search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:29
MENU CLOSE

Πιλότοι ήρωες με 3,60…

05.02.2023 06:00
nekroi pilotoi phantom- new

Τα δάκρυα περίσσεψαν για τον χαμό των δύο νέων χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. Καλή και η απόφαση για το τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, όμως… Υπάρχει ένα «όμως» πίσω απ’ όλα αυτά, που τιμούν μεν τους αδικοχαμένους, αφήνουν ωστόσο στη σκιά αναπάντητα κάποια ερωτήματα.

Κατ’ αρχάς, και πριν από τη διατύπωση των ερωτημάτων, μια επισήμανση: Πριν καν στεγνώσει το αίμα, «ειδικοί» και ειδικοί πέταξαν στον αέρα το σενάριο του ανθρώπινου λάθους, το οποίο μπορεί μεν να μην αποκλείεται, ωστόσο η σπουδή να φορτωθεί κάπου εύκολα (και πού ευκολότερα από δύο νεκρούς;) το μοιραίο γεγονός υποκρύπτει σκοπιμότητα.

Και αυτή ακριβώς η σκοπιμότητα προκαλεί το βασικό ερώτημα: Είναι αυτός ο τύπος αεροσκάφους το κατάλληλο «εκπαιδευτικό εργαλείο» για την εντατική, εξαντλητική και επικίνδυνη εκπαίδευση των νέων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας;

Ειδικοί επί του θέματος δεν είμαστε, ωστόσο αυτός ο τύπος μαχητικού αεροσκάφους έχει ιστορία από τη δεκαετία του ’50, όταν πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ για να δρέψει τις πολεμικές / επιχειρησιακές του δάφνες στον πόλεμο του Βιετνάμ! Σύμφωνα, τώρα, με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο αεροσκάφος που έπεσε ανήκει σε μια παρτίδα καλοσυντηρημένων αεροσκαφών που έχει στη διάθεσή της η Πολεμική Αεροπορία για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Είναι αυτό το αεροσκάφος, που ο τύπος του έχει ηλικία πάνω από μισό αιώνα, κατάλληλο για τις ακραίες συνθήκες που απαιτεί η εκπαίδευση των νέων πιλότων;

Ένα επόμενο – γενικής φύσης, αλλά καθοριστικό – ερώτημα έχει να κάνει με τον τρόπο που η πολιτεία αξιολογεί και επιβραβεύει αυτούς τους νέους ανθρώπους που εκπαιδεύονται και στη συνέχεια μάχονται καθημερινά παίζοντας τη ζωή τους κορώνα – γράμματα: Πόσο αμείβονται αυτοί οι άνθρωποι;

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ισχύον μισθολόγιο, οι δύο συγκεκριμένοι αεροπόροι που χάθηκαν στα νερά του Ιονίου δεν λάμβαναν περισσότερα από 1.500 ευρώ, που με τα διάφορα επιδόματα ζήτημα είναι αν θα άγγιζαν τα 1.800.

Προφανώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι με τις εξαιρετικές ικανότητες κάνουν αυτήν τη δουλειά όχι λόγω οικονομικού κινήτρου. Δεν είναι λοιπόν η αμοιβή, αλλά ο έρωτας για τις πτήσεις και τα αεροσκάφη, η αδρεναλίνη και πιθανότατα ο πατριωτισμός που τους οδηγούν να παίζουν καθημερινά το κεφάλι τους στην κυριολεξία.

Κι αυτόν τον έρωτα αυτοί που καταρτίζουν (πρωθυπουργοί, υπουργοί, υπηρεσιακοί παράγοντες, σύμβουλοι, μετακλητοί και άλλοι… σπουδαίοι) τα μισθολόγια (και αμείβονται πολλαπλάσια) τον εκμεταλλεύονται, γιατί τελικά δεν είναι μικρό πράγμα να έχεις ήρωες με 3,60…

Διαβάστε επίσης:

Οι εθνικές εκλογές είναι ευκαιρία για αλλαγή σελίδας

Έκανε πάλι το θαύμα του ο Άγιος Εφραίμ!

«Ξεζούμισμα» της πρώτης τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ και «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:29