search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 10:08
MENU CLOSE

Άγριες, άμεσες, εξεγερμένες: Αυτές είναι οι γιαγιάδες του punk που… ξεσπαθώνουν στο Λέστερ (photos/videos)

08.02.2023 15:57
the_verinos
credit: Facebook/@The Verinos

Εμείς, το λέγαμε πάντα: οι «γέροι» και οι «γριές» αυτού του κόσμου είναι οι πιο αυθεντικές punk φυσιογνωμίες του καιρού μας! Μπορεί να φαίνεται κάπως παράξενο στις τηλεοπτικές γενιές του σήμερα, αλλά οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας έχουν το δικαίωμα να είναι punk.

Η ζωή στα τελευταία της έχει πολλή πίκρα, αλλά μερικές φορές, έχει κι αυτή τις εκπλήξεις της. Γιατί να κάτσει κάποιος να περιμένει απλά το τέλος, βωβός σαν «κούτσουρο» μπροστά στην τηλεόραση;

credit: Unglamorous Music

Η punk κολεκτίβα του Λέστερ

Αυτό σκέφτηκαν κάποιες υπέροχες υπερήλικες κυρίες στο Λέστερ, και αποφάσισαν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να σπάσουν τη μοναξιά τους και να μαζευτούν όλες μαζί και να μιλήσουν για όλα αυτά που τις θυμώνουν.

Κάπως έτσι, άρχισε μια αλλιώτικη κολεκτίβα, μια κολεκτίβα από «ώριμα κορίτσια» που αποτίναξαν από πάνω τους ντροπές και κοινωνικές συμβάσεις και αποφάσισαν να πουν τα πράγματα με τ’ όνομά τους, χωρίς χαριτωμενιές και φιοριτούρες, ωμά!

Η Άλισον Ντιουν (καλλιτεχνικό όνομα, the Fish), πρώην παραγωγός θεάτρου η οποία σε ηλικία 58 ετών, πήρε την απόφαση να συμμετέχει σε μια punk rock μπάντα, λέει:

«Δεν δίνω δεκάρα τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα! Δεν είμαστε μια παρέα από “καλές γριούλες” που συμπαθούμε τη μουσική punk, εδώ φτιάχνουμε τα δικά μας τραγούδια, και λέμε για όλα αυτά που μας εξοργίζουν! Προσωπικά, όλα αυτά τα χρόνια, έχω πολύ θυμό συσσωρευμένο! Εδώ τα σπάμε, κι έχει πολύ πλάκα!»

Η Άλισον, είναι μέλος του πολυεθνικού μουσικού εγχειρήματος, «Unglamorous Music Project», που ίδρυσε ένα χρόνο πριν στην πόλη του Λέστερ, η 61χρονη Ρουθ Μίλερ θέλοντας να διαμορφώσει μια μουσική σκηνή για να εκφραστούν τα διάφορα παλαιά γυναικεία punk συγκροτήματα που γράφουν τη δική τους μουσική.

Εδώ, δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολύ έμπειρος μουσικός, εδώ πρώτο λόγο παίζει ο ενθουσιασμός, λένε. Αυτό είναι αλήθεια, αν αναλογιστούμε την περίπτωση του Sid Vicious που δεν ήξερε να παίζει μπάσο πριν ενταχθεί στους Sex Pistols.

«Το μεγαλείο του punk είναι ότι δεν χρειάζεται να παίζεις τέλεια κάποιο όργανο. Το βασικότερο στο punk είναι οι στίχοι!»

credit: Unglamorous Music

Η Άλισον (the Fish) εξηγεί: «Εγώ, έπαιζα λίγο γιουκαλίλι. Αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι έφτασε η ώρα, αυτή η δυνατή, θορυβώδης, οργισμένη μουσική αναρχία να ακουστεί ξανά! Γι’ αυτό μου αρέσει το punk. Είναι δυνατό, βρώμικο και απλό. Αλλά με απελευθερώνει από τα δεσμά της ηλικίας μου. Με λυτρώνει από το γεγονός ότι οι γυναίκες της ηλικίας μας διαγράφονται κι εξαφανίζονται από την κοινωνία και την κουλτούρα μας. Μας βλέπουν σαν παλιούς καυστήρες, που δεν είμαστε πλέον χρήσιμες. Γι’ αυτό κι εμείς ονομάσαμε το συγκρότημα “Boilers”. Το punk μου επιτρέπει να αρνούμαι αυτό τον χαρακτηρισμό, μεγαλοφώνως».

