search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:41
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Την Κυριακή τα ψηφοδέλτια – Πότε βλέπει εκλογές ο Ανδρουλάκης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2266
26/01/2023
27.01.2023 06:00
androulakis_new

Έναν χρόνο μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ολοκληρώνει την απόλυτη προετοιμασία του για τις εκλογές με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή, η οποία θα ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Στον πρόεδρο του κόμματος πιστώνεται το ότι μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να αναστηλώσει το κόμμα, να προχωρήσει σε μεγάλο ταυτοτικό συνέδριο, να ανανεώσει οργανωτικά το κόμμα και να ορίσει τομεάρχες. Έχει καταφέρει να δώσει το δικό του στίγμα στο κόμμα παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, ενώ – όπως δείχνουν οι εξελίξεις – η εμμονή του στο θέμα των παρακολουθήσεων τον δικαιώνει. Ήρθε αντιμέτωπος και με σειρά από παραιτήσεις, παράπονα, γκρίνιες, ενώ κατηγορήθηκε από μέλη του κόμματος και για παραλείψεις.

Οι άνθρωποι του προέδρου

Στον δρόμο για τις εκλογές ο Ανδρουλάκης έχει τη δική του ομάδα, η οποία αποτελείται από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλο, τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλη Κατρίνη, τον βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τη διευθύντρια του γραφείου Τύπου του κόμματος Στεφανία Μουρελάτου, τον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Μάντζο, τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Παναγιώτη Δουδωνή, την υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού Μάρα Κουκουδάκη, τον γραμματέα του Τομέα Εργασίας Μιχάλη Καλαντζόπουλο κ.ά.

Ο πυρήνας των συνεργατών του αναμένεται να σηκώσει και το μεγάλο βάρος της προεκλογικής ετοιμότητας τόσο προγραμματικά όσο και ιδεολογικά. Όσο για το οικονομικό πρόγραμμα, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και ο οικονομολόγος Ηλίας Κικίλιας.

Η σχέση με τους βουλευτές

Τη σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης τη βρήκε ήδη εκλεγμένη, γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον η σχέση του με τους βουλευτές. Παρ’ ότι βρίσκεται μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Στρασβούργου τον τελευταίο χρόνο, παρακολουθεί πολύ στενά τη δουλειά των βουλευτών του και αξιολογεί.

● Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αποτελεί έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου. Η επικοινωνία τους είναι καθημερινή.

● Μιχάλης Κατρίνης: Του αναγνωρίζεται ότι έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στη Βουλή. Υπήρξε επιλογή του για τη θέση, και το έργο του μέσω των παρεμβάσεών του εκτιμάται πάρα πολύ.

● Κώστας Σκανδαλίδης: Ένα πρόσωπο που σέβονται οι πάντες στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ανδρουλάκης έχει ζητήσει τη συμβουλή του.

● Ανδρέας Λοβέρδος: Είναι κοινό μυστικό ότι ανάμεσά τους υπάρχει μία απόσταση, καθώς υπήρξαν αντίπαλοι στις εσωκομματικές εκλογές. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός.

Γιώργος Παπανδρέου: Διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις. Η επικοινωνία τους είναι αρκετά συχνή.

● Ευαγγελία Λιακούλη: Είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις στο κόμμα. Ουσιαστική, παρεμβατική και γνώστης των διαδικασιών.

● Χάρης Καστανίδης: Πρόσωπα από το περιβάλλον του Ανδρουλάκη τονίζουν ότι πρωταγωνίστησε σε μεγάλο βαθμό στην ανάδειξη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά πολύ και τη δουλειά που κάνουν στη Βουλή οι Απόστολος Πάνας, Νάντια Γιαννακοπούλου, Ανδρέας Πουλάς, Γιώργος Φραγγίδης, Χαρά Κεφαλίδου κ.ά. «Παγωμένες» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι σχέσεις του με τον Γιώργο Καμίνη και τον Βασίλη Κεγκέρογλου. Άλλωστε και οι δύο, με δική τους απόφαση, δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές. Σημαντική είναι και η δουλειά που κάνει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάσης Γλαβίνας.

Αισιοδοξία για τις δημοσκοπήσεις

Με τις δημοσκοπήσεις της Rass για το Action24 (13,9%) και της Pulse για τον ΣΚΑΪ (10,5% – 0,5% πάνω από την προηγούμενη) επέστρεψαν και τα πρώτα χαμόγελα. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η υπόθεση της Εύας Καϊλή – για την οποία παραδέχονται ότι έγινε ζημιά στο κόμμα – ξεπερνιέται και οι πολίτες τιμούν τη στάση του κόμματος. Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι εκτιμούν την προσπάθεια που γίνεται τόσο από τον αρχηγό του κόμματος όσο και από την ηγετική ομάδα να σταλεί ένα διαφορετικό πολιτικό μήνυμα, το οποίο διαφέρει σε σχέση με αυτά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν σκέφτεται τίποτε άλλο πέρα από τον εκλογικό στόχο της πρώτης Κυριακής, το «καλό διψήφιο ποσοστό». Πρόσωπα από το περιβάλλον του Ανδρουλάκη δεν προσδιορίζουν αυτό το ποσοστό. Αναλυτές και γνώστες του κεντροαριστερού χώρου επισημαίνουν πως οτιδήποτε πάνω από 12% είναι μια καλή επίδοση.

Αυτό που επιθυμούν κομματικά στελέχη είναι η τρίτη διερευνητική εντολή να δοθεί στον Ανδρουλάκη ύστερα από ένα δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα, που θα του επιτρέψει να βάλει στο τραπέζι τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Στο ΠΑΣΟΚ δεν λένε όχι σε προγραμματική συνεργασία, ξεκαθαρίζουν όμως ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία θα αφορά την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Την ίδια στιγμή βλέπουν προσπάθεια από κυβερνητικούς κύκλους να σταλεί το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς μονοψήφια ποσοστά. «Δεχόμαστε ανελέητο πόλεμο από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αλλά το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής των εκλογών, ας το χωνέψουν» λέει επικριτικά στο «Ποντίκι» κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Για να έχει ο τόπος «πρόοδο και σταθερότητα από την πρώτη Κυριακή», στη Χαριλάου Τρικούπη βάζουν μπρος και τις προεκλογικές τους περιοδείες, καθώς είναι αναγκαία η επαφή με τους πολίτες.

Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ θα τρέξουν και θεματικές εκδηλώσεις. Η «προσφυγή στον λαό» θα διαρκέσει όσο χρειαστεί μέχρι τις κάλπες. Όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, δεν κάνουν όλοι τις ίδιες εκτιμήσεις. Υπάρχουν φωνές που βλέπουν να στήνονται κάλπες τον Απρίλιο, ενώ η «πλευρά Ανδρουλάκη» θεωρεί πως οι κάλπες θα στηθούν μέσα στον Μάιο.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Βγάζει άπαντες στη «σέντρα» μετά τα ευρήματα Ράμμου

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό λόγω υποκλοπών

Η ώρα της (μη) αλήθειας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:40