search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 02:29
MENU CLOSE

Οικογένεια κάνει τον γύρο του κόσμου με ένα αεροπλανάκι μαζεύοντας χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό (Videos)

30.01.2023 17:32
oikogeneia_new

Το να περνάς ένα χρόνο πετώντας σε όλο τον κόσμο με την οικογένειά σου, με ένα μικρό μονοκινητήριο αεροπλάνο, είναι κάτι που οι περισσότεροι ούτε καν τολμούν να φανταστούν.

Αλλά είναι η πραγματικότητα για την οικογένεια Πόρτερ, από τον Καναδά, που αυτή την στιγμή είναι στο μέσον της προσπάθειας να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Ο Ίαν Πόρτερ, πιλότος εδώ και τέσσερις δεκαετίες, η σύζυγός του Μισέλ, οι κόρες τους Σαμάνθα και Σίδνεϊ – 21 και 18 χρόνων αντίστοιχα και ο 15χρονος γιος τους Κρίστοφερ, έφυγαν από το Βανκούβερ στις 15 Ιουνίου του 2022 και έκτοτε ταξιδεύουν κάθε μέρα.

Πετώντας «χαμηλά και αργά» έχουν επισκεφτεί ήδη περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Βολιβία, η Παραγουάη, η Αργεντινή, ο Παναμάς, η Κόστα Ρίκα και οι Ονδούρες, έχοντας διασχίσει απόσταση περίπου 25.000 ναυτικών μιλίων.

Όπως λέει ο Ίαν, το να πετάξεις με ένα μονοκινητήριο σε όλο τον κόσμο είναι ένα όνειρο «που πιθανά βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού κάθε πιλότου». Αλλά ο ίδιος άρχισε να το σχεδιάζει πριν από λίγα χρόνια, όταν έκανε μερικά μεγάλων αποστάσεων ταξίδια με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων από δωρεές.

Πριν από δυο χρόνια ο Ίαν είδε «την ευκαιρία να ανοίγεται» όταν η Σαμάνθα αποφάσισε να απουσιάσει ένα χρόνο από το πανεπιστήμιο και η Σίδνεϊ αποφοιτούσε από το γυμνάσιο. Ο Κρίστοφερ έτσι κι αλλιώς ήταν μακριά από το σχολείο λόγω της πανδημίας.

Πεπεισμένος ότι η περίπτωση ήταν αυτό που λέμε «ή τώρα, ή ποτέ», ο Ίαν μπήκε στη διαδικασία να πείσει και τα άλλα μέλη της οικογένειας για να … απογειωθούν.

Ο Ίαν ήθελε να κάνουν το ταξίδι με βάση τους κανόνες της οπτικής επαφής, δηλαδή η πτήση να γίνεται με καλές καιρικές συνθήκες και ορατότητα που επιτρέπει στο πιλότο να βλέπει που πετάει χωρίς να χρειάζεται να υποβάλει σχέδια πτήσης κάθε φορά. Έτσι έψαξε ένα αεροπλάνο που χωράει πέντε άτομα, τα σωστικά μέσα και τις αποσκευές τους. Δεν ήταν εύκολο, όπως λέει ο ίδιος στο CNN. Αλλά τελικά κατέληξε στη επιλογή του  Gippsaero GA8 AirVan, που είναι ένα σύγχρονο μικρό αεροσκάφος που κατασκευάζεται στην Αυστραλία και μπορούσε να το βρει κοντά στο Βανκούβερ.

Η οικογένεια Πόρτερ αγόρασε το αεροπλάνο έναντι 500.000 δολαρίων και «τα υπόλοιπα είναι ιστορία», όπως λέει ο Ίαν.

Το αεροπλάνο μπορεί να μεταφέρει μέχρι οκτώ άτομα, να πετά με ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα μέχρι πέντε ώρες συνεχόμενες, σαν «ένα σπορ αυτοκίνητο στον ουρανό».

