search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:05
MENU CLOSE

Business εν μέσω πολέμου – Μπαράζ παραιτήσεων στην ουκρανική κυβέρνηση λόγω διαφθοράς

24.01.2023 16:29
kievo simaia

Δεν είναι μόνο ο πόλεμος που συγκλονίζει το Κίεβο. Τις τελευταίες ημέρες αναταράξεις σημειώνονται στα ανώτερα κλιμάκια της ουκρανικής κυβέρνησης καθώς ένα σκάνδαλο διαφθοράς με παράνομες πληρωμές σε υφυπουργούς και υπερβολικά διογκωμένες στρατιωτικές συμβάσεις, έχει οδηγήσει σε μπαράζ παραιτήσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Vyacheslav Shapovalov, ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Kyrylo Tymoshenko και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Oleksiy Simonenko είναι μεταξύ των αξιωματούχων που παραιτήθηκαν. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι πραγματοποιούνται αλλαγές προσωπικού σε ανώτερα και κατώτερα επίπεδα. 

Ωστόσο, το σκάνδαλο αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον ενθουσιασμό της Δύσης για την στήριξη της κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία έχει μακρά ιστορία ασταθούς διακυβέρνησης, ειδικά σε μια εποχή που αναζητά περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη.  

Το Σαββατοκύριακο, μια έρευνα ουκρανικής εφημερίδας αποκάλυπτε ότι το Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμβόλαια για την προμήθεια τροφίμων στα στρατεύματα πρώτης γραμμής σε «δύο έως τρεις» φορές πάνω από την κανονική τιμή. 

Το εν λόγω ποσό είναι 320 εκατ. ευρώ για το 2023, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο ZN.UA.

«Ακόμα κι αν αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες… [οι παραιτήσεις] θα επιτρέψουν τη διατήρηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας και των διεθνών εταίρων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας. 

Την Κυριακή, το υπουργείο απέρριψε τους ισχυρισμούς ως ψευδείς, ισχυριζόμενο ότι οι αναφορές αποτελούν «σκόπιμη χειραγώγηση».

Προειδοποίησε ότι θα ξεκινήσει έρευνα, όχι για τη διερεύνηση όσων αποκαλύπτει το δημοσίευμα, αλλά για τη «διάδοση» «παραπλανητικών» πληροφοριών, οι οποίες «βλάπτουν τα συμφέροντα της άμυνας κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου».

Παράλληλα, η αστυνομία κατά της διαφθοράς συνέλαβε τον αναπληρωτή υπουργό υποδομών ως ύποπτο ότι έλαβε δωροδοκία 367.000 ευρώ για να αγοράσει υπερτιμημένες γεννήτριες τον περασμένο Σεπτέμβριο, έναν ισχυρισμό που ο υπουργός αρνείται.

Ο προμηθευτής ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν λάθος και ότι δεν έγινε καμία δωροδοκία.

Και πάλι, η χρονική στιγμή των καταγγελιών είναι ευαίσθητη, με την Ουκρανία να πλήττεται από διακοπές ρεύματος λόγω των χειμωνιάτικων καιρικών συνθηκών. 

Το σκάνδαλο, που έχει προκαλέσει σοκ στην Ουκρανία, έρχεται καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες διαφωνούν για την παραχώρηση τανκς Leopard 2 γερμανικής κατασκευής στο Κίεβο.

Η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται να διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές και να ανακαταλάβει εδάφη, αν και ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η παράδοση τέτοιου βαρέως οπλισμού θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι, είπε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει «να επικεντρωθούν στον πόλεμο, να βοηθήσουν τα θύματα, να περιορίσουν τη γραφειοκρατία και να σταματήσουν τις αμφίβολες επιχειρήσεις».

Ο Ζελένσκι εξελέγη το 2019 με την υπόσχεση για εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη βελτίωση της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το «χρυσό αγόρι» της Αιγύπτου: Η μούμια 2.300 ετών που θάφτηκε με 49 φυλακτά – Η ελληνική επιγραφή στον τάφο (photos)

Νέα Ζηλανδία: «Λύγισε» η Τζασίντα Άρντερν στην τελευταία δημόσια ομιλία – «Φεύγω με μεγαλύτερη αγάπη στον λαό» (Video)

Ινδία: Η απίστευτη ιστορία της 8χρονης κληρονόμου διαμαντιών που… κλείστηκε σε μοναστήρι (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:05