search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 03:13
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Καμπανάκι για τη «θεωρία των δύο άκρων»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2267
09/02/2023
10.02.2023 06:00
koutsoumpas_new

Επικίνδυνη θεωρεί το ΚΚΕ την κυβερνητική ρύθμιση για τον αποκλεισμό από τις εκλογές της Χ.Α. ή της μετεξέλιξής της υπό τον Ηλία Κασιδιάρη, την οποία και καταψήφισε. Ο Περισσός απέρριψε τη ρύθμιση αυτή για δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον, θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή εισάγει επικίνδυνες γενικεύσεις που αφήνουν χώρο για τη θεωρία των δύο άκρων, η οποία εξισώνει τον ναζισμό με τον κομμουνισμό.

Δεύτερον, θεωρεί επικίνδυνη την πρόβλεψη να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση ενός κόμματος και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, το ΚΚΕ επικαλείται το κλίμα υπέρ της συγκεκριμένης θεωρίας που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της Ε.Ε. και έχει περάσει επίσημα στο θεσμικό της πλαίσιο «που αξιοποιείται ήδη για να απαγορευτούν σε μια σειρά χώρες κομμουνιστικά κόμματα και νεολαίες, κομμουνιστικά σύμβολα κ.λπ.».

Επιπλέον, και σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς, το ΚΚΕ εκφράζει ανησυχία δεδομένης και μιας αναβίωσης «εμφυλιοπολεμικού» κλίματος από την πλευρά της κυβέρνησης και της ΝΔ. Είναι ενδεικτικό ότι σε δήλωσή του για την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή και την αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε την αναφορά Μητσοτάκη για το ΕΑΜ λέγοντας πως τέτοιες προκλητικές και ανιστόρητες δηλώσεις «την ώρα που συζητιέται στη Βουλή η τροπολογία για τη δήθεν αντιμετώπιση των παραφυάδων της Χρυσής Αυγής» επιβεβαιώνουν τους κινδύνους για τους οποίους από την πρώτη στιγμή μίλησε το ΚΚΕ.

Πάντως, ο Περισσός απορρίπτει και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. καθώς τη θεωρεί εξίσου προβληματική, δεδομένου ότι τη βασίζει στον γνωστό τρομονόμο (άρθρο 187Α του Π.Κ.) καθώς και το άρθρο 187 του Π.Κ. που, όπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Τρίτη, σε συνδυασμό με το υπόλοιπο θεσμικό πλαίσιο «είναι ακριβώς η αιτιολογική βάση της απαγόρευσης λειτουργίας πολλών κομμουνιστικών κομμάτων σε διάφορες χώρες, χώρες της ίδιας της Ε.Ε.».

Ξεκινά το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ

Από αύριο έως την Κυριακή (10-12 Φεβρουαρίου) πραγματοποιείται στον Περισσό το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ, με σύνθημα: «Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως! Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών – Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ. ΚΝΕ δυνατή παντού!». Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει αύριο το απόγευμα (18.00), με την εισηγητική ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, γραμματέα του Κ.Σ. της ΚΝΕ, ενώ θα παρευρεθεί ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλία την επόμενη μέρα (Σάββατο στις 19.30).

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η κομματική συσπείρωση και το Κέντρο

Χαρίλαος Τρικούπης: Από το όραμα του εκσυγχρονισμού στον εφιάλτη της πτώχευσης

Πώς μας βλέπουν οι πρεσβείες: Απ’ την κλειδαρότρυπα των γραφείων των ξένων πρεσβευτών στην Αθήνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02