search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:34
MENU CLOSE

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου: Πρώτες εντυπώσεις, οι αντιδράσεις για τον Σον Πεν, οι ελληνικές συμμετοχές

20.02.2023 22:50
sean_penn_new

Η πρώτη κανονική διοργάνωση μετά την πανδημία χωρίς περιοριστικά μέτρα έχει ενθουσιάσει τους Βερολινέζους και τους χιλιάδες επαγγελματίες του κινηματογράφου που επέστρεψαν στην γερμανική πρωτεύουσα.

Αρκετοί δημοφιλείς σταρ περπάτησαν στον κόκκινό χαλί, ενώ οι ταινίες των πρώτων ημερών του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου έχουν δημιουργήσει διφορούμενες εντυπώσεις τόσο στο διεθνή τύπο όσο και στους θεατές.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι νέοι διευθυντές Μαριέτε Ρίσενμπικ και Κάρλο Σατριάν δεν έχουν αποφασίσει αν θέλουν να ενισχύσουν το παραδοσιακά πολιτικό και ποιοτικό προφίλ των παλαιότερων ετών ή αν προτιμούν να ανταγωνιστούν τη λάμψη των κινηματογραφικών φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας.


Στο φεστιβάλ κινηματογράφου ο πόλεμος στην Ουκρανία

Πρώτο μεγάλο πολιτικό θέμα που εξερευνά η Μπερλινάλε φέτος είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία για τον οποίο μίλησαν και οι διευθυντές του φεστιβάλ και η υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ του Σον Πεν και του ‘Ααρον Κάουφμαν, με τίτλο «Superpower», το οποίο δίχασε.

Οι θαυμαστές της ταινίας εξάρουν την τόλμη του Πεν να καταγράψει τον πόλεμο, τη θέρμη με την οποία υποστηρίζει τον ουκρανικό λαό και τον πρόεδρο Ζελένσκι και τη διάθεση του, όπως λέει ο ίδιος, να «διαφωτίσει τον απλό κόσμο». Από την άλλη, οι επικριτές του προσάπτουν αφελή προσέγγιση, ναρκισσιστική διάθεση και αδύναμη σκηνοθεσία. Ενώ υπάρχουν και ειρωνικές νύξεις για το γεγονός ότι σε μεγάλο μέρος της ταινίας πίνει και καπνίζει.

O Σον Πεν και οι συντελεστές της ταινίας του


Στη συνέντευξη τύπου της ταινίας, ο Σον Πεν δήλωσε πως «το να είσαι ηθοποιός σημαίνει να ψάχνεις την αλήθεια». «Και το σινεμά είναι ελευθερία. Οπότε δεν αισθάνομαι μακριά από το ρόλο μου όταν στέκομαι δίπλα σε ανθρώπους που αναζητούν ελευθερία» είπε ο Αμερικανός ηθοποιός και πρόσθεσε: «Η ανάγκη για στήριξη σε αυτή την δυναμική, ηρωική χώρα πρέπει να κατακλύσει όλο τον κόσμο. Θυμάστε πώς η Beatlemania μάς συνεπήρε; Η Ουκρανία είναι οι Beatles της εποχής μας…». Τέλος, απαντώντας σε κάποιους που υπονόησαν ότι η άποψη του είναι μονομερής, ανέφερε: «Δεν ήθελα καθόλου την άλλη πλευρά. Δεν είναι ένα αντικειμενικό ντοκιμαντέρ γιατί δεν πρόκειται για αντικειμενικό πόλεμο. Ο Πούτιν έχει μιλήσει ήδη αρκετά».

Διαβάστε επίσης:

Άλεκ Μπάλντουιν: Οι εισαγγελείς υποβαθμίζουν τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία

Χάρι – Μέγκαν: Το South Park τους σατίρισε με καυστικό τρόπο και το ζευγάρι απαντάει με μήνυση

Ελένη Καστάνη: «Ο χώρος είναι βουτηγμένος στο ψέμα – Ο χωρισμός είναι λύτρωση σε μια σχέση» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:34