμετωπίζουν ζητήματα λόγω της ακρίβειας και επιζητούν λύσεις από την πολιτεία.

Σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση στην Κουμουνδούρου με τους εκπροσώπους της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), η οποία σημειώνεται «τρέχει» έρευνα για τη συμπεριφορά των καταναλωτών εν μέσω ακρίβειας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως, ενώ ο πληθωρισμός για το 2022 έκλεισε στο 9,6%, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι στο 15% και κυρίως κινείται ανοδικά μήνα με τον μήνα, τινάζοντας στον αέρα τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Την ίδια ώρα εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή αποκαλύπτει πως τα μέτρα της κυβέρνησης δεν λειτουργούν, ενώ οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις στα προϊόντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανεβάσει και το θέμα των επιπτώσεων της ακρίβειας στο κόστος της αγροτικής παραγωγής.

Εν τω μεταξύ επίθεση εξαπέλυσε η Κουμουνδούρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη δέσμευση για καλύτερους μισθούς την επόμενη τετραετία, κατά την επίσκεψή του στον Κορυδαλλό.

«Αφού ο κ. Μητσοτάκης εδώ και έναν χρόνο επιδοτεί την αισχροκέρδεια και συρρικνώνει το εισόδημα των πολιτών, τώρα θυμήθηκε να τάξει καλύτερους μισθούς λίγο πριν από τις εκλογές» αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.

«Νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν βγάζουν τον μήνα, ενώ δέκα φίλοι της κυβέρνησης βγάζουν κάθε μήνα όσα έβγαζαν σε μία πενταετία» είναι η μόνιμη επωδός της Κουμουνδούρου που χρησιμοποιεί για να υπενθυμίζει την αντίθεση ανάμεσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από τη μια και το «φαγοπότι» των «γαλάζιων» παιδιών από την άλλη.

«Οι πολίτες γνωρίζουν πως στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, στα βενζινάδικα και τους λογαριασμούς ρεύματος πληρώνουν την αισχροκέρδεια Μητσοτάκη. Δεν τον ακούνε όπως δεν ακούει και αυτός τα προβλήματα και τα αδιέξοδά τους» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει να επαναλαμβάνει τις δικές του προτάσεις – τακτική που αποτελεί σχεδόν καθημερινό «τυφλοσούρτη» προκειμένου να καταδεικνύεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν «γκρινιάζει» απλώς, αλλά έχει επεξεργασμένες προτάσεις και πρόγραμμα, το οποίο αντιπαραθέτει στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Έτσι, λοιπόν, επισημαίνει ότι «αυτό θα τελειώσει πολύ σύντομα με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στις εκλογές και μια νέα οικονομική πολιτική που θα βασίζεται σε:

  1. Δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, με κατώτατο στα 800 ευρώ και ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (άρα για το 2023 10% επιπλέον αύξηση), απόδοση των αναδρομικών και της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αύξηση του αφορολογήτου στα 10.000 ευρώ για όλους.
  2. Δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια, με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, μείωση του ΕΦΚ, έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια, και πραγματικούς ελέγχους στην αγορά για αισχροκέρδεια και καρτέλ.
  3. Δίκαιη ρύθμιση χρεών με ‘‘κούρεμα’’ μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις και νέο πτωχευτικό με προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας».

Αναβοσβήνει το φως για τη συνεδρίαση της Π.Γ.

Τέλος, εκκρεμεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία καλείται να εγκρίνει τον κορμό των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές.

Εφόσον το όργανο ανάψει το πράσινο φως, τα ψηφοδέλτια θα δοθούν και στη δημοσιότητα, ενώ το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι χαρτί που θα κρατηθεί για αργότερα.

Ωστόσο μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε αποσαφηνιστεί αν το όργανο θα συνέλθει στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, δηλαδή την Παρασκευή.

Πηγές του κόμματος άφηναν ανοιχτό και το ενδεχόμενο η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

Πάντως, αναγνωρίζεται ότι ο χρόνος πιέζει και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για καθυστερήσεις, ειδικά όταν ο Κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει να δείχνει τον χρόνο των εκλογών, ενώ κυκλοφορούν και σενάρια ότι θα ανακοινώσει σύντομα την ημερομηνία διενέργειάς τους (αλλά δεν θα τις προκηρύξει ακόμα).

Διαβάστε επίσης

ΚΚΕ για τη ρύθμιση αποκλεισμού του Κασιδιάρη: Ένας αστερίσκος και τρία «πρέπει» οδηγούν σε απόρριψη

Η Ε.Ε. υποκύπτει στη γοητεία των χορηγών

Το χάσμα που… γεφυρώνει ο Καλίν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 14:22