search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 00:51
MENU CLOSE

Ποιος είναι ο κινέζος επιχειρηματίας που έχασε πάνω από το 90% της περιουσίας του

20.01.2023 13:05
hui-ka-yan-new

Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν σπουδαία για τους δισεκατομμυριούχους στην Κίνα, ιδιαίτερα για όσους επένδυσαν στην αγορά ακινήτων, που κάποτε ήταν ο πιο αποδοτικός τομέας της οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Χούι Κα Γιαν, προέδρου της εταιρίας real estate China Evergrande, ο οποίος είδε να εξανεμίζεται το 93% του πλούτου που είχε συσσωρεύσει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Καταλόγου Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Το αφεντικό της Evergrande ήταν άλλοτε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, όταν η εταιρία βρισκόταν στο απόγειό της. Όμως σύμφωνα με τον Bloomberg από τα 42 δισεκατομμύρια του έμειναν σήμερα μόλις 3 δισεκατομμύρια.

Η εταιρία Evergrande είναι η πλέον εκτεθειμένη στην Κίνα, με χρέη που ανέρχονται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια και βρέθηκε στο επίκεντρο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά ακινήτων στην αχανή χώρα μετά το 2021.

Ο Χούι, γνωστός και με το όνομα Σου Ζιαγίν, στα μανδαρίνικα, χρησιμοποίησε την προσωπική του περιουσία για να στηρίξει την δοκιμαζόμενη εταιρία του, πουλώντας τα πολυτελή σπίτια του και τα ιδιωτικά αεροσκάφη για να καλύψει μέρος των χρεών. Ωστόσο η ρευστοποίηση της προσωπικής περιουσίας του Σου Ζιαγίν δεν ήταν αρκετή για να αποφύγει την χρεωκοπία η Evergrande ως προς το σκέλος του ανοίγματος που είχε σε ομόλογα με ρήτρα αμερικανικού δολαρίου, το Δεκέμβριο του 2021. Το περασμένο χρόνο η εταιρία δεν μπόρεσε να καλύψει το αρχικό πλάνο οικονομικής ανασυγκρότησης, γεγονός που έχει προκαλέσει περαιτέρω ανησυχίες για το μέλλον της.

Η Evergrande είναι μία κολοσσιαία εταιρία- απασχολεί 200.000 υπαλλήλους, είχε πωλήσεις πάνω από 110 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και στο χαρτοφυλάκιό της έχει περισσότερα από 1.300 συγκροτήματα ακινήτων σε περισσότερες από 280 πόλεις.

Οι αναλυτές ανησυχούν ότι μία πιθανή κατάρρευση της Evergrande μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι στην αγορά ακινήτων της Κίνας, πλήττοντας ιδιοκτήτες κατοικιών, αλλά και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι εταιρίες real estate και η συναφή βιομηχανία συνεισφέρουν κατά 30% στο κινεζικό ΑΕΠ.

Ωστόσο ο Χούι δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που είδε την περιουσία του να εξανεμίζεται. Ο Έλον Μασκ, CEO της Tesla, της SpaceX και του Twitter έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που έχασε περιουσία 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Μεγάλο μέρος των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων του Έλον Μασκ εξαρτάτο από την Tesla, που είδε την τιμή της μετοχής της να χάνει το 65% της αξίας της το 2022.

Διαβάστε επίσης:

Σερβία: Η Wagner στρατολογεί μισθοφόρους και προκαλεί… πονοκέφαλο στον πρόεδρο Βούτσιτς (Photos/Video)

Μπάιντεν για τα απόρρητα έγγραφα στο γκαράζ του: «Δεν είναι τίποτα, δεν μετανιώνω για τίποτα…»

Νταβός: Ένα φόρουμ ισχυρών, με πολλά λόγια και περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 00:46