«Ένα πράγμα που δεν κάνει είναι να πετάει γρήγορα. Άρα ταιριάζει στον τρόπο που επιλέξαμε, για χαμηλές και αργές πτήσεις. Είναι το τέλειο αυτοκίνητο γι αυτή την αποστολή», λέει ο Ίαν.

Στο οικογενειακό ταξίδι ο Ίαν έχει δύο βοηθούς- τις κόρες του, που έχουν πάρει δίπλωμα πιλότου, ενώ η σύζυγός του φροντίζει για τις βίζες και τα υγειονομικά έγγραφα που χρειάζονται. Ο Κρίστοφερ έχει την ευθύνη για τις κάμερες, όταν δεν μελετά τα μαθήματά του εξ΄ αποστάσεως.

«Οι φίλοι μου νομίζουν ότι είμαστε λίγο τρελοί με αυτά που κάνουμε, αλλά αξίζει ο κόπος», λέει η Σαμάνθα, που πήρε το δίπλωμα πιλότου πριν από δυο χρόνια, μαζί με την αδελφή της, Σίδνεϊ.

Πετούν κάθε μέρα περίπου μία ώρα και ως τώρα έχουν προσγειωθεί σε περισσότερα από 160 διαφορετικά αεροδρόμια. Τις επιλογές τους καθορίζουν οι καιρικές συνθήκες.

«Είναι δύσκολο να κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια. Δεν έχουμε ατζέντα, ούτε κάποιο συγκεκριμένο μέρος στο οποίο κατευθυνόμαστε κάθε φορά», λέει η Σαμάνθα.

Η οικογένεια Πόρτερ συνδυάζει το ταξίδι με έναν φιλανθρωπικό σκοπό: σκοπός τους είναι να συγκεντρώσουν ένα εκατομμύριο δολάρια για την οργάνωση SOS Children’s Villages, που υποστηρίζει παιδιά που δεν έχουν γονεϊκή φροντίδα, σε περισσότερες από 130 χώρες και οικογένειες που αντιμετωπίζουν κινδύνους διαβίωσης.

«Εκτός από το ότι θέλαμε να ζήσουμε μια σπουδαία οικογενειακή περιπέτεια, θέλουμε να έχουμε και ένα παραπάνω σκοπό», εξηγεί ο Ίαν.

Το ότι έχουν στη διάθεσή τους 14 μήνες για να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους στον κόσμο σημαίνει πως δεν χρειάζεται να βιάζονται. Όταν επισκέπτονται μια περιοχή διαμένουν σε κατασκηνώσεις, μικρά ξενοδοχεία και ξενώνες.

«Δεν κάνουμε αγώνα δρόμου. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να φύγουμε από κάπου για να φτάσουμε κάπου αλλού», λέει ο Ίαν.

Το αεροπλάνο τους έχει και όνομα- το αποκαλούν Moose, δηλαδή άλκη.

Πετώντας με την «Άλκη», πάνω από το Ακρωτήριο Χορν, το νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής, πέρυσι, η Σαμάνθα λέει πως κατάλαβε πόσο μεγάλο επίτευγμα είναι αυτό το ταξίδι για όλους: «πήγαμε από το βορειότερο άκρο της Βόρειας Αμερικής στο νοτιότερο τμήμα, αυτό που αποκαλούμε το τέλος του κόσμου. Σκεφτόμουν πόσο εντυπωσιακό είναι. Καταφέραμε κάτι απίστευτο σαν οικογένεια. Και είναι μόνον η αρχή», λέει η Σαμάνθα.

Διαβάστε επίσης:

Πακιστάν: Τουλάχιστον 33 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από την έκρηξη σε τζαμί

Σικελός μαφιόζος ζήτησε την απόσυρση πασίγνωστου βιβλίου από τα ράφια γιατί τον… δυσφημεί

Τουρκία: Παρουσιάστηκε το μανιφέστο της αντιπολίτευσης – Τι αναφέρει για την εξωτερική πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα και το Αιγαίο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06