search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 05:38
MENU CLOSE

Λαγάνα με σουσάμι και δεντρολίβανο

24.02.2023 06:00
lagana2_new

Εύκολη και οικονομική συνταγή για τον παραδοσιακό ελληνικό άζυμο άρτο που σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας και αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους.

Μπορείτε να την σερβίρετε απλά με πασπαλισμένο άφθονο σουσάμι και αρωματικά βότανα ή να την στολίσετε με λαχανικά και μυρωδικά, δημιουργώντας τέχνη στο σαρακοστιανό τραπέζι σας.

Υλικά για τη Συνταγή (2 λαγάνες)

2 κουταλάκια του γλυκού ξερή μαγιά

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό θαλασσινό αλάτι

1 ½ φλιτζάνι νερό, χλιαρό

3 ½ φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.

Άσπρο και μαύρο σουσάμι για τη διακόσμηση

Μερικά κλώναράκια δεντρολίβανο

Λίγο χοντρό θαλασσινό αλάτι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατέψτε καλά και αφήστε σκεπασμένο το μίγμα για λίγα λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει.

2. Στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και ανακατέψτε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το μίξερ (το εξάρτημα για ζύμη) για να ανακατέψετε το μίγμα ώστε να έχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Αν η ζύμη δεν δουλεύεται καλά και σας φαίνεται στεγνή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο επιπλέον χλιαρό νερό.

3. Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το σε ζεστό μέρος για 1 -1 ½ ώρα ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

4. Με ελαφρά αλευρωμένα χέρια, πατήστε και ξεφουσκώστε τη ζύμη και χωρίστε την σε 2 μέρη.

5. Με τα χέρια σας σχηματοποιήστε τη ζύμη σε μακρόστενο παραλληλόγραμμο σχήμα και τοποθετήστε την πάνω σε ταψί που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Κάντε το ίδιο και με το άλλο κομμάτι ζύμης. Σκεπάστε και αφήστε τις λαγάνες και πάλι να φουσκώσουν για 50-60 λεπτά.

6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C στις αντιστάσεις και 15 λεπτά προτού τις ψήσετε, ξεφουσκώστε τις λαγάνες τραβώντας τες ελαφρά να απλώσουν και κάντε με τα δάχτυλά σας εσοχές στην επιφάνειά τους. Λαδώστε ελαφρά την επιφάνειά τους, πασπαλίστε με τα σουσάμια, το δεντρολίβανο και λίγο χοντρό αλάτι, αν επιθυμείτε. Ψήστε για 20 -25 λεπτά.

Συμβουλή

Στολίστε την λαγάνα με λαχανικά, μυρωδικά και βότανα, και δημιουργήστε έργα τέχνης. Πάρτε ιδέες από εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Σαβαρέν, το νοσταλγικό γλυκό των ζαχαροπλαστείων της δεκαετίας του ‘60

Ζυμαρικά φούρνου με σάλτσα μανιταριών και τυρί που λιώνει

Αφράτο δίχρωμο νεροκέικ της φτωχικής κουζίνας, με σόδα (ανθρακούχο νερό)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 03:24