Η 60χρονη Κρίσι Ριντχόφερ, που άρχισε να παίζει τύμπανα, κιθάρα και μπάσο πριν λίγους μήνες, παίζοντας με το συγκρότημα Virginia’s Wolves, βάζει ένα επίσης ενδιαφέρον φυλετικό ζήτημα:

«Τη δεκαετία του 1970, που ήμουν νέα, μου άρεσε η μουσική punk, αλλά όλοι οι άλλοι μού έλεγαν ότι δεν γίνεται μια μαύρη κοπέλα να είναι punk. Μού πήρε πολύ καιρό, αλλά τώρα πια δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι».

Η Άμπι Μασίχ, η 48χρονη Ινδή ντράμερ του συγκροτήματος The Wonky Portraits υπογραμμίζει: «Παίζοντας σ’ ένα punk συγκρότημα, είναι σαν να έχεις μια κρυφή ζωή. Με κάνει να αισθάνομαι ότι είμαι κάτι παραπάνω από απλή μητέρα, δασκάλα και κόρη. Είναι κάτι ακραίο, κάτι ανατρεπτικό!»

Η Ρουθ Μίλερ, εξηγεί: «Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα και συγκεκριμένα χόμπι που είναι επιτρεπτά στους μεγαλύτερους ηλικιακά. Αν για παράδειγμα σου αρέσει η μουσική, τότε είναι αναμενόμενο να συμμετέχεις σε κάποια χορωδία!»

«Τα περισσότερα συγκροτήματα αποτελούνται από λευκούς άντρες, από 19 έως 23 ετών, που γράφουν για τις εμπειρίες τους. Σκέψου, όμως, ένα συγκρότημα από γυναίκες από 20 έως 70 ετών, με τις εμπειρίες τους από τη ζωή, το χιούμορ τους και την οργή τους… Μπορεί να προκύψουν μερικά υπέροχα πανέξυπνα τραγούδια».

Το εγχείρημα ήταν απόλυτα επιτυχημένο. Στη συναυλία που έγινε για τον εορτασμό της International Women’s Day, πέρσι τον Μάρτιο του 2022, πέντε μόλις μήνες μετά την αναγγελία του project, η Ρουθ Μίλερ ανέβασε στη σκηνή πέντε punk γυναικεία συγκροτήματα. Την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες, για τον φετινό εορτασμό του Μαρτίου (2023), δώδεκα γυναικεία συγκροτήματα είναι ήδη έτοιμα να ανέβουν στη σκηνή.

Οι punk κυρίες του Λέστερ, συμφωνούν πως η punk μουσική τις απελευθερώνει από τις ως τώρα κοινωνικές συμβάσεις. Η 71χρονη Στεφ Σμιθ, κιθαρίστρια των Velvet Crisis, υπογραμμίζει:

«Τόσα χρόνια έδινα μεγάλη σημασία στο να είμαι κοινωνικά αξιοσέβαστη, αλλά καθώς μεγάλωνα ηλικιακά, συνειδητοποίησα πως άρχιζα σταδιακά να γίνομαι αόρατη για την κοινωνία. Όμως, όταν είμαι πάνω στη σκηνή είμαι ορατή! Δεν είμαστε κάποιες ‘’συμπαθητικές γριούλες’’. Τα τραγούδια μας είναι γεμάτα θυμό, οργή κι αγανάκτηση! Γι’ αυτό το λόγο αρνηθήκαμε να παίξουμε σε κάποιο ‘’πάρτι γειτονιάς’’ που μας κάλεσαν πριν λίγες μέρες. Τα τραγούδια μας τα λένε ‘’χύμα’’, έχουν βρισιές και λόγια σκληρά, δεν είναι κατάλληλα για τέτοιες περιστάσεις!»

Η Τζάνετ Μπέρι, 53 χρονών, μένει στο Λέστερ, είναι μητέρα δύο παιδιών και εργάζεται στο Λονδίνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Αξίζει κάθε θυσία!» λέει η Μπέρι, «Όταν βλέπεις ότι ο κόσμος σε ακούει, νιώθεις πως είσαι ακόμα ενεργό μέλος της κοινωνίας! Νιώθεις ότι είσαι ακόμα χρήσιμος!»

Αυτό το διάστημα, οι punk κυρίες του Λέστερ κάνουν εντατικές πρόβες και ετοιμάζονται για τη φετινή μεγάλη συναυλία του Μαρτίου.

Μέχρι τότε, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Μην αφήσετε κανέναν να σας βάλει στη γωνία!».

Διαβάστε επίσης:

Αντρέ Λεόν Τάλι: Ο μαύρος γίγαντας της αμερικανικής Vogue (Photos/Videos)

Βασίλης Σκουντής στο topontiki.gr: «Στην πολιτική χρειάζεται ένας παίκτης που να ξέρει να μοιράζει την μπάλα»

Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου στο topontiki.gr: «Η καθημερινότητά μας είναι απαιτητική – Δεν υπάρχουν κίνητρα να μείνει κάποιος στο νησί» (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 10:08